Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:23:33

Bloomberg: Τα σενάρια του τρόμου για το 2017. Κατάρρευση στην Ελλάδα, κρίση στις ΗΠΑ, συμμαχία Ευρώπης – Ρωσίας, αποτυχία της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κύριο

Ένα πανόραμα δυσάρεστων εξελίξεων σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία και οικονομία της Ευρώπης.

Οδηγός πιθανών κινδύνων και αρνητικών εξελίξεων σε όλο τον κόσμο, με μάλλον ακραία σενάρια απαισιοδοξίας και τρόμου από το έγκυρο πρακτορείο που συνηθώς πέφτει μέσα σε όλες τις προβλέψεις του. Ακόμα πιο ζοφερή από το 2016 προβλέπεται η χρονιά που μας έρχεται σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με συγκεκριμένες ανησυχίες.

Και ενώ επιβεβαιώθηκε το σενάριο τρόμου του πρακτορείου, στις αρχές του 2016 για την εκλογή Τραμπ, το 2017 διαγράφεται ακόμα πιο τρομακτικό, με τον λαϊκισμό να επικρατεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ και την Ελλάδα να βυθίζεται στην ύφεση ανεπιστρεπτί.

Το Bloomberg παρουσιάζει τα tweet του μέλλοντος και προκαλεί σοβαρή ανησυχία παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον απομονωτισμό

Παρά το γεγονός ότι στις πρώτες μέρες της Προεδρίας του οι μετοχές του βρίσκονται στα ύψη, ο Τραμπ δεν κάνει την «Αμερική σπουδαία ξανά» και την οδηγεί στην εσωστρέφεια, με το πρακτορείο να προβλέπει την αναστολή συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ αλλά και την έναρξη οικονομικού πολέμου με την Κίνα

Αλλά και στο εσωτερικό οι ΗΠΑ φαίνεται να έρχονται αντιμέτωπες με ένα "Calexit." Η Καλιφόρνια, με αφορμή την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση Τραμπ, εναντιώνεται και οι εκατομμυριούχοι της Silicon Valley συμμαχούν κατά του νέου Προέδρου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν χάνει την ευκαιρία και ανακοινώνει πως διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Η ύπαρξη μυστικών ρωσικών υπηρεσιών 90 χιλιόμετρα από τις ακτές των ΗΠΑ αναθερμαίνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα.

Παράλληλα, η μαζική απέλαση μεταναστών από τις ΗΠΑ, αυξάνει δραματικά την εμπορία ναρκωτικών.

«Ανίερη συμμαχία» Ευρώπης – Ρωσίας

Ο απομονωτισμός του Τραμπ και η επιθετικότητα του Πουτιν, δεν αφήνουν πολλές επιλογές στην Μέρκελ. Μια νέα Γιάλτα, προβλέπει το Bloomberg, για το 2017 με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ρώσο Πρόεδρο να συμφωνούν στις σφαίρες επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη και Ε.Ε. και Η.Π.Α να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Συρία.

Η άνοδος λαϊκιστών ηγετών στην Ευρώπη, είναι μια πραγματικότητα.

Η Λεπέν γίνεται πρόεδρος της Γαλλίας και με δημοψήφισμα ζητά την αποχώρηση από την Ε.Ε. όπως και στην Ιταλία, όπου ο Μπέπε Γκρίλο και το κίνημα των 5 Αστέρων ανέρχονται στην εξουσία.

Η Μέρκελ χάνει τις εκλογές και στη σκιά του Frexit, καταργείται η ζώνη Σένγκεν.

Στη Βρετανία την Τερίσα Μέι αντικαθιστά κάποιος σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit.

Η ελληνική οικονομία καταρρέει

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα γνωρίζει βαθειά οικονομική ύφεση και αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διάσωσης.

Οι ζοφερές προβλέψεις από την Capital Economics: Γιατί η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε για το ελληνικό χρέος δεν αποτελούν πραγματική ελάφρυνση.
Αυτό εκτιμά η Capital Economics, σε ανάλυσή της σχετικά με την απόφαση του Eurogroup. Η επικεφαλής οικονομολόγος της για την Ευρώπη, Τζένιφερ ΜακΚέον προειδοποιεί ότι το χρέος θα παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο, παρά τα μέτρα, χαρακτηρίζει πολύ αισιόδοξη την εκτίμηση του ESM για μείωση του χρέους έως το 2060.

Μάλιστα, η Capital Economics εμμένει στην άποψή της ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει το Grexit και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τρίτο πρόγραμμα. «Tο Eurogroup έκανε κάποια πρόοδο, αλλά παραμένει κάθετα αντίθετο στη διαγραφή χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα. Και με το ΔΝΤ ακόμη απρόθυμο να μετάσχει στο πρόγραμμα, παρατείνεται ο κίνδυνος αυτό να καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή της.

Σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζει ότι το μέγεθός του αλλά και η μέση ωρίμανσή του παραμένουν αμετάβλητα.
«Η άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε 11,3 δισ. ευρώ των ελληνικών δανείων, θα εξοικονομήσει στην κυβέρνηση 226 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,2% του σημερινού ΑΕΠ. Όμως, η εξοικονόμηση αυτή δεν θα γίνει πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2020», αναφέρει η ανάλυση της Capital Economics.
Συνολικά, ο ισχυρισμός του ESM ότι τα μέτρα θα μειώσουν κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2060 φαίνεται εξαιρετικά αισιόδοξος και πιθανόν βασίζεται στην εκτίμηση ότι η ανακοίνωση θα προκαλέσει αντίδραση των αγορών. Οι αγορές μέχρι στιγμής δεν έχουν πειστεί, αναφέρει ακόμη η ΜακΚέον.

«Ακόμη κι αν αυτά τα μέτρα εξυπηρετήσουν τη μείωση της αναλογίας του χρέους κατά 20%, θα παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της αύξησης στο 250% έως το 2060, όπως ανέφερε το ΔΝΤ τον Μάιο», υπενθυμίζει η οικονομολόγος. Η ίδια αποδίδει σε αυτό, εν μέρει και το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ανέφικτα τα πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, τον οποίο επαναβεβαίωσε το Eurogroup, η Capital Economics υπενθυμίζει τη θέση του Ταμείου ότι αυτός είναι ανέφικτος.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει δίκιο. Τέτοια πλεονάσματα είναι ασυνήθιστα και φαίνονται ιδιαίτερα ανέφικτα με δεδομένη την παρατεταμένα αδύναμο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανάλυση.

Αν οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στη διατήρηση αυτού του στόχου, όπως δείχνουν οι τελευταίες τους δηλώσεις, τότε το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν επιπλέον μακροπρόθεσμα μέτρα λιτότητας, τονίζει η Capital Economics.
«Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό είναι μη αποδεκτό. Μάλιστα, ακόμη πασχίζει να εφαρμόσει ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρώσει την καθυστερημένη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής, προϋπόθεση προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίζει να αγοράζει τα ομόλογά της».

Αργά ή γρήγορα Grexit

Ολα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει δρόμος ακόμη για να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ, που χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη συμβολή της Γερμανίας στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπεραίνει η οικονομολόγος.

«Και με τα κουρέματα χρέους να έχουν αποκλειστεί, διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη και θα χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα», καταλήγει η Capital Economics. Δηλαδή ότι το GREXIT δεν θα το αποφύγουμε τελικά, μέσα στο 2017 και μάλιστα μετά την απειλή του Σόϊμπλε ότι πρέπει να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα και περικοπές, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και Ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline