Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:31:25

Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις οδήγησαν στο αρχείο. Μια ακόμα νίκη- δικαίωση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη. Άσφαιρη η πολεμική εναντίον του από τους ΑΝΕΛ, τον Παν. Καμμένο και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου. Κύριο

Την αρχειοθέτηση των δύο αναφορών που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας εφετών, Ιωάννης Αγγελής, για προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, αποφάσισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μανώλης Ρασιδάκης.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έθεσε στο αρχείο τις δύο αναφορές με πολυσέλιδη διάταξη του η οποία αριθμεί περισσότερες από 110 σελίδες.

Στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Ρασιδάκη κλήθηκε επανειλημμένως να καταθέσει ο κ. Αγγελής, ο οποίος-ωστόσο-σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προσήλθε προκειμένου να επιβεβαιώσει τις σοβαρές καταγγελίες του, για τις οποίες είχε ενημερώσει την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ η αναφορά του έφτασε μέχρι και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ανεξάρτητα από την απόφαση του κ. Αγγελή, ο κ. Ρασιδάκης ως όφειλε, κάλεσε και εξέτασε περίπου 20 δικαστικές και εισαγγελείς , οι οποίοι είχαν σε διάφορα δικονομικά στάδια ασχοληθεί με κάποιο κομμάτι από την επίμαχη υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πηγές δεν υπήρξε ούτε ένας εισαγγελικός ή δικαστικός λειτουργός που να υποστήριξε ότι υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του είτε στην υπόθεση Βγενόπουλο είτε σε κάποια άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρασιδάκης καταλήγει τελικά στο πόρισμα πως ότι οι καταγγελίες του συναδέλφου του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Επιπλέον, σημειώνει πως αυτές μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που αναφέρονται στην καταγγελία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα όλοι όσοι πέρασαν τους μήνες που μεσολάβησαν από το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι για καμμία από τις υποθέσεις που χειρίστηκαν είτε αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του είτε άλλους δέχθηκαν από οποιονδήποτε εισαγγελικό η δικαστικό λειτουργό, και ειδικότερα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών οποιαδήποτε παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, ο κ Ρασιδάκης καταλήγει στο συμπέρασμα πως : «δεν προέκυψαν παντάπασι ενδείξεις η υπόνοιες που να πιθαναλογούν έστω τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων εκ μέρους των αναφερομένων
εισαγγελικών λειτουργών ως υπόπτων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων στις αναφορές του εισαγγελέως Εφετών Ιωάννη Αγγελή».

Ο ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΠΟΠΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΆΓΟΥ

Στην αποχαιρετιστήρια γραπτή δήλωσή της, την τελευταία ημέρα της στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάνει λόγο για προσπάθειες που πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της. Μάλιστα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για προσπάθειες, τελευταία, επηρεασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

"Αποκρούστε τις επιθέσεις"

Η κυρία Κουτζαμάνη καλεί τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν και να μείνουν αταλάντευτα πιστοί την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: "Σε όλη μου την εισαγγελική διαδρομή μοναδικός μου σκοπός ήταν να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να υπηρετώ τα πράγματα για τα οποία ορκίσθηκα"

"Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών".

Επίσης η κυρία Κουτζάμανη αφού ευχαριστεί το σύνολο του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για την αντικειμενική, όπως τονίζει κάλυψη των θεμάτων της δικαιοσύνης, τονίζει ότι η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα, αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής θέσης:

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις ή εξωδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης».
"Ποτέ δεν δέχθηκα υποδείξεις - Αδύνατο να αποφύγεις την πλάνη"
Παράλληλα, η κυρία Κουτζαμάνη κάνει αναδρομή στην πορεία των 41 ετών που διέσχισε στον Εισαγγελικό κλάδο επισημαίνοντας:

«Η ζωή μου ως η πρώτη γυναίκα στον εισαγγελικό κλάδο δεν υπήρξε εύκολη. Διάλεξα ένα δρόμο γεμάτο από διαρκή άσκηση, μόχθο και αγωνία. Πάσχισα πολύ να γίνω αποδεκτή σε ένα ανδροκρατούμενο τότε εισαγγελικό κλάδο. Σε όλη μου την εισαγγελική διαδρομή μοναδικός μου σκοπός ήταν να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να υπηρετώ τα πράγματα για τα οποία ορκίσθηκα. Θέλω να πιστεύω ότι πέτυχα το στόχο μου αυτό. Στην άσκηση των καθηκόντων μου δεν δέχθηκα ποτέ υποδείξεις από οποιαδήποτε πλευρά. Ανταμοιβή μου υπήρξε η βαθειά ικανοποίηση που προσφέρει στον άνθρωπο η επιτέλεση του καθήκοντος, η υπερηφάνεια που γεμίζει το δικαστικό λειτουργό η αίσθηση της ανεξαρτησίας και η γαλήνη που εντέλει προσφέρει η πεποίθηση ότι έπραξε και έκρινε κατά συνείδηση, έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline