Αθανάσιος Πετράκος: Η κόντρα μας με τα συμφέροντα

Η Ελλάδα, κύριε Βρούτση, έχει καταρρεύσει προ πολλού με τις πολιτικές που ασκήσατε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Αυτήν την Ελλάδα προσπαθούμε να την ανορθώσουμε από τα ερείπια.

Η Κυβέρνησή μας, πιστή στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας να καθορίζει αυτός την τύχη του. Σ' αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η δράση των λαϊκών δυνάμεων είναι απαραίτητη όσο ποτέ, για να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να κατανοήσετε επιτέλους ότι η σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται αυτήν την περίοδο υπερβαίνει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό, η Κυβέρνησή μας, παρά τους εκβιασμούς, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί και να κάνει πίσω στις ταυτοτικές αρχές της Αριστεράς και στις «κόκκινες γραμμές» της. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στους εκβιασμούς, με τους οποίους ζητείται να διατηρηθεί στη χώρα μας ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας μέχρι αυτή τη στιγμή –και με τη δική σας συμβολή- και πρέπει να αλλάξει.

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίθετα, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Αγωνιζόμαστε και επιμένουμε για μια συμφωνία με τους εταίρους, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών λαών.

Όμως, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι όμηρος κανενός. Το όραμα μιας νέας, ανεξάρτητης, προοδευτικής Ελλάδας, που αφήνει πίσω της και τα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί τον οδικό χάρτη αυτής της Κυβέρνηση και του ελληνικού λαού.
Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία και το σημερινό νομοσχέδιο. Διότι το σημερινό νομοσχέδιο χτυπάει, έστω και εισαγωγικά, τον σκληρό πυρήνα ενός σκληρού συστήματος που υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και αντί να πείτε «μπράβο» σε αυτή την Κυβέρνηση και σε αυτόν τον Υπουργό που τολμά να τα βάλει με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω όχι μόνο από το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και του στοιχήματος και του παράνομου στοιχήματος και όλων αυτών, ερχόσαστε μίζερα εδώ και λέτε: «Μα τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση; Χτυπάει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, χτυπάει τη δυνατότητα των ομάδων μας να συμμετέχουν στα διεθνή πρωταθλήματα;».

Το σημερινό αθλητικό νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι, δεν κάνει τίποτα στην ουσία παραπάνω από το να ζητήσει να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτά που εν πολλοίς προβλέπονται και στους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, ανεξάρτητα αν δεν εφαρμόζονται, δηλαδή να πάψει η δικαιολογία να χρησιμοποιεί η ΕΠΟ και να καλύπτει πίσω από το αυτοδιοίκητο την εξαθλίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης και κυρίως εσείς που έχετε ασκήσει κυβερνητική εξουσία, ότι οι διοικήσεις της ΕΠΟ μέχρι τώρα εκβίαζαν τις ηγεσίες, την πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού για δήθεν τιμωρία των ομάδων με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παραβιάζοντας κανονισμούς και των ίδιων των διεθνών Οργανώσεων;

Δεν γνωρίζετε ότι δεν έχει συσταθεί Επιτροπή Δεοντολογίας; Δεν γνωρίζετε ότι δεν έχει συσταθεί Σώμα Επιθεωρητών; Δεν γνωρίζετε ότι η ιδία η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει τις διεθνείς οδηγίες για την καταπολέμηση των στημένων παιχνιδιών; Δεν γνωρίζετε ότι δεν έχει υιοθετήσει κώδικα ηθικής;
Ειδικά όσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, θα σας θυμίσω ότι η FIFA αναγκάστηκε και απέκλεισε τον Πρόεδρο της Ασιατικής Ομοσπονδίας, τον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, με ισόβιο αποκλεισμό για υπόθεση χρηματισμού που αφορά το Μουντιάλ στο Κατάρ, ενώ οι υπεύθυνοι άσκησης πειθαρχικών διώξεων που έχει συστήσει η ΕΠΟ έκριναν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος τιμωρίας των διωκόμενων μελών για τη δημιουργία και τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Και αυτή την πραγματική εικόνα έπρεπε να τη λέτε και να στηρίζετε την Κυβέρνηση.

Να σας θυμίσω κάποια άλλα ζητήματα; Γνωρίζετε ότι εμείς για αυτό το ζήτημα, για τους παράνομους και για τους στημένους αγώνες, δεν ασχοληθήκαμε μόνο τώρα που είμαστε Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασχοληθεί διαχρονικά. Να σας θυμίσω μερικές ημερομηνίες;

Στις 7/12/2009 με ερώτησή του ο τότε Ευρωβουλευτής μας στην Ευρωβουλή ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει την υπόθεση με τους στημένους αγώνες που είχε αποκαλύψει η Έκθεση της UEFA. Προσέξτε! Τρέχει πριν την Κομισιόν να απαντήσει ο Διευθυντής του Τομέα Νομικών Υποθέσεων της FIFA και να πει ότι δεν τρέχει τίποτα. Στη συνέχεια απαντά η Κομισιόν και η απάντησή της δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά, αφού λέει ότι θα υπάρξει αυτορρύθμιση. Η αυτορρύθμιση, όμως, είναι ένα πλαίσιο εντελώς ακατάλληλο και αναποτελεσματικό, διότι τα στημένα παιχνίδια είναι ένα οργανωμένο έγκλημα με κίνητρο δισεκατομμύρια που παίζονται στον παράνομο και στο νόμιμο τζόγο.

Στη συνέχεια, στις 28/4/2010 πάλι ο Ευρωβουλευτής μας Νίκος Χουντής ζητάει να αποσυρθούν από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ οι ομάδες που εμπλέκονται στα στημένα παιχνίδια.

Επίσης, στις 22/3/2011 κατατίθεται νέα ερώτηση στην Ευρωβουλή, μετά το δημοσίευμα και τις δηλώσεις παραγόντων για απόπειρες στησίματος αγώνων, με την οποία ζητείται να αναλάβει η Κομισιόν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, τονίζουμε ότι το ΣΤΟΙΧΗΜΑ υπέσκαψε τα θεμέλια του ποδοσφαίρου. Το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μη ληφθούν αυστηρά μέτρα. Τι έκανε η ΕΠΟ για όλα αυτά, ενώ κόπτεται για το αυτοδιοίκητό της; Αυτό που έκανε η ΕΠΟ ήταν να πάρει μια απόφαση-κουκούλωμα του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Αυτό πήρε η ΕΠΟ! Για να τα θυμηθούμε όλα, αυτή την απόφαση είχε πάρει! Και είχαμε τονίσει τότε, είχαμε καταγγείλει, την ώρα που η ΕΠΟ αθώωνε τις ομάδες και η UEFA τιμωρούσε, ότι αυτό αποτελεί μια επίδειξη δύναμης από το βρώμικο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που λυμαίνεται τον αθλητισμό.

Δεν τα ξέρετε όλα αυτά; Δεν ξέρετε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλή. Διότι υπάρχει άκρατη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Όταν, λοιπόν, το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ μετατρέπονται από παιχνίδια σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του θεάματος, όπου στο χώρο του ποδοσφαίρου διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, είναι μάλλον φυσιολογικό παρά περίεργο οι διάφοροι δήθεν επενδυτές να αναζητούν το μέγιστο κέρδος με όλους τους τρόπους.

Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει απόλυτη στήριξη στην Κυβέρνηση που επιχειρεί να ανοίξει αυτό το ζήτημα και να χτυπήσει όλα αυτά τα παράνομα, όλα αυτά τα οποία έχουν δημιουργήσει και έχουν εκτινάξει τη βία, αλλά και όλες τις παρανομίες με τα στημένα παιχνίδια.
Γι' αυτό, λοιπόν, αντί να κάνετε κριτική στην Κυβέρνηση, πρέπει να συμπαραταχθείτε με την Κυβέρνηση σ' αυτό το ζήτημα, γιατί θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι.

... Αντί, λοιπόν, να δέχεστε τις απειλές που κάνει η ΕΠΟ, θέλω να σας θυμίσω τι έχει γράψει ένας αγαπητός φίλος και σύντροφος, μια ιστορική μορφή του μπάσκετ που έβαλε τη σφραγίδα του στην ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών.

Αυτός ο αγαπητός φίλος και σύντροφος, λοιπόν, έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο -το οποίο σας συστήνω να διαβάσετε- στην
«Αυγή της Κυριακής» με τίτλο «Οι κουκουλοφόροι με τη γραβάτα», όπου ο Μίλτος ο Λαζαρίδης, γιατί περί αυτού πρόκειται, λέει μεταξύ των άλλων: «Όπως είναι γνωστό και αποκαλύφθηκε, διάφορους αντεργατικούς νόμους τους έγραφε η Τρόικα Εσωτερικού και τους έδινε έτοιμους στην Τρόικα Εξωτερικού, έτσι σήμερα και η ΕΠΟ χρησιμοποιεί ως κουκούλα τις αντιδράσεις των διεθνών ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει, με πρόσχημα ότι απειλείται το αυτοδιοίκητό τους από το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας». «Θέλουν να μας πείσουν...», λέει ο Μίλτος Λαζαρίδης, «...ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες δήθεν εξέτασαν το νομοσχέδιο και διαπίστωσαν ότι κινδυνεύει το αυτοδιοίκητο των "προπυργίων της δημοκρατίας" και παρενέβησαν αυτεπαγγέλτως». Και συνεχίζει πιο κάτω ως εξής: «Να θυμίσουμε ότι μέλη των διεθνών ομοσπονδιών είναι πολλές –εντός εισαγωγικών- «δημοκρατικές» χώρες στο παρελθόν για τις οποίες κόπτεται».

Και συνεχίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: «Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η δημόσια τάξη και σ' αυτό δεν έχουν λόγο οι ξένοι οργανισμοί, οι οποίοι δεν πρόκειται να απολογηθούν ούτε για τους θανάτους ούτε για τη φθορά της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας ούτε για τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και τη διαφθορά. Ο πολίτης θα ζητήσει ευθύνες από την πολιτεία και όχι από κάποια UEFA ή κάποια FIFA».

Υπάρχει άραγε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου -κατά τη γνώμη σας- αυτόνομη αθλητική αστυνομία, αυτόνομη αθλητική δικαιοσύνη, αυτόνομη αθλητική δημοκρατία, αυτόνομη αθλητική λογιστική ή όλα αυτά ρυθμίζονται με νόμους οι οποίοι έρχονται στη Βουλή, νόμους τους οποίους πρέπει να λειτουργούν;
Άλλα όποιος μιλάει για αυτοδιοίκητο, αυτός πρέπει να πει εάν έχει δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του. Γιατί δεν είναι δυνατόν οι διάφορες ομοσπονδίες να είναι συνώνυμο της αυθαιρεσίας, ιδίως μάλιστα όταν είναι κρατικά επιχορηγούμενες.

Αντίθετα η πολιτεία όχι μόνο μπορεί αλλά έχει την υποχρέωση να ελέγχει και να ορίζει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απόκτηση της αθλητικής αναγνώρισης. Και στα προαπαιτούμενα πρέπει να είναι η τήρηση πρώτα απ' όλα των δημοκρατικών διαδικασιών, η διασφάλιση του ελέγχου.

Και εδώ πραγματικά θέλω να τονίσω ότι απαιτείται αυτή τη στιγμή μια αναγέννηση και του Πανελληνίου Συλλόγου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και του Πανελληνίου Συλλόγου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, που είχα την τύχη να έχω ζήσει από κοντά τα πρώτα βήματα της ίδρυσής τους, για να παρέμβουν και οι ίδιοι οι αθλητές και οι ποδοσφαιριστές και οι μπασκετμπολίστες, αλλά και να ιδρυθούν και άλλοι σύλλογοι ποδοσφαιριστών και αθλητών, για να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Γιατί η υπόθεση της αντιμετώπισης της βίας, του ντόπινγκ, της διαφθοράς και της διαπλοκής αφορά όλο τον ελληνικό λαό και τους αθλητές, οι οποίοι στο παρελθόν με την ίδρυση του ΠΣΑΠ και του ΠΣΑΚ έκαναν μια μεγάλη τομή σε αυτά, στον αθλητισμό εκείνης της εποχής. Αυτό επιβάλλεται και σήμερα.

Η πολιτεία, λοιπόν, έρχεται να ρυθμίσει με αυτό το νομοσχέδιο ζητήματα, τα οποία κανένας πριν δεν τα ακουμπούσε. Γι' αυτό λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο απαιτεί -να το πω έτσι, να μου επιτραπεί η έκφραση- τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής, ανεξάρτητα από άλλες διαφορές, γιατί πρέπει να ακουμπήσουμε αυτά τα οποία πολλοί δεν έχουν ακουμπήσει μέχρι τώρα.

(Ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής στην Τ. Α. Αθαν. Πετράκος είναι βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline