Κώστας Χατζηδάκης: Οι ψευδολογίες του Αλ. Τσίπρα

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την αρχή της τοποθέτησής μου θέλω να υπογραμμίσω πως έχω στοιχεία εδώ, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, είναι συνεπής.

Έχω εδώ τρεις δηλώσεις του. Η πρώτη δήλωση έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 2014. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης».

Συνεχίζοντας το ίδιο μοτίβο στο πλαίσιο αυτής της συνέπειας, ο Πρωθυπουργός έκανε στο twitter του Πρωθυπουργικού Γραφείου ένα tweet στις 11 Φεβρουαρίου 2015 επαναλαμβάνοντας: «Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού».

Και στη συνέχεια, κινούμενος ακριβώς στην ίδια γραμμή της συνέπειας, ο Πρωθυπουργός στις 29 Μαρτίου του 2015 δίνει συνέντευξη στη «Real News»: «Η Κυβέρνηση δεν συζητά τρίτο μνημόνιο», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός. «Υπάρχουν δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τους απογοητεύσουμε.»

Κυρίες και κύριοι, είναι προφανές από όλα όσα σας διάβασα ότι αυτό που σήμερα ψηφίζουμε είναι ήδη άκυρο -το σημείωσε ο Πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο του 2014-, ότι αυτό που διαβάζουμε στη σελίδα 298 των εγγράφων που μας μοιράστηκαν, δηλαδή «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος» -Μνημόνιο Συνεννόησης!- είναι μία οφθαλμαπάτη, μία οπτασία, μία ψευδαίσθηση. Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα αντιμνημονιακό μνημόνιο, ένα αριστερό μνημόνιο, ένα λεβέντικο και ηρωικό μνημόνιο.
Αυτό είναι που με κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να παρηγοριέμαι. Μου δίνει μια παρηγοριά ότι το μνημόνιο αυτό είναι πράγματι λεβέντικο, πράγματι ηρωικό, πράγματι αντιμνημονιακό.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας παρέμεινε σταθερός μέχρι τέλους σε όλες τις πτυχές των προεκλογικών του διακηρύξεων, αλλά και των μετεκλογικών του τοποθετήσεων. Ο κ. Τσίπρας πέρυσι στις 30 Μαρτίου, του 2014 φυσικά, από αυτό εδώ το Βήμα, όταν συζητάγαμε για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σημείωνε: «Εγώ πρώτη φορά βλέπω να παραγγέλνουμε και να πληρώνουμε κιόλας στον ΟΟΣΑ το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε. Μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες» -προσέθετε- «με μεγάλη παράδοση στη χώρα, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, βιβλιοπώλες, οδηγοί ταξί διαλύονται προς όφελος κάποιων μεγάλων συμφερόντων». Το έγγραφο είναι από τα Πρακτικά της Βουλής.

Τι συνέβη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το σχοινί της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για να κάνει το απονενοημένο διάβημα; Αλίμονο! Αλίμονο, δεν θέλω να το πιστέψω. Ή αποφάσισε να εξυπηρετήσει συμφέροντα; Μπα! Προφανώς, δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με μαρξιστικές απελευθερώσεις αγορών και με καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, που προφανώς οδηγούν προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Περί αυτού πρόκειται! Γι' αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να τα ψηφίσετε με καθαρή τη συνείδηση. Αυτό που λέγατε, αυτά λέτε. Αν δεν το έχετε καταλάβει, σας διαβεβαιώ εγώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από αυτά, επειδή η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή, η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, διότι έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάστακτη ελαφρότητα της Κυβέρνησης. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, δεν ξέρω πού να σταθώ. Να μιλήσω για το ότι δεν τελειώσατε εγκαίρως την πέμπτη αξιολόγηση; Για το ότι αναπολούμε νοσταλγικά πια το περιβόητο «email Χαρδούβελη»; Για το ότι δώσατε 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά ψάχνετε να βρείτε και γιατί τα δώσατε; Για το ότι το δημοψήφισμα το κάνατε την τελευταία στιγμή, όταν η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και δεν είχε διαπραγματευτικά ατού;

Τα είπε ο κ. Δραγασάκης χθες καλύτερα από μένα. Είπε ότι αποφασίσατε να απειλήσετε τους πιστωτές με αυτό που ευχόντουσαν, με το Grexit. Τα είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Παρέβηκε, επομένως, οποιαδήποτε περαιτέρω τοποθέτηση από εμάς για αυτό το θέμα.
Γι' αυτόν τον λόγο, επειδή υπήρξε σωρεία λαθών στη διαπραγμάτευση, ενώ η χώρα μας τον Απρίλιο του 2014 βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές –μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται από αυτήν την υπενθύμιση, αλλά θα την κάνουμε πάντοτε- που ήταν το πρώτο βήμα για να απαλλαγεί από τα μνημόνια, στις αρχές του Ιουλίου του 2015 ξαναγύρισε στο χείλος της αβύσσου και έφτασε η Κυβέρνηση να παρακαλάει γι' αυτό το καινούριο αριστερό μνημόνιο.

Μόνο που φυσικά αυτή η περίοδος κόστισε και κόστισε πανάκριβα. Δεν θα είμαι σχοινοτενής, σε τίτλους να σας υπενθυμίσω μερικά δισεκατομμύρια: 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -τα χάσατε από τα χέρια σας-, 9 δισεκατομμύρια που θα είναι φέτος η πτώση πάλι στο πηγάδι της ύφεσης, ότι δηλαδή ξαναγυρνάμε από την ανάπτυξη στην ύφεση, 25 δισεκατομμύρια από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν υποχρεωτική και έγινε εξαιτίας των χειρισμών σας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Όλα αυτά είναι είκοσι πέντε δισεκατομμύρια. Προσθέστε άλλα είκοσι πέντε δισεκατομμύρια που έφυγαν από τις τράπεζες, από τις καταθέσεις. Κι αυτό είναι φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι από το 2012 και μετά δεν είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Όλο αυτό είναι το κόστος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ένα κόστος το οποίο θα μπορούσαμε φυσικά να είχαμε αποφύγει.

Εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι είκοσι πέντε δισεκατομμύρια δανεικά και όχι αγύριστα για τους Έλληνες φορολογουμένους, εκτός από τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται λόγω της επιστροφής και πάλι στην ύφεση, για να πιάσουμε τους έστω χαμηλότερους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουμε και μια σειρά από φόρους, γιατί φυσικά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις τις θεωρείτε νεοφιλελεύθερα μέτρα και η εύκολη λύση για να καλύψετε τις τρύπες είναι η επιβολή φόρων.

Για παράδειγμα, έχουμε φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -ενενήντα χιλιάδες παιδιά όχι μόνο εύπορων, αλλά και μεσαίων και φτωχών οικογενειών σε ορισμένες περιπτώσεις- φόρο στους αγρότες 20% και μετά 26%, δυσβάσταχτες προκαταβολές φόρων, φόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψαν λόγω της δραματικής αποτυχίας σας σε αυτό το εξάμηνο.

Κάποια άλλη Κυβέρνηση στη θέση σας, που έλεγε «άσπρα» και κάνει «μαύρα», που απέτυχε κατ' αυτόν το δραματικό τρόπο -και δεν χρησιμοποίησα χαρακτηρισμούς, αναφέρθηκα σε στοιχεία, σε αριθμούς- θα αναζητούσε κάποιες δικαιολογίες, θα ψέλλιζε μια συγνώμη. Εσείς, όμως, θριαμβολογείτε. Κι επειδή θριαμβολογείτε, θα μου επιτρέψετε κι εμένα να γίνω πάρα πολύ σαφής, σαφέστερος από ό,τι ήμουν μέχρι τώρα για τις θριαμβολογίες αυτές.

Μας μιλάτε για την τρομερή σας επιτυχία, ότι «κάνουμε μια σύμβαση, η οποία είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο». «Ευρωπαϊκό Διεθνές», το λέτε το οποίο δεν υπάρχει, αλλά δεν το συζητάω. Μάλιστα. Δηλαδή, σε τι θα μπορούσε να είναι η σύμβαση; Αφού πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που ιδρύθηκε αφού εμείς είχαμε κάνει όλα τα προηγούμενα δάνεια και διέπεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Σε ποιο δίκαιο θα μπορούσατε να το κάνετε;

Ξέρετε ότι ακριβώς επειδή υπογράφετε με αυτόν τον οργανισμό, μπορεί να υπάρξει κατάσχεση μέχρι και του ΕΣΠΑ, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σωστά στην εφαρμογή του Προγράμματος; Ξέρετε, επίσης, ότι αν υπογράψετε -και θα υπογράψετε, προφανώς, καινούριο δάνειο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα το υπογράψετε πάλι στο Αγγλικό Δίκαιο; Υπάρχει κάποιος από εσάς που το αμφισβητεί; Να έλθει εδώ να αποδείξει ότι δεν θα είναι στο Αγγλικό Δίκαιο.

Μιλάτε για τη μεγάλη σας επιτυχία -τεράστια πράγματι- των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ του περίφημου πακέτου Γιούνκερ. Επειδή ήμουν ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά τότε, αρχές το 2013, θέλω να σας πω ότι τότε έκλεισε συμφωνία, όχι για εμάς, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και ήταν καμία εικοσαριά δισεκατομμύρια για το ΕΣΠΑ και δεκαπέντε δισεκατομμύρια για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σας ευχαριστούμε που πανηγυρίζετε για τη δική μας επιτυχία, αλλά πάντως έτσι έχουν τα πράγματα.

Πανηγυρίζετε στα non paper του Μαξίμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα γίνει, λέει, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ναι! Μόνο που θα γίνει με καινούρια δανεικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ και θα γίνει γιατί εσείς αποτύχατε σε σχέση με τις τράπεζες όλο αυτό το διάστημα.
Μια και θριαμβολογείτε, λοιπόν, εγώ θα σας πρότεινα να θριαμβολογήσετε και για μερικά άλλα θέματα, ώστε να απαλύνετε τον πόνο σας. Το πρώτο είναι να ξεκινήσετε νε θριαμβολογείτε με βάση τα κείμενα που μας έχετε μοιράσει για τη διευθέτηση του χρέους, γιατί μέσα στα κείμενα συγκεκριμένη και ρητή αναφορά για τη διευθέτηση του χρέους, περιέργως πώς, δεν υπάρχει.
Δεύτερον, θα σας συνιστούσα να πανηγυρίζετε για τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι ενώ ο κ. Τσακαλώτος -αν άκουσα καλά προηγουμένως, με τον θόρυβο- μας έλεγε ότι «στις ιδιωτικοποιήσεις έχουμε μια νέα φιλοσοφία», θέλω να σας διαβάσω τη φιλοσοφία, στη σελίδα 342 και 343 του μνημονίου.

Γράφει λοιπόν, το μνημόνιο που σε λίγο θα κυρώσετε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να συμβάλλουν στο να καταστεί αποδοτικότερη η οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έχει σταματήσει από τις αρχές του έτους, η Κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να διερευνήσει τις δυνατότητες μείωσης της συνολικής χρηματοδότησης μέσω μιας εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή μέσω μεγαλύτερων εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Είναι κι αυτή μια μαρξιστική προσέγγιση του θέματος για την οποία πρέπει να θριαμβολογείτε.

Επίσης, θέλω να σας προτείνω να θριαμβολογήσετε για δύο περιπτώσεις, τουλάχιστον, που μέσα στο μνημόνιο σημειώνονται με ικανοποίηση επιτυχίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο συνταξιοδοτικό και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Να πανηγυρίσετε γι' αυτό.
Να πανηγυρίσετε, επίσης, γι' αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι καταργείται το 5ευρω στα νοσοκομεία και είναι παρελθόν. Μάλιστα. Δεν είναι εδώ ο κ. Τσακαλώτος, δεν πειράζει.

Σελίδα 320 του μνημονίου, διαβάζω: «Έως τον Οκτώβριο του '15» -όχι σε πέντε τέρμινα, σε δύο μήνες- «οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των πέντε ευρώ βάσει ελέγχου των πόρων για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ή αν θα λάβουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης».

Εμείς είχαμε δίκιο όταν διαμαρτυρόμασταν προηγουμένως. Και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Ιδού η απάντηση.
Τέλος, σας προτείνω να πανηγυρίσετε για το μεγάλο σας κατόρθωμα που θα έρθετε σε λίγο να αποσύρετε δεκατρείς ρυθμίσεις –θα τις καταθέσω στα Πρακτικά- που κάνατε φέτος και για τις οποίες και τότε πανηγυρίζατε, στο φορολογικό, στα εργασιακά (μετενέργεια) και στο ασφαλιστικό. Εδώ είναι, δεκατρείς ρυθμίσεις που είναι όλες μέσα στα προαπαιτούμενα, όχι στο μνημόνιο, στα προαπαιτούμενα!

Εμένα θα μου επιτρέψετε σιγά σιγά να συμπεράνω, λέγοντας τα εξής: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία λέμε «ΝΑΙ» στη Συμφωνία, κυρίως για να μείνουμε στο λιμάνι ασφαλείας της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, αλλά το ότι τοποθετούμαστε με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει, σε καμμιά περίπτωση, ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ γι' αυτό το τραγικό εξάμηνο.

Ποτέ μια κυβέρνηση δεν ζημίωσε την οικονομία μιας χώρας σε αυτόν το βαθμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ούτε και βεβαίως η ψήφος μας σημαίνει εφησυχασμό από τη δική μας πλευρά για το πώς θα χειριστείτε τα θέματα από εδώ και πέρα. Γιατί ξέρουμε ότι είστε μια Κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένες, χαμηλές, δυστυχώς, επιδόσεις και η υπογραφή της Συμφωνίας αυτή καθ' αυτή δεν οδηγεί αυτομάτως, φυσικά, σε λύσεις των οικονομικών προβλημάτων.
Θα προτείναμε, λοιπόν, προκειμένου η Συμφωνία αυτή να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, τέσσερα πράγματα και θα είμαι τηλεγραφικός, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ολοκληρώστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το πρώτο είναι, να την κάνετε κτήμα σας. Το λέτε μέσα στο μνημόνιο. Ο κ. Μπαλαούρας είπε το αντίθετο προηγουμένως και είμαι βέβαιος το ίδιο θα πει και ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια, αλλά μέσα στο μνημόνιο υπογράφετε ότι είναι δικό σας κτήμα. Αφού το υπογράφετε, λοιπόν, προσπαθήστε να το εφαρμόσετε γιατί ανάκαμψη με το στανιό δεν γίνεται!

Το δεύτερο είναι να αποφασίσετε να στραφείτε από τη διανομή της φτώχειας στην παραγωγή καινούργιου εισοδήματος. Και δεν θα το πετύχετε με δημόσιες επενδύσεις, όχι μόνο γιατί δεν έχετε λεφτά –φέτος έπεσαν στο μισό σε σχέση με πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο- αλλά γιατί η λύση είναι στις ιδιωτικές επενδύσεις. Έτσι θα βρεθούν νέες δουλειές, έτσι θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ανεργίας.
Το τρίτο είναι να δουλέψουμε με σύστημα, με ενότητα, όλοι μαζί για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, πετυχαίνοντας επιτέλους μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της Ελλάδος.

Και το τελευταίο είναι να αφήσουμε αυτή τη συμφωνία να παραγάγει αποτελέσματα, να της δώσουμε έναν επαρκή χρονικό ορίζοντα.
Σας ακούω πάλι να λέτε για τακτικισμούς, για εκλογές κ.λπ. Μακάρι να παρήγαγαν οι εκλογές λεφτά. Δεν παρήγαγαν ούτε οι προηγούμενες του Ιανουαρίου.
Αυτό που χρειάζεται είναι να δουλέψουμε σοβαρά, όλοι μαζί, βάζοντας πάνω απ' όλα την Ελλάδα, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις μέσα από αυτήν τη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λάθη αναμφιβόλως έχουμε κάνει όλοι. Όμως, τούτη εδώ η ώρα είναι η ώρα να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να συμπεριφερθούμε, πραγματικά, με τρόπο αντάξιο των ιστορικών παραδόσεων αυτού του τόπου. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας δεν είναι τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, παρά ο πόλεμος της γενιάς μας. Και έχουμε μόνο μία δυνατότητα. Όλοι μαζί να παλέψουμε και όλοι μαζί να κερδίσουμε.
Όσον αφορά εμάς, θα κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Εύχομαι κι εσείς να βάλετε την πατρίδα πάνω από το κόμμα.

(Ο βουλευτής Β' Αθηνών και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο εισηγητή της ΝΔ στη συζήτηση της Βουλής για το νέο Μνημόνιο. Το κείμενο είναι πλήρης η ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline