Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:02:27

Πιεζόμενος έντονα ο Αλ.Τσίπρας δηλώνει: «Έτοιμοι για συνεργασία με Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου». Διαβεβαιώνει και πάλι χωρίς κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Οι εθνικές επισημάνσεις του Γ. Κουμουτσάκου για τον δόλιο γείτονα. Κύριο

Ψυχραιμία αλλά και κάποια ανησυχία για τις εξελίξεις και τα παιχνίδια επιρροής στην περιοχή. Περισσότερο από την Αγ.Μέρκελ (που επισκέπτεται την Κυριακή την Τουρκία) πιέζει περισσότερο τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο εκδηλωτικός πληθωρικά Σ.Κ. Γιούνκερ.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή πληροφορίες περί σκέψεων ευρωπαϊκών κύκλων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε όλους τους Έλληνες οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες ό,τι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σκέψεις για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες σε περιοχές του Αιγαίου στις οποίες η Τουρκία σταθερά αμφισβητεί ελληνικά δίκαια και δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα που προϋποθέτει και απαιτεί σύμφωνη γνώμη των εθνικών Κυβερνήσεων.

Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση, ενθυμούμενη ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, απορρίπτει αυτές τις επικίνδυνες θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων.
Δυστυχώς όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε αυτήν την κατάσταση φθάσαμε γιατί η Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προτροπές μας, δεν έθεσε έγκαιρα και με την απαραίτητη έμφαση ούτε διμερώς, ούτε και στην Ευρώπη το ζήτημα της απροθυμίας Τουρκίας να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της που καθορίζονται στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την χώρα μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2002 μέχρι σήμερα η χώρα μας υπέβαλε σχεδόν 7.000 αιτήματα επανεισδοχής για 144.000 μετανάστες. Από αυτούς η Τουρκία έκανε αποδεκτούς μόνον 15.000 και τελικώς μετέβησαν εκεί μόνον 4.000.

Την προβληματική αυτή στάση της Άγκυρας, δηλαδή να μην ανταποκρίνεται σε συμβατικές της υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να εγείρει σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα»

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οριοθετώντας και πάλι τις επικείμενες εξελίξεις. Δεν φαίνονται καθόλου εύκολες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της

Τουρκίας με την ΕΕ», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας:

«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ατζέντα της Αθήνας το αίτημα για ευρωπαϊκή κοινή πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών βρίσκεται πολύ ψηλά εξαιτίας της πίεσης που υφίσταται η χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων, θέμα για το οποίο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, ενώ θα επαναλάβει το αίτημα για ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και για ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων που προβλέπονται για τα προγράμματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητήσει με τους εταίρους την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.
Στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα

Εικονικές αερομαχίες ελληνικών - τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο

Και σήμερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου

Δύο εικονικές αερομαχίες σημειώθηκαν την Πέμπτη πάνω από το Αιγαίο. Την ίδια στιγμή τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Στο FIR Αθηνών εισήλθαν στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο συνολικά 11 αεροσκάφη σε δύο σχηματισμούς των έξι και δύο αεροσκαφών και τρία μεμονωμένα αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο CN – 235.

Από το σύνολο των αεροσκαφών τα δύο ήταν οπλισμένα, ενώ καταγράφηκαν και πέντε παραβάσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline