Γιάννης Βρούτσης: Πως λιγοστεύουν οι ελευθερίες μας

Ο ιστορικός του μέλλοντος δίκαια θα καταγράψει αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο που ζούμε ως κοινοβουλευτική περίοδο των εκπλήξεων. Δυστυχώς, όμως, με αρνητικό πρόσημο! Και εξηγούμαι.


Διανύουμε μια κοινοβουλευτική περίοδο τεσσάρων μηνών με μια Πρόεδρο της Βουλής και με την πλειοψηφία της Κυβέρνησης συνεχώς να μειώνουν τις κοινοβουλευτικές ελευθερίες και να παραβιάζουν τον Κανονισμό, τη συνταγματικότητα και τις διατάξεις των άρθρων. Και τι εννοώ:

Χθες το βράδυ ήμασταν όλοι μάρτυρες μιας ακόμη παρατυπίας, η οποία είχε να κάνει με την κατάθεση ενός μεγάλου αριθμού τροπολογιών των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έρχονταν ατεκμηρίωτα, πρόχειρα και χωρίς κοστολόγηση –αυτό είναι πρωτοφανές!- σε μια Ελλάδα η οποία καταρρέει αυτή τη στιγμή. Και ανάμεσά τους και η τροπολογία για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η κυρία Κωνσταντοπούλου διαφωνεί με τις τροπολογίες αυτές, τις ονομάζει αντισυνταγματικές, καταγγέλλει τη διαδικασία και λέει ότι δεν πρέπει να περάσουν. Στη συνέχεια, όμως, παραπέμπει στις 16.00΄ σε ονομαστική ψηφοφορία. Αν είναι δυνατόν! Τότε τι έχουμε τον Κανονισμό; Γιατί υπάρχει Κανονισμός λειτουργίας της Βουλής και των διαδικασιών; Να τον καταργήσουμε!

Κι έρχεται, επιπρόσθετα, σήμερα, περί εκπλήξεων συνεχόμενων, ο Υπουργός και παρουσιάζει ένα πρόσωπο το οποίο είναι πρωτοφανές. Δεν έχει προηγούμενο. Παρεμβαίνει την ώρα που μιλάει Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον προσβάλλει δημόσια και του διορθώνει αυτά που λέει.

Από πού κι ως πού, κύριε Υπουργέ, έχετε αυτό το δικαίωμα; Πού απευθύνεστε; Κάνετε συνέλευση στον ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ είναι Βουλή, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προσβάλετε -έστω κι αν δεν είναι στέρεη η θέση κάποιου Βουλευτή που εισηγείται στη Βουλή- με αυτό τον τρόπο και να διακόπτετε.
Και στο τέλος-τέλος είχε και δίκιο που έλεγε ότι φέρνετε ένα πρόστιμο το οποίο φθάνει τελικά στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχουν συνεταιριστικές οργανώσεις αθλητικού τύπου όπου οι δημοσιογράφοι κρατούν την ιδιότητά τους; Εκεί δεν φθάνει τελικά το πρόστιμο; Αυτά, όμως, θα τα πούμε αργότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας κινείται επί ξυρού ακμής. Τέσσερις μήνες μετά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας πολίτης σε αυτό τον τόπο που να μην αισθάνεται αγωνία και αβεβαιότητα. Και είμαι και σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσά μας που σήμερα έχουν μετανιώσει για την ψήφο που έδωσαν στις 25 Ιανουαρίου.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπατήσατε με τον χειρότερο τρόπο τον ελληνικό λαό. Είπατε ψέματα σε έναν ελληνικό λαό ο οποίος ζούσε σε ένα περιβάλλον με δυσκολίες και είχε κάνει θυσίες, με μια κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε μέσα σε αυτό το περιβάλλον και είχε γυρίσει την οικονομία. Η ανεργία είχε άρχισε να αποκλιμακώνεται. Περάσαμε την οικονομία από ύφεση σε ανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια και νοικοκυρέψαμε το ελληνικό κράτος με δεκάδες μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν τις αμφισβητείτε. Και την κρίσιμη στιγμή διακόψατε στα δυόμισι χρόνια -όχι στα τέσσερα χρόνια- το βίο αυτής της Κυβέρνησης, μέσα από εκλογικές διαδικασίες, λέγοντας ψέματα, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό με κίβδηλες υποσχέσεις που σήμερα περνάτε από κάτω. Και αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι δεν κάνετε αυτά που υποσχεθήκατε.

Το επικίνδυνο και το πιο αρνητικό είναι ότι σήμερα η χώρα πλέον μετράει αντίστροφα. Δεν μετράμε τον πολιτικό χρόνο σε μήνες και σε χρόνια, όπως παλιά και όπως γνώριζαν τα κόμματα μεταξύ τους. Τώρα πλέον ξέρουμε ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες –και αυτή που διανύουμε- είναι οι πιο κρίσιμες της ελληνικής ιστορίας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και ευθύνεστε εσείς μέσα από τις υποσχέσεις που δώσατε, μέσα από την έλλειψη σχεδίου που έχετε.
Ρωτάει ο Έλληνας πολίτης σήμερα: «Θα πάμε σε δημοψήφισμα;». Με ρωτάνε προσωπικά και ρωτούν κι εσάς: «Θα πάμε σε εθνικές εκλογές; Θα γίνει ρήξη; Θα υπάρξει συμφωνία, δηλαδή θα έρθουν μέτρα στη Βουλή επαχθέστερα από αυτά που είχατε καταλήξει εσείς ως προηγούμενη κυβέρνηση, το ονομαζόμενο «τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ»;»

Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω. Κι αν δεν μπορώ εγώ που είμαι Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, μήπως ξέρει ο κ. Τσίπρας; Μήπως ξέρει κάποιος από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το σχέδιό σας; Δυστυχώς, δεν υπάρχει σχέδιο! Και αυτό είναι το χειρότερο.
Το ακόμα χειρότερο είναι οι αμφίσημες δηλώσεις των στελεχών σας και των Υπουργών σας. Μα, είναι δυνατόν να βγαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά στην τηλεόραση και να υπονομεύουν ευθέως την εθνική προσπάθεια, να παίζουν με τον πόνο και την αγωνία των Ελλήνων, λέγοντας ότι θα πάμε στη δραχμή, ότι θα πάμε σε ρήξη με την Ευρώπη και ότι θα βγούμε από την Ευρώπη;

Είναι δυνατόν να διαπλάθεται στην κοινωνία και να ζυμώνεται μία άποψη η οποία έχει να κάνει με έναν εθνικό διχασμό, που επιτείνεται από τις ίδιες τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος με έναν διχαστικό, πρωτοφανή λόγο έρχεται στη Βουλή, τοποθετείται και μιλάει για την «εσωτερική τρόικα». Η τρόικα του εξωτερικού είναι «θεσμοί» και στην Ελλάδα τα τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι «τρόικα».

Θυμίζει το παράδειγμα που κάποιος είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγεί κάποιος άλλος, τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, βγαίνει στο αντίθετο ρεύμα, πάει κατά μέτωπο με μια νταλίκα, λέει ο συνοδηγός στον οδηγό «πρόσεξε πού πας» και του λέει ο οδηγός, «μα, τελικά με ποιον είσαι, με μένα ή με την νταλίκα;».
Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήνει εχθρούς, νέα ήθη και νέα έθιμα στο Κοινοβούλιο.

Ζούμε, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα. Για μας -το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- στο αξιακό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας -και καλό είναι να το υιοθετήσετε και στο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήστε το- πάνω από το κομματικό καλό ή συμφέρον είναι η λέξη «Ελλάδα».

Πάρτε παραδείγματα από εμάς, από την κοινοβουλευτική μας λειτουργία. Δυόμισι χρόνια δεν ψηφίσατε ούτε μια διάταξη και έχετε σήμερα -και στο σημερινό νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ- μια συμπεριφορά εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας την οποία δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν. Σας κάναμε προτάσεις, προσθέσαμε στις προτάσεις και στις διατάξεις σας και ερχόμαστε εδώ με θετική διάθεση για το νομοσχέδιο.
Όμως, να πούμε δυο λέξεις και για το νομοσχέδιο: Είδαμε τον Υπουργό να στέκεται με πολύ επικριτικό ύφος απέναντι στα κόμματα συνολικά της Αντιπολίτευσης και στη Νέα Δημοκρατία.

Κύριε Υπουργέ, ούτε το αλάθητο έχετε ούτε το τέλειο νομοσχέδιο είναι. Πολύ σωστά είπε ο κ. Μπουκώρος λίγο πριν, ότι αν πάρετε για κάτι καλό βαθμό, αυτό είναι ότι πετυχαίνετε πάντα εύστοχους τίτλους, που ουσιαστικά από κάτω είναι άδειοι περιεχομένου. Είναι αυτό που είπατε, παραδείγματος χάρη, «επανεκκίνηση της οικονομίας». Η οικονομία καταρρέει και τις εκατό δόσεις -που είναι μια επανάληψη των δικών μας δόσεων, που δυστυχώς δεν έχουν και τις αποδόσεις τις οποίες είχατε πει- τις ονομάσατε «επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης»: Βαρύγδουπος τίτλος. Θυμίζω ότι και τα δυο αυτά νομοσχέδια τα ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας και την κοινοβουλευτική μας θετική συμπεριφορά και το πολιτικό ήθος μας. Ανθρωπιστική κρίση, 200 εκατομμύρια ευρώ που δεν υπάρχουν. Και τέσσερις μήνες μετά έρχεστε με ένα νομοσχέδιο, που θυμίζω ότι σε τρεις διατάξεις και μια σελίδα έρχεται να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Και από τότε κουβέντα! Δεν άκουσα ξανά ποτέ δημόσια Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή Υπουργούς να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση, λες και εξατμίστηκε, εξαφανίστηκε, λες και δεν υπάρχουν τώρα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτοκτονίες, ούτε κρίση, ούτε ανεργία, ούτε πείνα.

Σχέδιο δεν έχετε φυσικά για τίποτα από αυτά. Η λέξη «ανάπτυξη» είναι εχθρός σας, η λέξη «επιχείρηση» είναι εχθρός σας. Υπονομεύετε τους εργαζόμενους, υπονομεύετε αυτή τη στιγμή την προσπάθεια για μείωση της ανεργίας με την οικονομική συμπεριφορά σας. Και όλα αυτά που κάνετε είναι κίβδηλα και υποκριτικά. Ουσιαστικά κάνετε κακό και στην οικονομία. Και χτυπάει αυτό το κακό της οικονομίας τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όλα αυτά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, εμείς τα βλέπουμε από άλλη οπτική. Θέλουμε το καλό της πατρίδας μας. Γι' αυτό βλέπετε μια κοινοβουλευτική συμπεριφορά τελείως διαφορετική από ό,τι είχατε εσείς. Στεκόμαστε με ευθύνη και πατριωτισμό -μια λέξη την οποία προσβάλατε όλο αυτό το διάστημα- απέναντι στα εθνικά ζητήματα και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Γι' αυτό σας λέω πολύ απλά -το είπε και ο Εισηγητής της παράταξής μας, ο κ. Κουκοδήμος- ότι, ναι, στεκόμαστε θετικά μπροστά στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Βεβαίως, είναι μια θετική εξέλιξη, παρότι ήταν στο νομοσχέδιο που δυστυχώς δεν προλάβαμε να καταθέσουμε. Είναι θετικό και το στηρίζουμε.

Στεκόμαστε θετικά στο θέμα των λεσχών για τους φιλάθλους. Έχει θετική εξέλιξη το συγκεκριμένο θέμα και θα το στηρίξουμε. Είμαστε θετικοί για την αξιολόγηση και την ένταξη του «πόθεν έσχες» των αθλητικών παραγόντων και βεβαίως και το στηρίζουμε.
Αυτή την κοινοβουλευτική συμπεριφορά, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να την υιοθετήσετε για το μέλλον. Θα σας φανεί χρήσιμη, όταν κάποια στιγμή θα είστε ξανά Αντιπολίτευση.

(Ο οικονομολόγος Γιάννης Βούρτσης είναι βουλευτής Κυκλάδων ,πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline