Σπύρος Λυκούδης: Η φαντασιακή τους έφοδος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τις αγνοήσει τελείως, πέραν φυσικά εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του τρίτου μνημονίου, του μνημονίου του κ. Τσίπρα.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι αξιοπιστία μπορούν να έχουν όλες αυτές οι γενικολογίες περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδυνάμων, όταν έχει καταρρεύσει, κατά τη δική μας γνώμη, πλήρως η αξιοπιστία της Κυβέρνησης αυτής από την επτάμηνη διακυβέρνηση, αυτήν τη διακυβέρνηση του άκρατου κομματισμού, της ολοκληρωτικής προπαγάνδας, του νεποτισμού, της καθεστωτικής συμπεριφοράς, της ανυπαρξίας οιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής, της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων; Σε ποιον τομέα άραγε πέτυχε, για να δώσουμε σήμερα πίστη ή έστω ανοχή στις σημερινές της διακηρύξεις;

Δεν είναι η ίδια κυβέρνηση, δεν είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός που τον περασμένο Φλεβάρη μάς διαβεβαίωναν στην Αίθουσα αυτή –οι παλαιότεροι συνάδελφοι τα θυμούνται όλα- ότι είχαν πρόγραμμα δήθεν ρεαλιστικό, ότι είχαν βρει τους πόρους για να καταργήσουν τον επάρατο ΕΝΦΙΑ, να δώσουν τη δέκατη τρίτη σύνταξη, να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, να μην αυξήσουν τα όρια ηλικίας των συνταξιοδοτουμένων, να μην μειώσουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, να μην επιβάλουν νέους φόρους, να διεκδικήσουν τα κατοχικά δάνεια και τις αποζημιώσεις, ακόμα δε και να αποκαταστήσουν –άκουσον άκουσον!- τη

Δημοκρατία που δήθεν είχε καταργηθεί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να υπερβούν οι ίδιοι κάθε ανεκτό όριο σε αυτό το θέμα στην επτάμηνη διακυβέρνησή τους; Έχει περάσει άραγε τόσος χρόνος που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην θυμάται τις πολιτικές της ακρότητες, όταν έλεγε ότι το πραγματικό δίλημμα στη χώρα ήταν Μνημόνιο ή Δημοκρατία;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους περασμένους οδυνηρούς μήνες δεν κατέρρευσε με πάταγο μόνο ο αντιμνημονιακός μύθος, η τεράστια, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης, αυτή που χώρισε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σε πατριώτες και προδότες. Κατέρρευσε μαζί της και η φενάκη μιας άλλης εναλλακτικής, δήθεν εφικτής λύσης, με την οποία μαθητευόμενοι μάγοι συνειδητά παραπλανούσαν τους πολίτες. Ακόμα και τώρα στο ψυχολογικό υπόστρωμα των κυβερνώντων διακρίνει κανείς υποβόσκουσα την αντιμνημονιακή χίμαιρα σαν μια αναγκαστική ανάπαυλα, ένα αναγκαίο μεσοδιάστημα πριν κάποια νέα, μια καινούργια φαντασιακή έφοδο.

Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι: Συνέλθετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Προσγειωθείτε κι εσείς κι εμείς. Όλοι μας! Γιατί οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Το Grexit και η κατάρρευση ελλοχεύουν και είναι αποκλειστικά τώρα πια ως Κυβέρνηση δική σας ευθύνη να το αποτρέψετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προεκλογικά είχαμε ζητήσει από τους πολίτες να αναδιατάξουν με την ψήφο τους τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς, ικανούς να επωμισθούν ανάλογο κόστος, για να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και την παρακμή της. Οι πολίτες αντιθέτως, έξω απ' αυτά που λέγαμε εμείς, έδωσαν στον κ. Τσίπρα –το είπε και ο κ. Λοβέρδος πριν- ακριβώς αυτό που ζήτησε: Να κυβερνήσει μόνος του ή με τους ΑΝΕΛ, αν δεν μπορεί μόνος του. Του έδωσαν ακριβώς αυτό που ζήτησε και η απόφασή τους βεβαίως αυτή είναι σεβαστή. Αυτή είναι η απόφαση. Θα κυβερνήσετε, όμως, μόνοι σας και θα σηκώσετε αυτό το βάρος μόνοι σας.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης στήριξαν το καλοκαίρι την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, γιατί η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν έσωσε τη χώρα από την κατάρρευση ο κ. Τσίπρας, όπως ισχυρίζεται, από την καταστροφή στην οποία ο ίδιος την οδηγούσε. Η Αντιπολίτευση την έσωσε, με την υπεύθυνη εθνική της στάση. Κι αυτό διαστρεβλώθηκε και αποσιωπήθηκε πλήρως. Διότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ούτε έναν τίμιο πολιτικό διάλογο να κάνει. Δεν είναι αξιόπιστη ούτε γι' αυτό.

Με περισσό θράσος και προσποιητή αθωότητα ρωτάνε μήπως ξέρουμε κάποιον άλλο τρόπο, κάποιον άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθούν. Ξέρουμε: Την αλήθεια αντί για το ψέμα, την αυτογνωσία αντί για την αυταπάτη, την εντιμότητα αντί για την αχαλίνωτη κομματική προπαγάνδα. Εμείς μπορεί να κάναμε λάθη και κάνουμε λάθη, αλλά έχουμε το δικαίωμα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, γιατί δεν τους εξαπατήσαμε. Εσείς δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα, γιατί κατέχεστε ακόμα από τη γοητεία της πλάνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει μόνη της την ευθύνη της εφαρμογής του Μνημονίου, το οποίο φέρνει φαρδιά πλατιά τη δική της υπογραφή. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Μνημονίου του κ. Τσίπρα και των άλλων μνημονίων. Εκείνα προέκυψαν από την κρίση.

Το δικό του ήταν αποτέλεσμα μιας δικής του διαπραγμάτευσης, που όσο πιο σκληρή -όπως λέει ο ίδιος- γινόταν τόσο πιο επαχθή ήταν τα απαιτούμενα μέτρα. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στην ανεργία και στην ύφεση, διαλύθηκε το τραπεζικό σύστημα, επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στα κεφάλαια, αυξήθηκαν τα λουκέτα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις, γονάτισαν φορολογικά οι πολίτες. Η Κυβέρνηση αύξησε τον δανεισμό και το χρέος και τώρα μιλά για ελάφρυνσή του και αντί για ένα mea culpa και ταπεινότητα, υπόσχεται και πάλι ανύπαρκτους παραδείσους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θα προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο, για τον οποίο η Κυβέρνηση απλώς κάτι ψέλλισε χθες. Γιατί η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι μεν νόμιμη, απολύτως νόμιμη, αλλά στην ουσία πλαστή και κίβδηλη.
Θα επιμείνουμε στην έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα πούμε περισσότερα όταν θα έλθει η ώρα. Εμείς θα προτάξουμε τα μέτρα για την ανάπτυξη, θα στηρίξουμε τους ανέργους και τους δεινοπαθούντες, τις μικρομεσαίες τάξεις, όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα. Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις, υπό διαφανείς κανόνες λειτουργίας και ελέγχου, με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης. Θα στηρίξουμε με πάθος τις πρωτοπόρες προσπάθειες των δημιουργών, των εργαζόμενων, την έρευνα και την καινοτομία, την ανοιχτή και εξωστρεφή κοινωνία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατέχουμε ως χώρα την «αξιοζήλευτη» ογδοηκοστή πρώτη θέση παγκόσμια στην ανταγωνιστικότητα, πιο πίσω και από τη Ρουάντα! Θα στηρίξουμε όλες τις προτάσεις του προγράμματός μας, αλλά θα είμαστε και ανοικτοί προφανώς και στις προτάσεις των άλλων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνω.

Ο κύριος Πρωθυπουργός επέστρεψε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη, μετά από μια όχι -από ό,τι διαβάσαμε όλοι και ακούσαμε- ιδιαιτέρως επιτυχή παρουσία και καθόλου δεν επιχαίρω γι' αυτό, διότι οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του Πρωθυπουργού αντανακλώνται σε όλη τη χώρα. Απλώς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αποφασίστε να κυβερνήσετε τη χώρα και να την εκπροσωπείτε στο εξωτερικό με σχέδιο και με προετοιμασία. Οι πολιτικοί περίπατοι εντός και εκτός της χώρας όλο το προηγούμενο επτάμηνο έπρεπε να σας είχαν δώσει μαθήματα.
Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline