Χάρης Θεοχάρης: Η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιος πρέπει να σας πει πως το νομοσχέδιο είναι δικό σας. Άκουσα προηγουμένως την κ. Γκαρά και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Το αποδόμησε εντελώς. Μίλησε για τους νέους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το κατακρεούργησε.


Κάποιος δεν πρέπει να σας πει ότι είναι δικό σας νομοσχέδιο; Αφού δεν μπορείτε να το στηρίξετε, κάντε τουλάχιστον ό,τι έκαναν οι πολιτικά δειλοί, οι ΑΝΕΛ, που δεν τολμά να σηκωθεί ένας να μιλήσει. Ούτε ένας δεν έχει γραφτεί να μιλήσει από τους ΑΝΕΛ, γιατί δεν μπορούν να το στηρίξουν. Όμως, θα ψηφίσουν. Ο ελληνικός λαός την πολιτική δειλία θα την ανταμείψει το ίδιο με την ψήφιση της καταστροφής που φέρνουν.

Έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην πτώση σας. Ευτυχώς! Πρέπει να φύγετε. Μ' αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το έγκλημα εις βάρος των αδυνάμων, εις βάρος της Ελλάδας που παράγει, εις βάρος της ελπίδας όσων σας πίστεψαν. Το 29% είναι το νέο επεισόδιο στην ταινία τρόμου που παράγετε. Όποιος έχει ίχνος αξιοπρέπειας, ίχνος ευαισθησίας, ίχνος ενσυναίσθησης, δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο.

Εγώ δεν θα το κάνω. Το οφείλω στη συνείδησή μου. Το οφείλω στους πολίτες που με ψήφισαν. Το οφείλω, κυρίως, στις νέες γενιές που δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου.

Το ασφαλιστικό που φέρνετε – μας το λένε οι μελέτες που κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στην Επιτροπή- δεν λύνει το πρόβλημα. Η δαπάνη, αλλά και οι επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε απόλυτο αριθμό και θα μειώνονται μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2017 και μετά.

Όμως και αυτό είναι ψέμα. Με αναγωγή –διότι δεν το λέτε ευθέως- βλέπουμε την αύξηση του ΑΕΠ που περιμένετε, που έχετε βάλει στους υπολογισμούς σας. Είναι 3,3% για το 2017, 4,1% για το 2018 και 4,2% για το 2019. Θυμίζω πως μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εαρινές εκτιμήσεις μίλησε για 2,7% αύξηση για το 2017. Συνεπώς, μιλάμε για συνειδητή παραπλάνηση του λαού.
Πρέπει να φύγετε άμεσα. Επιμένετε να φέρνετε ένα ασφαλιστικό που δεν θέλει ο λαός.

Πρώτον, δημόσιο. Δηλαδή, η σύνταξή μου στον ίδιο κουβά με τη μίζα σας.

Όχι, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν θα πάρω. Προτιμώ να μην είναι η σύνταξή μου στα χέρια των πολιτικών. Αυτό λένε οι πολίτες. Η σύνταξη του κόσμου έχανε πάντα, γιατί πάντα νικούσε η σπατάλη και η διαφθορά. Το σύστημα θα πρέπει να απομονωθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το πολιτικό κατεστημένο.
Δεύτερον, είναι άδικο και άνισο. Άλλες συντάξεις θα παίρνουν οι τωρινοί συνταξιούχοι, άλλες οι επόμενοι. Άλλες εισφορές θα έχουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, μεγαλύτερες απ' αυτές των προηγούμενων.
Όχι, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν θα πάρω. Προτιμώ δικαιοσύνη.

Τρίτον είναι το διανεμητικό το οποίο μας το λέτε αναδιανεμητικό, δηλαδή τα λεφτά μου τα κλέβετε και δεν πάνε στη σύνταξή μου. Πάνε σε μια μαύρη τρύπα για να παίρνουν οι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι και οι ευνοημένοι.
Όχι, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν θα πάρω. Προτιμώ τη μαύρη εργασία. Το μόνο σωστό που κάνετε είναι η ενοποίηση των ταμείων. Όσοι σας αντιπολιτεύονται για αυτό σκέφτονται μόνο τους πελάτες τους.

Φέρνετε μια τρύπα στο νερό. Μεγαλώνετε τις τρύπες και θα χρειαστεί νέο ασφαλιστικό πριν το 2018. Γι' αυτό δεν θα το ψηφίσω. Γι' αυτό πρέπει να φύγετε άμεσα, τώρα, πριν να είναι αργά για τη χώρα.
Στο φορολογικό κάνετε τα ίδια: κατακρεούργηση χωρίς λογική. Ένα παράδειγμα αρκεί. Ξαναφέρνετε το θεσμό του διαφορετικού αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα. Δίνετε 50 ευρώ για το πρώτο παιδί ακόμα και σε αυτόν που βγάζει 1 εκατομμύριο ευρώ. Πότε θα μάθετε;

Σύγχρονη κοινωνική πολιτική κάνετε με τα επιδόματα. Ναι, το αφορολόγητο αλλάζει ανάλογα με τα τέκνα, άλλο χωρίς τέκνα και άλλο με τέκνα. Δώστε 50 ευρώ και παραπάνω σε αύξηση του επιδόματος τέκνων και θα σας κοστίσει το ίδιο –πάνω από 50 ευρώ θα σας κοστίσει- και θα το πάρει αυτό το επίδομα και αυτός που βγάζει 5.000 ευρώ που τώρα δεν παίρνει τίποτα από το αφορολόγητό σας. Δηλαδή, δεν κάνετε ούτε καν σωστή πολιτική σύμφωνα με τους διακηρυγμένους στόχους σας. Πρέπει να φύγετε άμεσα και να μην ξανάρθετε.

Οι αγρότες ξεχνάνε τις αφορολόγητες επιδοτήσεις. Φορολογείτε από το πρώτο ευρώ. Το επόμενό σας θύμα θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μας αποκάλυψε η εαρινή έκθεση πως συμφωνήσατε μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως, δεν θα φτάσει αυτό. Όταν θα φέρετε νέα ελλείματα –και θα φέρετε νέα ελλείματα, ήδη ο ΦΠΑ είναι εκτός στόχων κατά 156 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο- τότε δεν θα αυξήσετε άλλο τους φόρους. Τότε θα απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους. Να το ξαναπώ. Άλλοι μπορεί να το κάνουν από ιδεολογία, εσείς θα το κάνετε από ανικανότητα. Θα κλαίτε καθώς το κάνετε, κατά το πρότυπο του κ. Σπίρτζη. Βεβαίως. Δεν θα θέλετε, αλλά θα το κάνετε. Θα απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους ή δεν θα έχετε λεφτά να τους πληρώσετε και θα τους αφήσετε στο έλεος του Θεού. Είστε οι κυριότεροι εχθροί των δημοσίων υπαλλήλων τώρα πια.

Γι' αυτό σας στηρίζουν και οι φίλοι σας από το εξωτερικό, για να σπάσετε και αυτό το ταμπού στη χώρα. Γελοιοποιήσατε τους αντιμνημονιακούς, θάψατε το κούρεμα τους χρέους, ξεφτιλίσατε τις προεκλογικές υποσχέσεις, κονιορτιοποιήσατε την έννοια της Αριστεράς. Ένα πράγμα μένει και μετά θα σας πετάξουν έξω: να απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους. Θα το κάνετε. Πρέπει να φύγετε όσο είναι καιρός και να μην ξανάρθετε.
Θα τολμήσω και θα πω, έστω και αν είμαι ο μόνος πολιτικός που το λέει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σήμερα με τον ελληνικό λαό. Ζητάει να τα βάλετε με τους πελάτες σας, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, όπως ζητούσε στους προηγούμενους να τα βάλει με τους δικούς τους πελάτες, αγρότες και ένστολους και πιο πριν με τους συνδικαλιστές για τα εργασιακά. Ζητάει και από τους Ευρωπαίους να κουρέψουν το χρέος.

Εσείς δεν θέλετε να τα βάλετε με τους πελάτες σας όπως και οι προηγούμενοι δεν το ήθελαν. Πηγαίνετε, λοιπόν, σε πολιτική διαπραγμάτευση. Τότε, όμως, η Μέρκελ και ο Ολάντ βάζουν τις δικές τους πολιτικές ευαισθησίες «όχι στο κούρεμα του χρέους, όχι τώρα, τώρα έχω εκλογές, από το 2017 θα συζητήσουμε» κ.λπ. Μας τα είπε πάλι ο κ. Σόιμπλε και το Grexit πάλι στο τραπέζι: εννιά υπέρ αυτών, ένα υπέρ ημών. Ένα στα δέκα, αλλά και αυτό το ένα όχι υπέρ της χώρας, αλλά υπέρ του φαύλου πολιτικού συστήματος.
Αυτή είναι περήφανη πολιτική σας διαπραγμάτευση. Είστε μια νίκη του σκότους, της πολιτικής φαυλότητας απέναντι στο φως των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών. Είστε, όμως, -είμαι σίγουρος- προσωρινή νίκη. Θα φύγετε και ελπίζω να μην ξανάρθετε.
(Ο οικονομολόγος Θεοχάρης Θεοχάρης εκλέχτηκε βιουλευτής Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ, του οποίου υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Από διμήνου είναι ανεξάρτητος βουλευτής.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline