Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:40:19

Νέοι πονοκέφαλοι για τον εκδότη του ΔΟΛ. Δέσμευσαν όλους τους λογαριασμούς του Σταύρου Ψυχάρη. Καταθέσεις, θυρίδες, ομόλογα. Κύριο

Εχει προηγηθεί κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα δεσμεύτηκαν όλοι οι προσωπικοί λογαριασμοί του Σταύρου Ψυχάρη, ιδιοκτήτη του ΔΟΛ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται και αφορά σε πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή.

Η δέσμευση αφορά σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τυχόν θυρίδες που πιθανόν να κατέχει ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ.
Η δέσμευση λογαριασμών, έρχεται μετά από ενδείξεις απόκλισης δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 10 εκατ. ευρώ
τα οποία εικάζεται ότι αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, εκτός αν ο Στ. Ψυχάρης αποδείξει το αντίθετο.-Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ψυχάρης έχει κληθεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ποινική δίωξη κατά Σταύρου Ψυχάρη τον περασμένο Φεβρουάριο (23.2. 2016)

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία διώκεται ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, σχετικά με δάνειο που είχε λάβει από ιδιωτική τράπεζα προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς ( Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης).

Για την ίδια υπόθεση βασικά διώκονται στελέχη της τράπεζας Alpha Bank για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου ύψους 57 εκ. Ευρώ που κρίθηκε ότι δόθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων, αρχειοθετήθηκε το σκέλος της έρευνας που αφορούσε εταιρικά δάνεια που έλαβε κατά καιρούς ο ΔΟΛ από πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική, Alpha Bank, (κυρίως) και μικρά ποςά από την Τράπεζα Πειραιώς).
Για τα δάνεια αυτά έγινε ενδελεχής έρευνα και δεν προέκυψαν επισφάλειες καθώς στο σύνολό τους εξυπηρετούνται.
Την έρευνα για τα δάνεια του ΔΟΛ αλλά και για το προσωπικό δάνειο του κ. Ψυχάρη διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης. Η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου και διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ (12 Μαίου 2016)

Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

Η δίωξη, που αφορά το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, σχετίζεται με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014.

Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται έτσι απ' ευθείας σε δίκη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ έχει δικαίωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του επί της κατηγορίας.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία του φακέλου των δηλώσεων του Ψυχάρη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία εντόπισε ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις του εκδότη, των ετών 2011-2015 που αφορούν τα οικονομικά έτη 2010-2014.

Ο εκδότης είχε κληθεί από την Επιτροπή να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα και παραστατικά που του ζητήθηκαν, όπως απόκτησης ή μεταβίβασης μετοχών, συμβάσεις δανείων κ.λπ., τα οποία, ωστόσο, δεν παρέδωσε με αποτέλεσμα ο φάκελός του να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Οι ισχυρισμοί από το koutipandoras.gr για τον Σταύρο Ψυχάρη

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Σταύρος Ψυχάρης, δεν έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες για τα οικονομικά έτη 2002, 2003, 2004, 2005, και 2006, ενώ κι από τον έλεγχο όσων δηλώσεων βρέθηκαν, δηλαδή της μιας που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και των υπόλοιπων οκτώ που εστάλησαν από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις, κενά και πρωτοφανείς ανακολουθίες που δημιουργούν ερωτηματικά και αν μη τι άλλο δείχνουν πως επιχειρείται απόκρυψη στοιχείων και μάλιστα απροκάλυπτα και με άκομψο τρόπο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο Σταύρος Ψυχάρης εμφανίζει μόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος για όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά και τα τραπεζικά παραστατικά για τις καταθέσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες μόνο των ετών 2013 και 2014. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα παραστατικό που να υποστηρίζει τα δηλωθέντα, και συγκεκριμένα δεν εμφανίζονται: παραστατικά βεβαιώσεων των μετοχών που αναφέρονται στις δηλώσεις του, παραστατικά αγοράς, απόκτησης και πώλησης των μετοχών, συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις της τράπεζας που εξυπηρετήθηκαν τα δάνεια, τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων για τις χρονιές '07, '08, '09, '10, '11 και '12, σχέδιο απορρόφησης της Σ.Π. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε. (δ.τ. ΨΥΧΑΡΗΣ MEDIA GROUP) από τη ΔΟΛ Α.Ε. τον Οκτώβριο του 2014 και συμφωνητικά μεταβίβασης μετοχών.

Επιχειρηματικό ρίσκο ή μαύρο χρήμα;

Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από δάνειο 57 εκατ. ευρώ το οποίο εμφανίζεται να έχει πάρει ο Ψυχάρης από την Alpha Bank τον Αύγουστο του 2005 προκειμένου να αγοράσει περισσότερες από 18,5 εκατομμύρια μετοχές του ΔΟΛ. Ο Ψυχάρης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις το Ορκωτού Λογιστή οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως όσα έγραφε το koutipandoras.gr ήδη από τις 11 Μαρτίου, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήψη του δανείου, τον Φεβρουάριο του 2007, κατέβαλε για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου 10 εκατ. ευρώ από διαθέσιμα, όπως ισχυρίζεται που τηρούσε στην Alpha Bank Λονδίνου και από ρευστοποίηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006, είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε επαλήθευση των στοιχείων αυτών. Είναι επομένως παντελώς άγνωστο αν το δάνειο που πάρθηκε το 2005 για την αγορά των μετοχών, ήταν ένα προκάλυμμα καπνού για να εμφανιστεί πως η αγορά έγινε με δάνειο άρα είναι ένα επιχειρηματικό ρίσκο και όχι μαύρο χρήμα, αφού στην πραγματικότητα είναι άγνωστο από πού προέρχονται αυτά τα 10 εκατομμύρια.

Καμιά απολύτως επαλήθευση δεν μπορεί να γίνει και για δάνεια και συναλλαγές του Σταύρου Ψυχάρη που αναφέρονται σε έκθεση της Alpha Bank για την τριετία 2012-2014, αφού ο εκδότης δεν επισυνάπτει παραστατικά ούτε γι' αυτό το χρονικό διάστημα.

Φαινόμενο ο Ψυχάρης, κατάφερε το αδύνατο

Ο Σταύρος Ψυχάρης, κατηγορείται από επικριτές του, ότι καταφέρνει να λαμβάνει δάνεια πολλών εκατομμυρίων και στη συνέχεια να αποπληρώνει τμήμα τους χωρίς να χρειάζεται να εξηγεί πώς και από που βρήκε τα χρήματα ακόμη κι αν αυτά είναι 10 εκατομμύρια, κάθε άλλο δηλαδή παρά αμελητέο ποσό, κατάφερε το 2007 και το 2008 το αδύνατο. Δήλωσε συγκεκριμένα ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή περίπου 1,4 εκατ. ευρώ για τον ίδιο και 316.846 ευρώ για τη σύζυγό του.

Το πλέον εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση, που άλλωστε κάνει εντύπωση και στον ίδιο τον ελεγκτή ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο γεγονός που χρήζει διευκρινίσεων, είναι ότι τα δηλωθέντα ποσά εμφανίζονται ίδια με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου. Ο Ψυχάρης και η σύζυγός του εν ολίγοις δεν αυξομείωσαν τις καταθέσεις τους επί δύο συνεχόμενα έτη ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ!

Την ίδια στιγμή, ο εκδότης εμφανίζει για τα έτη 2008 και 2009 σημαντικά ποσά συνολικού ύψους άνω των 24,5 εκατομμυρίων, απαλλασσόμενων εσόδων. Ως εκ τούτου, εξηγεί στην έκθεσή του ο Ορκωτός Λογιστής, προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων ύψους 11.898.046 ευρώ για το 2008 και 8.672.016 ευρώ για το 2009. Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να έχουν αντίκρισμα στις καταθέσεις του Σταύρου Ψυχάρη, κάτι που όμως δεν συμβαίνει. Κι αυτό γιατί απ' ό,τι προκύπτει οι μεν καταθέσεις του 2008 φαίνονται ακριβώς ίδιες μ' εκείνες του 2007 (με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου όπως ήδη διαβάσατε), ενώ οι καταθέσεις του 2009 εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση μ' εκείνες της προηγούμενης χρονιάς μόλις κατά 111.227,87 ευρώ.

Αναντιστοιχία εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων

Κενά και ανακολουθίες εντοπίζονται τέλος, και στο «Πόθεν Έσχες» του Ψυχάρη για το 2010. Στη δήλωση αυτή ο εκδότης εμφανίζει αρνητικό υπόλοιπο 965.685 ευρώ, το οποίο φαίνεται να οφείλεται σε μείωση των εισοδημάτων και ταυτόχρονη -και μάλιστα μεγάλη αφού ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο- αύξηση δαπανών, αγορές μετοχών, οι οποίες στην έκθεση του ελεγκτή διαχωρίζονται σε 220.000 και 1,39 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και αύξηση καταθέσεων κατά 44. 100 ευρώ.

Επιπλέον στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του, ο Ψυχάρης δηλώνει για να δικαιολογήσει τη διαφορά εσόδων-εξόδων, ως ανάλωση κεφαλαίου που ήδη έχει φορολογηθεί ή έχει απαλλαγεί από φόρο, ποσό 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή, η δήλωση αυτή, επίσης δεν γίνεται δεκτή στον έλεγχο για την ετήσια επαύξηση της περιουσίας, αφού δεν συνάδει με την περιουσία που είχε δηλωθεί την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2009.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline