Ελεύθερο το μπουρκίνι στη Γαλλία με απόφαση- ανάσα του Συμβουλίου Επικρατείας. Καταδικάζεται η απαγόρευση από πολλούς μεγάλους Δήμους, που έχει διχάσει τη χώρα. Κύριο

Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα. Γαλλία: Η σημασία της προσωρινής αναστολής της απαγόρευσης του μπουρκίνι.

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας απεφάνθη την Παρασκευή σε προσωρινή απόφαση που εξέδωσε, υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη κι ενώ το εν λόγω μέτρο είχε προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και είχε διχάσει τη γαλλική κυβέρνηση.
Αναμένεται η οριστική απόφαση, όπως επισήμανε το δικαστήριο σε μια ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ- Λουμπέ στις ακτές της Μεσογείου, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στις ατομικές ελευθερίες.

Αυτή η απόφαση, την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλίας, αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για περίπου 30 κοινότητες που είχαν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.
Το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας προβλέπει την έκδοση προσωρινών αποφάσεων με στόχο να δώσει στο δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την οριστική του απόφαση.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΚΙΝΙ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ απαγορεύουν κάτι που το φοράνε οι ναυαγοσώστες στην Αυστραλία

Οι ναυαγοσώστες στην Αυστραλία φοράνε στολή που μοιάζει με μπουρκίνι, οι πιο διάσημοι οίκοι μόδας στο Λονδίνο πωλούν μπούργκα με την υπογραφή τους, αλλά το μπουρκίνι, το μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα, λέξη που προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων μπούργκα και μπικίνι, απαγορεύθηκε από το δήμαρχο των Καννών και ακόμη 12 γαλλικών παραθαλάσσιων πόλεων, γράφει ο Economist.

Σε χώρες με παράδοση στην πολυπολιτισμικότητα, μία τέτοια απαγόρευση, εάν δεν χαρακτηριστεί γελοία, σίγουρα είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Αλλά μέσα στη Γαλλία έγινε αποδεκτή και έχει βρει πολιτική στήριξη και όχι μόνο από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, αλλά και από τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμάνουελ Βαλς, έχει δηλώσει ότι το μπουρκίνι δεν είναι θέμα μόδας, αλλά αντιπροσωπεύει την υποδούλωση της γυναίκας. Αλλά γιατί οι Γάλλοι νιώθουν προσβεβλημένοι από την κάλυψη των γυναικείων σωμάτων στις παραλίες;

Οι κυβερνητική άμυνα στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει βρίσκει επιχειρήματα στο γεγονός ότι αυτή η αμφίεση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και κοινωνική αναταραχή μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συνοδεύεται από δύο αρχές...
"Η απαγόρευση του μπουρκίνι δεν πρέπει να οδηγήσει σε στιγματισμό"

ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΠΟΥΡΚΙΝΙ

Η απαγόρευση του μπουρκίνι σε ορισμένες παραλίες της Γαλλίας δεν πρέπει να οδηγήσει στον «στιγματισμό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ η δημοσίευση φωτογραφιών από τον έλεγχο που πραγματοποιούν αστυνομικοί σε ακτή της χώρας αναζωπύρωσε τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο.

«Η διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η πιθανότητα λήψης του μέτρου των απαγορεύσεων δεν πρέπει να οδηγήσουν σε στιγματισμούς ή στην αντιπαλότητα μεταξύ των Γάλλων πολιτών, να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», επισήμανε ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, Ανουάρ Κμπιμπές, ο οποίος ζήτησε να γίνει δεκτός επειγόντως από τις γαλλικές αρχές λόγω της ανησυχίας της μουσουλμανικής κοινότητας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline