Σταύρος Θεοδωράκης: Ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί

«... Η Κυβέρνηση, με σοφιστείες και τεχνάσματα, κάνει ένα εισπρακτικό «ντου» στο ασφαλιστικό, μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Μια πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως τους σημερινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η Κυβέρνηση με την πρότασή της τιμωρεί αυτόν που είναι ειλικρινής στη φορολογική του δήλωση και ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από 15.000 έως 70.000 ευρώ. Θέλω να μιλήσω λίγο συγκεκριμένα, γιατί οι Υπουργοί της Κυβέρνησης προσπαθούν να τρελάνουν κι εμάς κι όλη τη χώρα.

Ας υποθέσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος ή ένας αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης θα πρέπει να δώσει 20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική σύνταξη, 6,95% για τον κλάδο υγείας και 4% για εφάπαξ. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει το 38,8% του εισοδήματος σε εισφορές. Άρα, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος από τα 25.000 θα δώσει τα 9.500 σε εισφορές. Απ' όσα του μείνουν, θα πρέπει να δώσει για φόρο εισοδήματος το 26% και σε λίγα χρόνια το 29%, δηλαδή 4.000 ευρώ. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Έχει να δώσει επιπλέον το τέλος επιτηδεύματος, άλλα 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, δηλαδή άλλα 4.000 ευρώ.

Επομένως, προσέξτε, από τα 25.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά 6.300 ευρώ, αν δεν υπάρξει βέβαια κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης. Επαναλαμβάνω, από τα 25.000 ευρώ θα μπουν στο σπίτι 6.300 ευρώ. Έτσι κατάφερε η Κυβέρνηση να τους βγάλει όλους στο δρόμο και τους επιστήμονες και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Είναι προφανές ότι με όλα αυτά, δηλαδή με τις προτάσεις της Κυβέρνησης, ωθούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι μια πληγή που συχνά ανοίγει με τις παράλογες πολιτικές αποφάσεις, ένας φαύλος κύκλος όπου μονίμως οι πολιτικές αποφάσεις τιμωρούν το νόμιμο. Και με την πρότασή σας όποιος ήδη φοροδιαφεύγει, προφανώς θα εξακολουθήσει να φοροδιαφεύγει. Αλλά και αυτός που δεν φοροδιαφεύγει, θα εξωθηθεί στη φοροδιαφυγή.

- Πάμε, όμως, και στους μισθωτούς. Αύξηση της εισφοράς 1,5%. Και άκουσα κάποιους να λένε στα παράθυρα, «τι είναι 1,5%;». Το κόστος της μισθωτής εργασίας όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί. Το κόστος της μισθωτής εργασίας είναι σήμερα 37,10% και με την αύξηση του 1,5% θα πάει στο 38,6%. Θυσιάζετε –έτσι μου το είπαν οι γιατροί, οι δικηγόροι- τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσετε το πελατειακό σας κράτος...»

(Απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 14:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline