Πάρις Κουκουλόπουλος: Nεκρολογώντας ένα αντίπαλο

Το Θανάση Νάκο έτυχε να τον γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστούμε από το 2004 μέχρι το 2009, εκείνος ως Υφυπουργός Εσωτερικών και εγώ ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας μέχρι την άνοιξη του 2007.

Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε μαζί με το συνάδελφό μας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, που ανέλαβε από το 2007 και μετά την προεδρία, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξης τότε στην Κεντρική Ένωση Δήμων. Επίσης, είχαμε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με Υπουργό τον παρόντα συνάδελφο κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Υφυπουργό -όπως είπα- αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης το Θανάση Νάκο.

Κατ' αρχάς, θέλω να πω ότι ζούμε σε μία εποχή όπου οι κοινωνίες -και η δικιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση- βιώνουν τα γεγονότα ως ένα αδιάκοπο παρόν. Δεν προοιωνίζει, βέβαια, κάτι καλό αυτή η αντίληψη. Σαν να μην υπήρχε τίποτα πριν, σαν να μην υπάρχει τίποτα μετά. Εγώ πιστεύω πως ό,τι αντέχει στο χρόνο, αξίζει την προσοχή μας. Είκοσι χρόνια συνεχώς εκλεγόταν ο Θανάσης Νάκος από τους συμπολίτες του.

Όσοι προερχόμαστε από εκλογικές περιφέρειες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων -δεν εννοώ ότι εδώ ισχύει κάτι διαφορετικό και μπροστά μας είναι ο μακροβιότερος Βουλευτής, ο συνάδελφος, Πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης- αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει για μία περιοχή σαν τη Μαγνησία να εκλέγει έναν πολιτικό επί είκοσι χρόνια.

Στην εποχή μας, βέβαια, το να εκλέγεται κανείς επανειλημμένες θητείες έχει καταντήσει να είναι μειονέκτημα και ζήτημα προς απολογία. Δεν είναι έτσι. Και εγώ έχω μία απόδειξη συνεργαζόμενος με το Θανάση Νάκο.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» -δεν θα κάνω απολογισμό της παράλληλης θητείας μας στην αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι θα ήταν απρέπεια στη μνήμη του- θέλω, όμως, να καταθέσω με μεγάλη σαφήνεια τούτο: Ανήκοντας στη γενιά συν-πλην πέντε της μεταπολίτευσης είχαμε -και έχουμε, εγώ εξακολουθώ να έχω, ο Θανάσης έφυγε- έντονο το στίγμα της παράταξης και δεν μπορούσαμε εύκολα να συνεννοηθούμε στα πολιτικά.

Θέλω, όμως, να καταθέσω μέρα που είναι, ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε απόλυτα αρμονικά στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», να κάνουμε μία υποδειγματική κατανομή των χρημάτων με κριτήρια, με έντονο το στοιχείο σύγκλισης και με απόλυτη αυτοτέλεια των θεσμών της αυτοδιοίκησης.

Αυτό πρέπει να πω ότι είναι κάτι που σπάνια κατάφερε το Υπουργείο Εσωτερικών στις σχέσεις του με την αυτοδιοίκηση από το 1974 μέχρι σήμερα, γιατί αυτός ο διαρκής πειρασμός της κεντρικής εξουσίας να θέλει να ρυθμίζει τα πάντα -μέχρι και πώς θα γίνει ο πεζόδρομος της Ερμού από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα- είναι ένα σαράκι που κατατρώει τη χώρα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που υλοποίησε η τοπική αυτοδιοίκηση και η συνεργασία μας ήταν πραγματικά άψογη. Μπορέσαμε να βρούμε ισορροπία, την καλύτερη δυνατή συνεργασία και θέλω να το καταθέσω.

Θέλω να κλείσω, βέβαια, καταθέτοντας κάτι που αρκετοί από τους συναδέλφους, που ήμασταν και στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής 2009-2012, νομίζω ότι μπορούν να το μαρτυρήσουν μαζί με εμένα. Προσωπικά συναδέλφους που δεν εκρήγνυνται εκ συστήματος, αλλά λόγω των δύσκολων καταστάσεων των οποίων αναγκαστικά είμαστε φορείς στη Βουλή, δεν τους παρεξηγώ. Δεν έχω παρεξηγήσει κανέναν και καμμία συνάδελφο για εκρήξεις και για καμμιά φορά λίγο έξω από τα όρια συμπεριφορές στις επιτροπές ή στην Ολομέλεια, όταν -το ξαναλέω- δεν γίνεται εκ συστήματος.

Έχει μεγάλη σημασία, όμως, να ξεχωρίσουμε συναδέλφους μας που στα δύσκολα χρόνια 2009 έως 2012, όταν η αντιπαράθεση ήταν καθολική απέναντι σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα απ' όλες τις άλλες, υπήρχαν κάποιοι συνάδελφοι που ποτέ δεν σήκωσαν τον τόνο της φωνής τους παραπάνω απ' όσο έπρεπε. Ο Θανάσης ο Νάκος ήταν ένας από αυτούς.

Είχε τις αντιθέσεις του στην πολιτική που είχαμε προχωρήσει. Σηκωνόταν, μιλούσε πάντα από το Βήμα της Βουλής και μέχρι εκεί. Ποτέ δεν υπερέβη τα όρια, ποτέ δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. Έλεγε σοβαρά τα επιχειρήματά του και νομίζω ότι -γνώμη μου- αυτές τις συμπεριφορές πρέπει να κρατήσουμε σήμερα.

Ήθελα να τα καταθέσω αυτά με μεγάλη ειλικρίνεια και πολλή αγάπη στη μνήμη του. Θέλω να ευχηθώ στην οικογένειά του να είναι καλά και να τον θυμάται. Αιωνία η μνήμη του.

(από το πολιτικό μνημόσυνο του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου, ένα χρόνο μετά το θάνατο του. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος βουλευτής Κοζάνης και πολιτικός μηχανικός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline