Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:44:49

Οι φόροι γονατίζουν τους Έλληνες. Υστερήσεις σε φόρο εισοδήματος, τελωνειακά έσοδα, ΦΠΑ, αλλά και στις καταθέσεις σε Τράπεζες. Κύριο

Η μεγάλη ανησυχία: Γιατί κλάταραν τα έσοδα τον Ιούλιο -«Τρύπα» 272 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος.

Δεν μπορεί ούτε να το κρύψει ούτε να το στρεβλώσει ερμηνευτικά. Φως στην "τρύπα" του Ιουλίου έριξε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτοντας μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη.

Πέρα από την επιβεβαίωση της μεγάλης υστέρησης στα τελωνειακά έσοδα, που σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση και κατανάλωση, αποδεικνύεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν πήγε καλά ή τουλάχιστον όχι τόσο καλά προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει με το... καλημέρα μια "τρύπα" 272 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο απολογισμός του ΓΛΚ για την εικόνα των εσόδων του Ιουλίου έδειξε υστέρηση στους εξής κωδικούς:

1. στο φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ
2. στο φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ
3. στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ
4. στο ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ
5. στους λοιπούς Ε.Φ.Κ. (καπνού κλπ) κατά 160 εκατ. ευρώ
6. στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ, των φόρων στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ, του ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ, συγκρατώντας το συνολικό αποτέλεσμα.

Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών στέκεται στα 533 εκατ. ευρώ, που είναι η υπέρβαση έναντι στόχου των φορολογικών εσόδων στο 7μηνο, αλλά με δεδομένο ότι μόλις τώρα ξεκίνησε ο ανήφορος των φορολογικών υποχρεώσεων, κάθε μήνας που βγαίνει θα είναι καθοριστικός.
Στρεβλή πορεία και στις καταθέσεις -Μειώθηκαν κατά 164 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο

Περίμεναν επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό και επιστροφή των όποιων χρημάτων υπάρχουν κάτω από τα στρώματα. Δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς δείκτες της ομαλότητας- οι καταθέσεις- σημείωσε πτώση τον Ιούλιο, αιφνιδιάζοντας το οικονομικό επιτελείο που έχει ποντάρει στη σταδιακή επιστροφή τους στις τράπεζες, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η απελευθέρωση φρέσκου χρήματος προς την αγορά.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν στα 122,579 δισ ευρώ από 122,743 δισ ευρώ τον Ιούνιο. Ειδικά όσον αφορά στα νοικοκυριά καταγράφεται περαιτέρω μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου στα 50,248 δισ ευρώ από 50,648 δισ ευρώ τον Ιούνιο, δείγμα του ότι η έναρξη των φορολογικών υποχρεώσεων "χτυπάει" και τις αποταμιεύσεις.

Μείωση κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ εμφανίζουν και οι καταθέσεις όψεως, ενώ αντιθέτως αύξηση στα 42,125 δισ ευρώ από 41,349 δισ ευρώ καταγράφεται στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η εικόνα είναι ακόμα πιο "γκρίζα", καθώς αποσύρθηκαν μέσα σε ένα μήνα 637 εκατ. ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline