Δημήτρης Καμμένος: Μαστίχα Χίου και εξαγωγές

Θα συντομεύσουμε όλοι. Τα έχουμε πει και στην πρωινή εισήγηση. Σέβομαι και το αργόν της ώρας. Ήταν μία δύσκολη μέρα, αλλά και πάρα πολύ σημαντική.


Η πρώτη αναφορά που εγώ θέλω να κάνω είναι σε επιμέρους ζητήματα του όλου προγράμματος και αυτά που διαβάσαμε και μέσα στο πρόγραμμα και στη συμφωνία που έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και για να καλυφθούμε χρηματοδοτικά μέχρι το 2018 και τον Αύγουστο.

Θα πρέπει να έχουμε κάποια δεδομένα. Δυστυχώς, αυτή η χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, από τη μεταπολίτευση, έχει αποβιομηχανοποιηθεί. Οι ευθύνες είναι πολλές. Τις γνωρίζουμε όλοι, είτε νεότεροι είτε παλαιότεροι στην πολιτική, είτε ζούσαμε εντός ή εκτός Ελλάδος.

Το παράδειγμα που μου έστειλε ένας φίλος χθες από μία ελληνική συσκευασία στη Σκύδρα της Αριδαίας –δεν θα το καταθέσω- είναι ότι μαζεύουν λαχανικά για να φτιάξουν πολύ ωραία σκευάσματα, τα οποία είναι για την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Και αναφέρει: «Χώρα προέλευσης: Σπανάκι από Τουρκία. Ρύζι από Πολωνία. Άνηθος από Βέλγιο. Κρεμμύδι από Βουλγαρία». Αυτή είναι η φωτογραφία από τη συσκευασία.
Αυτό με έκανε να σκεφτώ εδώ και πολύ καιρό αρκετά πράγματα. Το είπα και το πρωί και θα είναι ένα βασικό κομμάτι και της τωρινής μου ομιλίας. Και θα κλείσω με τη δανειακή σύμβαση.

Ο ελληνικός αγροτικός τουρισμός, σε σχέση με το πώς βγάζει χρήματα ένα κράτος -γιατί το κράτος πρέπει να το δούμε κάποια στιγμή και σαν επιχείρηση, όχι σαν μία τσέπη την οποία την κλέβουμε πάντοτε- μπορεί να βγάλει χρήματα με πάρα, πάρα πολλούς τρόπους, αρκεί να ξέρει το πώς και τους μηχανισμούς. Διαβάζω κάτι μοναδικό. Το οποίο είπα και το πρωί, απλώς δεν το κατέθεσα, γιατί ήμασταν στην Επιτροπή. Διαβάζω, λοιπόν, το εξής; «Μοναδικό για τα ελληνικά χρονικά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στη συνεδρίασή του στις 7 Αυγούστου στο Λονδίνο, αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο.

Συγκεκριμένα, η μαστίχα Χίου συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με θεραπευτικές ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές, επούλωση δερματικών πληγών. Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- με ισχυρισμούς υγείας συγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό θα το καταθέσω για τα Πρακτικά, ώστε να το διαβάσουμε όλοι.

Συγχρόνως, θα καταθέσω και την ερώτησή μου σε σχέση με την Ελβετία, όπου κατέθεσαν η Μονσάντο και οι άλλες εταιρείες τις πατέντες για να πατεντάρουν τους σπόρους στην παραγωγή και στη σποροπαραγωγή, δηλαδή, να χρειάζεται να πληρώνουμε δικαιώματα για να έχουμε τους σπόρους. Αυτό έγινε ήδη στην Ελβετία πριν τριάντα μέρες, για τριάντα σκευάσματα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε; Πρέπει; Θέλει; Όταν η μαστίχα είναι πλέον φάρμακο εγκεκριμένο από την Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μία εταιρεία εισηγμένη σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, να αντλεί κεφαλαία και να πουλάμε την πατέντα της μαστίχας Χίου;

Αυτό το πράγμα ειλικρινά δεν θα μπορέσω να το καταλάβω όσο χρόνο με τιμήσει ο ελληνικός λαός να είμαι στη Βουλή και έχω τις δυνάμεις. Αυτό το παράδειγμα εάν και οι τριακόσιοι το αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας, είναι σαν να πυροβολούμε την ίδια μας την πατρίδα. Μας δίνει τη σφραγίδα και την πιστοποίηση φαρμάκου, μοναδικού στον κόσμο, πατενταρισμένου και εμείς το κοιτάμε. Κάηκαν οι μαστιχιές πριν τρία χρόνια και δεν στέλναμε αεροπλάνα. Φέτος τι θα κάνουμε;

Η οικονομία και το ΑΕΠ αναπτύσσεται με νέες τεχνολογίες και με πατέντες. Οι παλιοί τραπεζίτες μου έλεγαν στο εξωτερικό, ότι επειδή το χρήμα είναι άυλο, κοίταξε να παίρνεις λεφτά από τον λεγόμενο αέρα. Και λέω, «ποιος είναι ο αέρας;». Ο αέρας είναι η πατέντα. Γιατί -μου λέει- όλες τις πατέντες τις διαχειρίζονται χώρες οι οποίες είναι φορολογικοί παράδεισοι, όπως το Λουξεμβούργο, το Λιχτεντστάιν, τα Cayman Islands ή τα Isle of Man; Γιατί; Διότι με τα δικαιώματα της πατέντας ή της μπράντας -όπως λέμε- η Coca Cola και τα Mc Donald's νοικιάζουν το σήμα τους, κυρίες και κύριοι, σε όλες τις εταιρείες και κερδίζουν από το σήμα τους. Το κόκκινο σήμα της Coca Cola έχει μια αξία 76 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα πώλησης του σήματος της Coca Cola πηγαίνουν σε έναν φορολογικό παράδεισο. Αυτό μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα. Δεν το απαγορεύει κανένας, αρκεί, όμως, να έχουμε την πιστοποίηση και την αξία. Την έχουμε. Μας τη δίνει η Ευρώπη.

Για τη μαστίχα Χίου περιμένω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών να καθίσουμε μαζί να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, να το βάλουμε κάτω, να είναι πατενταρισμένο και όποιος θέλει μαστίχα Χίου, να πληρώνει δικαιώματα.
Υπάρχει η ταμπέλα στο ελληνικό κρασί, η ταμπέλα στο ελληνικό λάδι, η ταμπέλα στη φέτα. Εάν πάρουμε ένα λεπτό του ευρώ για κάθε ταμπέλα που λέει «ΦΕΤΑ ΠΟΠ», δημιουργούμε ένα ταμείο –εντάξει σκέφτομαι επιχειρηματικά, αυτή η πατρίδα, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτεί επιχειρηματικά- για να έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη, την έρευνα, την τεχνολογία, να προστατεύσουμε την ελληνική οικονομία και να αυξήσουμε το ΑΕΠ.

Πώς θα φέρω τους νέους πίσω; Πώς θα φέρω τους νέους τραπεζίτες, τους νέους χημικούς, τους νέους φυσικούς, τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να κάνουν εμπόριο, που έχουν ταλέντα και έχουν φύγει στο εξωτερικό, εάν δεν τους δώσω τις δυνατότητες να πιστέψουν στην πατρίδα τους και σε ένα κράτος το οποίο τους δίνει το υλικό, την αξία και τη βοήθεια για να βοηθήσουν και το ίδιο τους το κράτος; Δεν γίνεται διαφορετικά.

Το πακέτο Γιούνκερ έχει πολλά πόδια. Ήρθε ο κ. Κατάινεν έκανε εισήγηση. Κάναμε όλοι μας εισηγήσεις. Υπάρχει λίστα προγραμμάτων και λίστα έργων που έχουν κατατεθεί στο πακέτο Γιούνκερ. Έχουν επικαιροποιηθεί. Μέσα σε αυτά είναι πολλά έργα υποδομών.
Βιομηχανία στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Μα, είναι δυνατόν να μιλάμε για βιομηχανία τουρισμού εμείς; Δεν είναι βιομηχανία ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι υπηρεσία. Η βιομηχανία είναι η σκληρή βιομηχανία, να έχω εργοστάσιο, να έχω εργάτες, να έχω συνδικαλισμό, να έχω ΚΚΕ, να έχω κόσμο.

Γιατί, αν θέλετε –κάνω μια μικρή παρένθεση- το ΚΚΕ χάνει την αξία του και την επαφή με τον κόσμο; Γιατί δεν υπάρχει βιομηχανία. Εάν υπήρχε ανεπτυγμένη βιομηχανία, θα υπήρχε ΚΚΕ ανεπτυγμένο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Είσαι και άσχετος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευτυχώς που είμαι άσχετος, αλλά έχουν σχέση μεγάλη. Διότι η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΚΚΕ)
Δεν λέω καμία ανακρίβεια.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Μίλα για μπίζνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριοι, μη διακόπτετε.
Συνεχίστε παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν λέω καμία ανακρίβεια, διότι το κεφάλαιο, αγαπητοί σύντροφοι, δεν είναι το κρατικό κεφάλαιο. Υπάρχει και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Όμως, αυτά ποιος να τα αναλύσει τώρα σε εσάς;

Θέλω να πω, επίσης, ότι πρέπει να σκεφτούμε το εξής: Καλώς ή κακώς -αλλά ευτυχώς για εμάς- παίζεται αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι αυτές τις ημέρες με τους πολέμους γύρω μας στη Λιβύη, Συρία και Ουκρανία όπου έχουμε τις ορδές των μεταναστών. Το Αιγαίο μας, όμως, εκτός από είσοδος των άτυπων μεταναστών είναι και ο ενεργειακός πυλώνας και ο πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Θα πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε και να καταθέσουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα, σχέδια για το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή στηρίζεται ενεργειακά στην Ελλάδα και μόνο. Δεν μπορεί να στηρίζεται στη Ρωσία, δεν μπορεί να στηρίζεται στη Λιβύη, δεν μπορεί να στηρίζεται στο υγροποιημένο αέριο, ούτε στους Αμερικάνους. Στηρίζεται στην Ελλάδα. Το γνωρίζουμε. Είναι δύσκολο να εξορυχθεί, αλλά πρέπει να κάνουμε ένα στρατηγικό πλάνο, διότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα δώσουμε αυτή την ενέργεια στην ελληνική βιομηχανία, αλλά και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης. Και εφόσον ψηφίσουμε εμείς -και όσοι άλλοι στηρίξουν τα σημερινά μέτρα, τη σημερινή δανειακή σύμβαση, η οποία, όπως είπα το πρωί, για μένα έχει αρκετές έως πολλές ατέλειες- τη δανειακή σύμβαση η οποία μας δίνει το πλαφόν που το υπογράφει ο κ. Ρέγκλινγκ για 86 δισεκατομμύρια για να καλυφθούμε για τρία χρόνια, επαφίεται μόνο σε εμάς να μπορέσουμε μέσω των εσόδων και της αλλαγής νοοτροπίας στην Ελλάδα επιτέλους να βάλουμε τον κόσμο να πληρώνει -και εμείς οι ίδιοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας- για να έχει έσοδα το κράτος και για να αισθανόμαστε περήφανοι που πληρώνουμε το κράτος.

Και το κράτος πρέπει να ανταποδώσει αυτή την ευθύνη, όταν θα δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα στον πολίτη και να την ανταποδώσει πρακτικά, πραγματιστικά και χειροπιαστά και όχι με ευχολόγια, όχι με ΔΕΘ. Ακούω από τώρα κουβέντες για ΔΕΘ. Μου σηκώνεται η τρίχα! Δεν θέλουμε άλλες θεωρίες. Χρειαζόμαστε πράξεις, διότι μόνο με πράξεις θα δώσουμε παράδειγμα στο λαό να πηγαίνει να πληρώνει την εφορία του, το ΦΠΑ του, για να μπορέσουμε να έχουμε έσοδα και να πάει μπροστά αυτή η χώρα, διότι όσα μέτρα και να πάρουμε, εάν δεν αναπτυχθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, πάντοτε θα είμαστε σε ύφεση.

Κλείνω, λέγοντας ότι οι τράπεζές μας δυστυχώς δανείζονται –προσέξτε!- για τη ρευστότητα, δανείζονται και για τα κεφάλαιά τους. Το δάνειο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να το γυρίσω πίσω. Υπάρχει μία, όπως το λένε, οικονομική μελαγχολία, συρρίκνωση. Δεν δανείζεται ο κόσμος. Και μηδενικό επιτόκιο να είχε σήμερα, δεν θα πήγαινε κανείς να δανειστεί. Γιατί; Μα, γιατί να δανειστεί; Ποιος θα αγοράσει απ' αυτούς που δανείζονται, για να φτιάξει ένα νέο προϊόν; Κανένας.

(Ο οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός Δημήτριος Καμμένος είναι βουλευτής Πειραιώς των ΑΝΕΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline