Φώφη Γεννηματά: Είσθε μια Κυβέρνηση συμβιβασμένη

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρωθυπουργέ –μπορεί να μην είναι παρών, αλλά φαντάζομαι ότι παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση, έστω από το γραφείο του- σε αυτό το νομοσχέδιο δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή. Μπαίνω κατευθείαν στην ουσία.


Είστε μία κυβέρνηση ανάλγητη. Με συνοπτικές διαδικασίες ξεσπιτώνετε τον κόσμο. Πρέπει να παραδεχθώ ότι είσαστε πάρα πολύ καλοί στο να πουλάτε. Αποδεικνύεται, όμως, σήμερα ότι είστε πολύ καλύτεροι στο ξεπούλημα. Και εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και «πρώτη φορά Αριστερά». Σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Πουλήσατε σκληρή διαπραγμάτευση και σήμερα ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις, απελπισία.

Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είστε μια Κυβέρνηση συμβιβασμένη, που τα δίνει όλα. Έχετε απόλυτη ευθύνη, κύριε Πρωθυπουργέ, για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα. Γιατί το Grexit είναι στην αυλή μας και η πολιτική σας έχει τον κίνδυνο να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.

Να τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Πρώτον, με την υπογραφή σας απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Η πλήρης κάλυψη αφορά μόνο το 25% των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια. Και σε αυτό το θέμα είσαστε όλο λόγια και ουσία μηδέν.

Καταψηφίσατε το νόμο ΠΑΣΟΚ που σας αρέσει μάλιστα να τον λέτε «νόμο Κατσέλη». Και τώρα απειλείτε να πετάξετε τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους. «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Το ακούσατε πάρα πολλές φορές σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σας το θύμισαν πολλοί. Εσείς το θυμάστε; Να προσθέσω και μερικά ακόμα; «Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός δεν θα γίνει στην Ελλάδα.». Τα ξεχάσατε;

Το 75% των δανειοληπτών μένει χωρίς καμία απολύτως προστασία. Στους όρους που τίθενται ελάχιστοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Και αυτό το ξέρετε. Αφήστε, λοιπόν, επιτέλους τα ψέματα και τα παχιά λόγια. Η εξαπάτηση των πολιτών σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποτελεί μαύρη σελίδα στην πολιτική μας ζωή και χαρακτηρίζει με τον χειρότερο τρόπο τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εμείς προστατεύσαμε επί πέντε χρόνια τα σπίτια των Ελλήνων με το νόμο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια και επιτέλους θα πρέπει να την αποδεχθείτε. Οφείλατε, είχατε υποχρέωση να πιάσετε τη σκυτάλη και να προχωρήσετε, να βελτιώσετε αυτό το νόμο, που τότε δηλώνατε ότι ήταν ανεπαρκής. Σαφώς μπορούσε και έπρεπε να βελτιωθεί. Θα έπρεπε να μην επιτρέπεται στους συνειδητούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για το θέμα αυτό και με τον κ. Μοσκοβισί και με τον κ. Σουλτς εμμένοντας στη θέση ότι πρέπει να προστατευτούν τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά, οι άνθρωποι που βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης και πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εσείς μαζί με τα ξερά καίτε και τα χλωρά.

Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου για μαζικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων ακόμα και στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως δάνειο. Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες στην αγορά και στην αξία των ακινήτων.
Αντί να εξαφανίσετε τον ΕΝΦΙΑ όπως υποσχεθήκατε, εξαφανίζετε την ιδιοκτησία των πολιτών με εξώσεις και δραματική μείωση της αξίας των ακινήτων. Και μια ακόμη απόδειξη της κοινωνικής αναλγησίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μνεία, καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανάπηρους και τους πολύτεκνους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έστω και τώρα αποδεχθείτε τις προτάσεις της ΕΣΑμΕΑ και της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων.
Δεύτερο σημείο, προχωρείτε σε νέους φόρους υπονομεύοντας ανταγωνιστικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, ένα μεγάλο λάθος δεσμευόμενοι για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί; Διότι ενδώσατε στις πιέσεις για το βόειο κρέας που κατά 90% είναι εισαγόμενο. Και τώρα αυτοσχεδιάζετε. Επιχειρείτε μετά την κατακραυγή που δεχθήκατε από εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να διορθώσετε το λάθος διαπράττοντας άλλα λάθη χειρότερα.

Είναι, αλήθεια, δυνατόν να επιβαρυνθεί η ελληνική οινοποιητική παραγωγή με έναν νέο φόρο; Σας άκουσα νωρίτερα που είπατε ότι θα τον μειώσετε. Δηλαδή, πρέπει τώρα οι οινοπαραγωγοί να σας χρωστούν και χάρη, να είναι και ευχαριστημένοι;
Είναι γνωστές βέβαια οι ιδεοληψίες σας και η απέχθειά σας για ό,τι είναι εξωστρεφές, καινοτόμο, για ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαφημίζει το όνομα της Ελλάδας.

Ακούγεται, δεν ξέρω αν μέχρι το τέλος της συζήτησης θα το αποδεχθείτε κι αυτό, να συμπεριλάβετε και πορτοκαλάδες και αναψυκτικά. Ελπίζω να τελειώσει κάπου ο αυτοσχεδιασμός και να είναι αυτό που ακούσαμε η τελική σας επιλογή παρ' ότι κι αυτή δημιουργεί εξίσου σημαντικά προβλήματα.
Το καλύτερο απ' όλα θα ήταν, κύριε Υπουργέ, να πάρετε τώρα πίσω αυτή τη διάταξη και να καταλήξετε σε μια απόφαση που δεν θα θίγει την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Τρίτο σημείο. Για μια ακόμα φορά οδηγείτε σε αποφάσεις ντροπής την Ελληνική Βουλή. Ζητάτε -με εντολή της τρόικας φυσικά, που την κάνατε κουαρτέτο, μετά από τα νταούλια περάσατε σε επιρροή από κλασσική μουσική- να αλλάξει μέσα σε λίγες μόλις ημέρες αυτά που η ίδια η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε.
Αλήθεια, κύριοι της Κυβέρνησης, προεκλογικά πανηγυρίζατε για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Τι έχετε να πείτε τώρα που την ξηλώνετε κομμάτι-κομμάτι; Τι έχετε να πείτε για τη φωτογραφική διάταξη που φέρνετε για να ενισχύσετε την παρουσία εκλεκτών της τρόικας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών; Ερωτώ ευθέως τον κ. Τσίπρα; Τρόικα και στις τράπεζες;

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στις 5 Οκτωβρίου εδώ σ' αυτήν την Αίθουσα, είχατε δεσμευθεί ότι οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Τον χειροκροτήσατε και μάλιστα θερμότατα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αρχηγό σας γι' αυτό. Θέλατε τράπεζες του λαού. Πώς αλήθεια, αισθάνεστε τώρα που παραδίδετε το μάνατζμεντ των τραπεζών σε ξένα χέρια; Είναι καθαρά φωτογραφική η διάταξη με την οποία διορίζονται υποχρεωτικά τρία μέλη σε κάθε διοικητικό συμβούλιο τράπεζας, μέλη που απαγορεύεται να έχουν σχέση με τις ελληνικές τράπεζες για δέκα χρόνια, αλλά θα πρέπει να έχουν δεκαπέντε χρόνια προϋπηρεσίας σε τράπεζες –ποιες άραγε;- και ειδικά τρία χρόνια σε ξένες τράπεζες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τι έχετε να πείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, για όλα αυτά; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο ανθελληνισμός των τραπεζών θα επιφέρει και ανθελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων; Δεν συνειδητοποιείτε ότι αυτή η ρύθμιση συνδέεται άμεσα με το μέλλον των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων» και την πρόθεση πώλησής τους σε ξένα funds που εσείς καταγγείλατε όλο το προηγούμενο διάστημα ως κοράκια της αγοράς;

Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό και κατά πόσο θα μείνουν πιστοί στα χειροκροτήματά τους πριν από ενάμιση μήνα. Γιατί είναι φανερό ότι δεν επιλύσατε τα εσωκομματικά σας προβλήματα μέσα από τις εκλογές, που γι' αυτό προκαλέσατε. Τα ψέματα τελείωσαν. Έχει έρθει η ώρα της αλήθειας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν κρύβουμε δε, την τεράστια ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Το τονίζουμε και πάλι. Έχουμε μια κυβέρνηση που με την πολιτική της κρατά το grexit παρκαρισμένο στην αυλή μας και ο κίνδυνος να έχουμε κοινωνικές εντάσεις, με όλες αυτές τις εξελίξεις και τις διαρκείς υποχωρήσεις της Κυβέρνησης, δυστυχώς είναι ορατός. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο σε όλη την Ευρώπη, με τον ISIS απέναντι, με τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες να απειλούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλους όσους διακηρύσσουν και θέλουν πράγματι, να ενισχυθεί και να πετύχει η μόνη εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση με διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, επιλογή που είναι η μόνη που σε αυτήν την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα για την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε ένα διαρκές αδιέξοδο, υποχωρεί συνεχώς, γιατί είναι αμφίθυμη, χάνει χρόνο κι ευκαιρίες, δεν έχει ικανότητα, δεν έχει στελέχη με γνώσεις και δεν προβαίνει σε σοβαρές επεξεργασίες.

Δυστυχώς, δεν έχετε σχέδιο για την ανάπτυξη. Δεν έχετε σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παθαίνετε αλλεργία με οτιδήποτε στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Ισοπεδώνετε τη ζωή των πολιτών πάντα προς τα κάτω. Όλα προς τα κάτω. Για αυτό, δεν διστάζετε να εξοντώσετε φορολογικά την ελληνική παραγωγή.

Ας μας πείτε αλήθεια: Πόσους ολιγάρχες φορολογήσατε και πόσα ποσά εισπράξατε, όπως προεκλογικά δεσμευόσασταν; Και με την ευκαιρία πείτε μας: Πότε επιτέλους θα μας δώσετε τα ονόματα και τα στοιχεία που έχουν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό οι Βουλευτές μας για τους μεγαλοοφειλέτες που είχαν κάνει χρήση της χαριστικής διάταξης της μιας εβδομάδας που ήρθε μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Ή θα ψάχνουμε για πάρα πολύ καιρό ακόμα; «Εδώ ο παππάς. Εκεί ο παππάς. Πού είναι ο παππάς;» Και τα χειρότερα έπονται και έρχονται.

Η αγροτική παραγωγή επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση στην παραγωγική διαδικασία, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στη μεταποίηση, στα προϊόντα. Ο μικρομεσαίος αγρότης οδηγείται σε αφανισμό και τα προϊόντα του απειλούνται από τις εισαγωγές που επιμελώς η Κυβέρνηση προστατεύει. Κι αντί διαλόγου, τους υποδεχθήκατε με ματ και βία, αυτά που θα καταργούσατε.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται χωρίς κανένα διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς με μοναδικό στόχο, νέες περικοπές και μάλιστα, με την εφαρμογή ενός συστήματος νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Δεν παραγνωρίζω –κάθε άλλο- την ευθύνη των εταίρων. Πολλές απαιτήσεις τους είναι απαράδεκτες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί ήταν, όμως, πάντα. Οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, αλλά αντίθετα, είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες για εμάς, για τη χώρα μας.
Το ερώτημα είναι: Εσείς τι κάνετε; Ποια είναι η πολιτική σας; Ποιο είναι το σχέδιό σας; Διότι αυτή δεν είναι Αριστερά. Είστε συμβιβασμένοι, αναποτελεσματικοί και λέτε «ναι» σε όλα.

(Η Φωτεινή Γεννηματά είναι βουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline