Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά: To Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

.......Το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης -εγώ θα πω το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης- ήταν ένα περιφερειακό και πολυθεματικό Υπουργείο, περιορισμένο σε ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας και πολυθεματικό όσον αφορά τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του.


Το πώς θα έπρεπε να ήταν για να λειτουργήσει ως επιτελικό όργανο άσκησης ενεργοποίησης και εναρμόνισης της κυβερνητικής πολιτικής στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα το εξηγήσω αμέσως παρακάτω, αφού πρώτα θέσω κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα προς όλους, μιας και έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφεί περισσότερα -και ήδη γράφονται στη Θεσσαλονίκη- για την αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξής του.

Δείτε τον χάρτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους γείτονές μας. Μελετήστε την ιστορία του. Σταθείτε στην περιθωριοποίηση των ακριτικών περιοχών. Μην προσπερνάτε αβασάνιστα τους συμβολισμούς του. Φέρτε στο νου σας το Περιβόλι της Παναγίας, την αγιορείτικη κληρονομιά και την κιβωτό της Ορθοδοξίας.

Ανακαλύψτε εκ νέου τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Ενεργοποιήστε τα ανώτατα ιδρύματα και το ανθρώπινο δυναμικό αυτών. Μην προσπερνάτε αβασάνιστα την εξωστρέφεια της χώρας ή τον επιτελικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει. Δείξτε μέριμνα για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών του χώρου ευθύνης του. Απαντήστε αν απαιτείται ένας συντονιστικός ρόλος των φορέων του από τη Φλώρινα ως τον Έβρο. Τότε μόνο θα απαντήσετε στο αν πρέπει να υπάρχει, αλλά και αν θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρότυπο Υπουργείο περιφερειακής ανάπτυξης που να αποδεικνύει έμπρακτα την κυβερνητική αποκέντρωση που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο της πατρίδας μας.

Αν μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, αλλά κι αν θέλετε να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας για να μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις, να στηρίξει την αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τότε στηρίξτε το, ώστε να αναλάβει αποκλειστική εποπτεία των φορέων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, που η λειτουργία και το έργο τους αφορούν την ευρύτερη περιοχή της.

Προστατέψτε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τους σημαντικότατους εποπτευόμενους φορείς του, τη σπουδαιότητά τους και τα όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Πίστεψε κανείς στις δυνατότητες της Διεύθυνσης Διεθνών Βαλκανικών Σχέσεων; Η προστασία των διατηρητέων μάς αγγίζει; Αν το εγκαταλείψετε, θα σβήσει, αναλαμβάνοντας, όμως, εσείς την ευθύνη αυτής της επιλογής.

Κατά την πολιτική προσέγγιση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης είναι σε θέση να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά μόνο με αναβαθμισμένο ρόλο και ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Ενδυναμώστε τον ηγετικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στο βαλκανικό χώρο. Προωθήστε τη συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου. Ας καταστεί η Βόρειος Ελλάδα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, ενισχύοντας τον εκτελεστικό του ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, στην επίλυση των προβλημάτων, στην έγκριση αλλά και τη διάθεση πιστώσεων, αλλά ενισχύοντας κυρίως τον ελεγκτικό του ρόλο.

Μεταβιβάστε αρμοδιότητες του αναπτυξιακού νόμου, να αναλάβει την ολοκληρωμένη ευθύνη της εποπτείας της αγοράς, των χερσαίων μεθοριακών σταθμών της βόρειας χώρας. Δώστε του πιο ενεργό ρόλο στην εποπτεία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Επαναλαμβάνω: Αν δεν ενισχυθεί, θα υποπέσει σε μια διαρκή περιθωριοποίηση.

Η ένταξη αριθμού υπαλλήλων του Υπουργείου στα μητρώα των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε θέμα ποιότητας προϊόντων, αλλά και η ανάπτυξη μικτών κλιμακίων ελέγχου στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι απολύτως απαραίτητα, όπως και ο συντονισμός σε ό,τι αφορά την καλύτερη διαχείριση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά και η εποπτεία των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και διασυνοριακών προγραμμάτων.

Όταν απουσιάζει ο εκτελεστικός ρόλος, η λήψη των αποφάσεων, η εκτέλεση πολιτικών, η επίλυση προβλημάτων, η έγκριση και η διάθεση πιστώσεων πού οδηγείται;

Ας εγγραφούν στον προϋπολογισμό του ΥΜαΘ οι πόροι για την επιχορήγηση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, ας ενταχθούν στο μητρώο ελεγκτών της ανάπτυξης υπάλληλοί του και θα διαπιστώσετε άμεσα αν όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος θα βάλει τα στήθη του για να το προστατεύσει.

Ως πότε μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να εγκρίνει επιχορηγήσεις και σχέδια, να υποδέχεται εγγυητικές επιστολές και παρόλα αυτά να μην έχει τις πιστώσεις να καταβάλει συγκεκριμένες επιχορηγήσεις; Δώστε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις και θα διαπιστώσετε ότι άπαντες θα σταθούν δίπλα του.

Είναι σε θέση, λοιπόν, να λειτουργήσει συντονιστικά σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, συντονισμού της περιφέρειας για την επίλυση προβλημάτων και ενίσχυση της παραμεθόριας ζώνης. Είναι σε θέση να αναλάβει να αναλάβει την εποπτεία της ειδικής υπηρεσίας του INTERREG IV, αλλά και να στηρίξει την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου πολιτικής μειονοτικών πληθυσμών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι ηγεσίες οριοθέτησαν επακριβώς τις εθνικές προτεραιότητες. Όσο εύκολο είναι να πάτε σε εκλογές, άλλο τόσο εύκολο είναι και για εμάς να αποχωρήσουμε. Ας διαφυλάξουμε, όμως, αυτό που μας ενώνει, να το ενδυναμώσουμε και να το προστατεύσουμε ως τη μόνη εθνική ορθή επιλογή.

Πίστευα και πιστεύω ότι οι πράξεις μας καθορίζουν και την ισχύ του λόγου μας. Την ώρα που άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μας έκανε περισσότερα μέσα σε τρία χρόνια από όσα περίμεναν οι ειδικοί, ας αναλογιστούμε ότι αυτό σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, εκτόξευση της ανεργίας, διεύρυνση της φτώχειας, εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, περιορισμό των δικαιωμάτων εργασίας, αύξηση του χρέους, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, φυγή αναρίθμητων νέων μας -και ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα- και μία χώρα σε μόνιμη κατάθλιψη.

Ας καταλάβουν όλοι ότι η δική μας δύναμη πηγάζει από το δίκαιο της Ελλάδος. Είναι μία μάχη με το παράλογο που μας επιβλήθηκε.
Ας κρατήσουμε διαρκή την επαφή με κάθε άξιο και τίμιο Έλληνα πολίτη, αγρότη, εργάτη, επιστήμονα, επιχειρηματία, επαγγελματία, διανοούμενο. Και αν καταφέρουμε να ταυτιστούμε με τις πράξεις μας μαζί τους, τότε το φιλότιμο όλων αλλά και η δημιουργικότητά τους, θα βρει το διέξοδο που αναζητούμε.
Ας ακούσουμε την ψυχή των Ελλήνων. Ας τους ενώσουμε με τις πράξεις μας. Ας γίνουμε το σκαλοπάτι που θα πατήσουν οι επόμενοι και οι καλύτεροι Έλληνες από εμάς.

(Η βουλευτής Σερρών των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά είναι υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότισης, με αρμοδιότητα το άλλοτε υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline