Κώστας Χατζηδάκης: Το ξεδόντιασμα του νόμου Κατσέλη.

Νομοθετείτε την άρση προστασίας για χρέη στις τράπεζες και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες. Όλες και όλοι που κατοικούν σ' αυτόν τον τόπο μετατρέπονται πια σε υποψήφιους αστέγους.

Ολα όλα αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα είχε πει ο Αρχηγός σας, ο Αλέξης Τσίπρας στις 21 Δεκεμβρίου 2013 από αυτό εδώ το Βήμα.

Τι δεν άρεσε στον κ. Τσίπρα; Δεν άρεσε ένα σύστημα που κάλυπτε μετρημένα το 90% των δανειοληπτών. Τα είχα πει από τότε εδώ, απαντώντας στον κ. Τσίπρα. Δεν του άρεσε ότι υπήρχε ένα σύστημα, το οποίο δεν οδήγησε ούτε σε έναν πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες όσον αφορά την πρώτη κατοικία. Αυτά δεν σας άρεσαν.

Τι ήταν γενικότερα το σύστημα που δεν σας άρεσε; Ήταν ένα σύστημα βασισμένο σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας ήταν η εξωδικαστική προστασία. Υπήρχε δηλαδή τότε, με τον νόμο αυτό, για ένα χρόνο προστασία με κάποια κριτήρια που ορίζονταν στο νόμο –και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω, γιατί δεν έχω πολύ χρόνο, 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ.- και υπήρχε παραπλεύρως και ένας κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα ίσχυε από εκεί και πέρα εσαεί κατά το ιρλανδικό μοντέλο, προκειμένου εξωδικαστικά επίσης να επιλύονται οι διαφορές. Αυτά δεν σας άρεσαν, ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Δεν σας άρεσε ούτε ο δεύτερος άξονας του συστήματος. Ποιος άξονας δηλαδή; Ο νόμος Κατσέλη. Διότι όταν τον έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση, εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον ψηφίσατε. Σας φάνηκε ότι ο νόμος αυτός ήταν ανεπαρκής. Σας αρέσει η κ. Κατσέλη σήμερα, δεν σας άρεσε ο νόμος της τότε.

Άρα, ήσασταν αντίθετοι σε όλα, και στην προσωρινή προστασία και στον κώδικα δεοντολογίας και στον νόμο Κατσέλη. Τι περιμένει κάποιος άνθρωπος με κοινή λογική; Όταν θα έρθει αυτή η Κυβέρνηση, που δεν της αρέσει τίποτα, να φέρει ακόμα πληρέστερη προστασία, να καλύπτει δηλαδή και τα ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τι έγινε με αυτήν την Κυβέρνηση, τη δική σας Κυβέρνηση; Τι γίνεται σήμερα; Το 90% της απόλυτης προστασίας περιορίζεται στο 25%. Δεν σας άρεσε το 90%, σας αρέσει το 25%. Είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι!

Το δεύτερο το οποίο έγινε είναι πως η εξωδικαστική προστασία πια δεν υπάρχει με την έννοια της παράτασης, παρότι μας κατηγορούσατε τότε ότι κρατάμε ή θα κρατήσουμε στο μέλλον μόνο τον κώδικα δεοντολογίας. Και δεν μας κατηγορούσατε μόνο πριν από τις εκλογές -προσέξτε-, αλλά μας κατηγορούσατε –και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- και μετά τις εκλογές, υποσχόμενοι ότι δεν θα στηρίζεστε στον κώδικα δεοντολογίας, αλλά θα φέρετε νέα παράταση κατά τα πρότυπα των παλαιών παρατάσεων. Λοιπόν, αυτή η υπόσχεσή σας πήγε στον κάλαθο των αχρήστων.

Και τρίτον, αυτός ο επαίσχυντος, o απεχθής και επαχθής κώδικας δεοντολογίας παραμένει και ακούσαμε εχθές τους Υπουργούς να τον έχουν κάνει σημαία, γιατί τον ενσωματώνετε με έναν τρόπο στο παρόν νομοθέτημα.
Και βεβαίως, εκτός από αυτό, ο ίδιος ο νόμος Κατσέλη, που ήταν το τελευταίο καταφύγιο γι' αυτούς που δεν καλύπτονταν από την εξωδικαστική προστασία, «ξεδοντιάζεται», διότι περί αυτού πρόκειται. Το σημερινό νομοθέτημα είναι το «ξεδόντιασμα» του νόμου Κατσέλη.

Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι έλεγα το 2013 αυτά λέω και τώρα. Σε μια χρυσή τομή πίστευα το 2013, σε μια χρυσή τομή πιστεύω και τώρα. Εσείς, όμως, που λέγατε «όχι» στο 90% κάλυψης το 2013, λέτε «ναι» στο 25% μόνο κάλυψης σήμερα.
Και ειλικρινά θα ήθελα να σας ρωτήσω: Πώς αισθάνεστε μέσα σας; Θα ήθελα πραγματικά να κρυφακούω τις συζητήσεις σας. Τι λέτε μεταξύ σας εσείς, που ερχόσασταν και κατακεραυνώνατε εμάς, τους ανάλγητες δήθεν και νεοφιλελεύθερους; Εσείς, όταν τώρα έρχεστε και περνάτε αυτά τα μέτρα, στις ιδιωτικές σας συζητήσεις τι λέτε;

Και δεν μπορώ παρά να σημειώσω τη θετική στάση του κ. Σακελλαρίδη. Δεν ταυτίζομαι ιδεολογικά και πολιτικά μαζί του. Αλλά τουλάχιστον υποθέτω ότι ο άνθρωπος είναι εντάξει με τη συνείδησή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ: Α, τώρα είναι εντάξει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εσείς πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι λέτε στους φίλους σας και τους ψηφοφόρους σας; Πώς θα τοποθετηθείτε απέναντι σε αυτό το θέμα;

Καταλαβαίνω ότι θα πείτε «άλλαξαν οι συνθήκες, δυσκόλεψαν οι συνθήκες, είναι πιο οξύ το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων τώρα». Απάντηση: Ποιος το έκανε; Ποιος μίλησε για σεισάχθεια, για χάρισμα των δανείων, πράγμα που έκανε ανθρώπους, που ενδεχομένως μπορούσαν να πληρώσουν, να μην πληρώνουν το τελευταίο διάστημα; Ποιος παράτησε το τραπεζικό σύστημα στο έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα να καταστεί και πάλι ένα «πουκάμισο αδειανό»; Ποιος; Εσείς φυσικά με τις υποσχέσεις σας και τις παραλείψεις σας.

Δεύτερον, θα πείτε «σκίσαμε τα πουκάμισά μας» πάλι, «διαπραγματευτήκαμε επί πολλές ημέρες». Μας το είπαν κι εχθές και σήμερα οι Υπουργοί. Μπορούσατε να διαπραγματευτείτε ενδεχομένως και μερικούς μήνες. Το θέμα είναι ποια είναι τα αποτελέσματα.
Και εδώ έχουμε δυο συγκρίσιμα μεγέθη. Έχουμε τη δική μας διαπραγμάτευση επί του ιδίου θέματος, που κατέληξε σε προστασία 90%, και τη δική σας διαπραγμάτευση, που κατέληξε σε προστασία 25%. Τι να τις κάνουμε τις καλές σας προθέσεις; Δεν έχετε αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. Κι αυτό είναι που μετράει.
Τρίτη γραμμή αμύνης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και η τελευταία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τρίτη γραμμή αμύνης, η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, δήθεν η απάντηση του κ. Κατάινεν, που τι έλεγε; Ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας για τους αδυνάτους, ένα επίδομα σαν κι αυτό που προβλέπεται στον σημερινό νόμο.
Όμως, η Κυβέρνηση Σαμαρά ποτέ δεν συζήτησε για κατάργηση ή «ξεδόντιασμα» του νόμου Κατσέλη. Κι αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Βρείτε τα και σε αυτό με τη συνείδησή σας.

(Ο πρώην υπουργός Κώστας Χατζηδάκης είναι βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline