Ανδρέας Λοβέρδος: H ελπίδα να φύγετε ήλθε

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Πλειοψηφίας, η ελπίδα να φύγετε, έρχεται. Μάλλον, η ελπίδα να φύγετε, ήρθε. Είμαστε στη φάση των τελευταίων σας πράξεων. Και αυτό το Δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει.

Γι' αυτό, εμείς με το λόγο μας, με τον αγώνα μας παλεύουμε και σήμερα στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή, ώστε αυτό το Δημοψήφισμα να μη γίνει. Έχω την τιμή να εισηγούμαι τις θέσεις ενός κόμματος του οποίου οι θέσεις, η στάση και η συμπεριφορά όλα αυτά τα χρόνια της δραματικής κρίσης βρίσκονται στους αντίποδες της δικής σας συμπεριφοράς, της δικής σας στάσης, των δικών σας θέσεων. Εμείς αναλάβαμε για λογαριασμό όλου του πολιτικού συστήματος όλες τις ευθύνες μίας πορείας που οδήγησε στην πτώχευση. Εσείς απεκδύεστε των ευθυνών σας. Ζητήσατε εντολή από τον ελληνικό λαό και δεν διεκπεραιώνετε την εντολή του. Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, αλλά τις μεταθέτετε από τις δικές σας πλάτες, μετά την 25η Ιανουαρίου, στις πλάτες του λαού μέσα απ' αυτήν την άθλια πρόταση για Δημοψήφισμα.

Επί της ουσίας η χώρα δεν έχει πλέον κυβέρνηση, δεν έχει πρωθυπουργό. Τυπικά δεν έχει πρωθυπουργό, γιατί ουσιαστικά δεν είχε πρωθυπουργό από τις 25 Ιανουαρίου, όταν αρνήθηκε να συνεχίσει την πορεία της χώρας, αρνήθηκε ευκαιρίες που με κόπους και θυσίες είχαν πέσει πάνω στο τραπέζι, υπήρχαν για τους πολίτες, υπήρχαν για την Ελλάδα. Από χθες το βράδυ εγκαταλείψατε τη μάχη και αρχίσατε τους αντιπερισπασμούς. Κρύβεστε πίσω από τους πολίτες. Θέλετε να κρυφτείτε πίσω από τους πολίτες! Παίρνετε την κατηφόρα, με φόρα μάλιστα.

Είμαστε στις αρχές πολιτικών εξελίξεων, όσο κι αν επιθυμείτε και χειροκροτάτε τις προτάσεις για δημοψηφίσματα. Ο Πρωθυπουργός, για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο και τον εαυτό του όρθιο -και εσείς μαζί του- διχάζει τον ελληνικό λαό και απειλεί τη χώρα με περαιτέρω προβλήματα, με περαιτέρω δυστυχία. Λέμε, λοιπόν, ευθύς εξαρχής –το είπαμε και από εχθές το βράδυ- «ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», «ΝΑΙ στο ευρώ», «ΟΧΙ στην Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Αυτό το Δημοψήφισμα –το επαναλαμβάνω και θα το λέω μέχρι το τέλος της ομιλίας μου- δεν πρέπει να γίνει. Άλλωστε, για να μπούμε σε προβληματισμούς και θέματα νομικοπολιτικά και συνταγματικοπολιτικά, δεν υπάρχει σύμφωνα με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, σαφές ερώτημα. Κυρία Πρόεδρε, κάνατε ρητή αναφορά στο άρθρο 115, όταν τα κείμενα πάνω στα οποία εδράζονται τα ερωτήματά σας δεν ήταν μέχρι πριν από λίγα λεπτά γνωστά.

Αγορεύουν όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής –είναι τώρα το έβδομο κόμμα που αγορεύει- χωρίς τα δύο κείμενα τα οποία διανείματε πριν από λίγο, να είναι γνωστά στο Σώμα. Ποια είναι η πρόταση, λοιπόν, των δανειστών; Ποια είναι αυτή η πρόταση; Τι λέει ακριβώς; Τα κείμενα διανέμονται τώρα. Θα έχουν την ευκαιρία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι –και αν θα την έχουν κι αυτοί- να τα πάρουν ενώ ομιλούν; Διεξάγεται πέραν από το μισό της συνεδρίασης, χωρίς να έχουμε εδώ τα κείμενα πάνω στα οποία εδράζεται το υποτιθέμενο ερώτημα που θέλετε να απευθύνετε στον ελληνικό λαό. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Είναι κείμενα, με υπογραφές, επίσημων προτάσεων –διότι μέχρι τώρα επίσημη πρόταση της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταθέσει- ή είναι κείμενα φρεσκαρίσματος της μνήμης στις συνεδριάσεις; Τι κείμενα είναι αυτά; Το ένα είναι κείμενο ανάλυσης, όπως προδίδει ο τίτλος του –και, μάλιστα, προκαταρκτικής ανάλυσης- και το έτερο, όπως μαθαίνουμε, είναι ένα υπόμνημα που «φρεσκάρει» τη συζήτηση μέσα στα Σώματα των διαβουλεύσεων. Είναι έτσι; Είναι ανυπόγραφα κείμενα; Αυτό μπορείτε να μας το πείτε τώρα, για να ξέρουμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές –από την αρχή τουλάχιστον της δικής μου ομιλίας, γιατί οι έξι προηγούμενοι συνάδελφοι δεν είχαν την τύχη να έχουν την πληροφορία, ότι τα κείμενα διανέμονται στη Βουλή- ποια είναι η ποιότητα αυτών των κειμένων και τι κείμενα είναι. Είναι αντιπροτάσεις στην πρόταση του Πρωθυπουργού; Είναι ανυπόγραφες αντιπροτάσεις; Ποιοι τις υπογράφουν; Εσείς τα έχετε δει. Εσείς τα διανείματε. Οφείλετε τώρα και για δική μου διευκόλυνση, και πάνω από εμένα, του Σώματος, να το πείτε. Θα το πείτε;»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline