Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  23:40:00

Καλοί οι μποναμάδες Τσίπρα αλλά... Από τη σκληρή φορολογία όλο το 2016, στα «δώρα» σε 1 εκατ. δικαιούχους, και μετά σε νέα σκληρά μέτρα από τον Ιανουάριο για όλους τους Έλληνες. Κύριο

Μοιράζονται 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους - Αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ευχάριστη παροχή αλλά και καταγγελία ότι οφείλεται σε μεγάλη δρομολόγηση, η οποία δυστυχώς θα συνεχισθεί για το 2017, ακόμα και γι αυτούς τους πρόσκαιρα «ευνοούμενους».

Μικροπαροχές ευκαιριακές και προσωρινές σε μια κοινωνία και μια αγορά, που έχουν ματώσει και γονατίσει από την υπερφορολόγηση. Με συνεχή στόχο όχι μόνο τους μεσαίους μισθωτούς και συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους αλλά και τους φτωχούς ακόμα κατά τρόπο ληστρικό..Τη διανομή 617 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, εν είδει «13ης σύνταξης», καθώς και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διανέμοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην εισήγηση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του μνημονιακού στόχου, στο 1,907 δισ. ευρώ έναντι στόχου 919 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει πει ότι εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, εξετάζεται η διάθεση εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο στόχος που τέθηκε για πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αποδείχθηκε ρεαλιστικός και υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. «Δέσμευση είναι ότι κάθε ευρώ που πλεονάζει θα αναδιανέμεται στους αδύναμους συμπολίτες μας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ, και μάλιστα με «αντισυμμετρικό τρόπο, από κάτω προς τα πάνω». Με άλλα λόγια αυτοί που έχουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση που θα δοθεί δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ για κάποιους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τη σύνταξή τους.

«Στην πράξη έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 13η σύνταξη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται, τόσο η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη για αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τη στήριξη προς τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και αφορά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ η οποία έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

«Την αύξηση θα την εφαρμόσουμε, αλλά όχι όσο οι συμπολίτες μας εκεί σηκώνουν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης λόγω της προσφυγικής κρίσης. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» και ως «πρώτο βήμα για επιστροφή στις αγορές και έξοδο από την επιτροπεία».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις».

«Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδύνατων. Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΝΤ: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα φέρει νέα μέτρα
«Στηρίζουμε στόχο για 1,5%»

«Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επανέλαβε ότι «το ΔNT καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ο Τζέρι Ράις τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και όπως είπε κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, «εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία».

Ακόμη, επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό».

Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα

Νωρίτερα, ο Τζ.Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

«Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο για μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με τα πλεονάσματα ανέφερε «έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% (...) και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος αυτός για το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας», ωστόσο «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%», σημείωσε.

Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ. Ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται «με μία φωνή», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline