Νίκος Δένδιας: Είστε στο 15%, θα ξαναπάτε στο 3-4%

Άκουσα με κατανόηση των προλαλήσαντα συνάδελφο να διακηρύσσει υπερηφάνως απ' αυτό το Βήμα «είμαστε το κόμμα του όχι» και εκλαμβάνω ότι θα είχε εκπαιδευτική άδεια τους τελευταίους δώδεκα μήνες.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ τρία πράγματα πρέπει να απαντήσουμε: Πρώτον, είναι αναγκαίο αυτό το νομοθέτημα, το οποίο έρχεται σήμερα να ψηφίσουμε; Είναι βαρύτατο. Δεν συζητείται!

Παρεμπιπτόντως είδα την κ. Κουντουρά εκεί. Δεν είδα κανέναν ομιλητή των ΑΝΕΛ στον κατάλογο των ομιλητών. Σας στηρίζουν ακόμα ή διεκόπη ο αρραβών ενόψει των δυσκολιών; Εν πάση περιπτώσει αυτό θα το δούμε.

Όμως, ήταν αναγκαίο; Ακούστηκαν απόψεις ότι είχε εκτροχιαστεί ούτως ή άλλως το ασφαλιστικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αψευδής απόδειξη είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ν.3863 έχει αντιμετωπίσει το θέμα μαζί με τις αλλαγές που είχε κάνει ο Γιάννης Βρούτσης. Κι αν πάμε πίσω στο 2000 μέχρι το 2009, δεν θυμάμαι τότε, εσείς ως κόμμα, να είστε υπέρ οποιασδήποτε περικοπής ή οποιασδήποτε εκλογίκευσης. Αν θυμάμαι καλά, υπό την τότε έκφανσή σας, συνεχώς για αυξήσεις φωνάζατε. Τώρα, για ποιο πράγμα διαμαρτύρεστε; Να καταλάβουμε.

Πάμε στον δεύτερο ισχυρισμό σας. Ότι είναι δίκαιο και ωφέλιμο για το 99% του πληθυσμού. Τώρα, αυτό το λέμε σοβαρά; Δηλαδή το 100% που διαμαρτύρεται εναντίον σας έχει πάθει συνολική παράνοια; Θα έχετε μάθει ίσως ότι έχουν καταληφθεί τα γραφεία σας. Θα έχετε παρατηρήσει ίσως ότι έχετε τρεις κλούβες για να κλείνουν την πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί των ημερών μας βάζαμε μία.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Πού αλλού θα το πάτε; Πώς θα πάει η πρόοδος; Όλο αυτό το αριστερό κέλυφος του μνημονιακού δρόμου για τον ρουσφετολογικό σοσιαλισμό, τον οποίο επικαλείστε πού θα σας οδηγήσει, κύριοι συνάδελφοι;
Θα μου πείτε, γιατί σας λέω ρουσφετολόγους; Θα σας πω. Έχετε ψηφίσει σαράντα εννέα νόμους. Από τους σαράντα εννέα νόμους, νόμοι νόμοι είναι οι οχτώ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι συμβάσεις, κυρώσεις, ΠΝΠ κ.λπ.. Έχετε καταθέσει στους οχτώ αυτούς νόμους –αυτό είναι το νομοθετικό σας έργο- και στο συνολικό νομοθετικό σας έργο αντιστοιχούν εκατόν σαράντα εννέα τροπολογίες Υπουργών, τριακόσιες δέκα τροπολογίες Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -δεν έχουμε υπολογίσει του ΑΝΕΛ, θα τους υπολογίσουμε κι αυτούς- εκατόν είκοσι τέσσερις νομοτεχνικές μεταβολές που υποκρύπτουν τροπολογίες, μία τροπολογία για κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα λύσει με αυτήν την Κυβέρνηση το πρόβλημά του. Και όμως, ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ήταν αναγκαίο, το κάνατε εσείς με την πολιτική σας το 2015. Δεν είναι δίκαιο. Είναι πρόσφορο τουλάχιστον; Θα σας πω τρία παραδείγματα.
Κατ' αρχάς να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να θρέψουν άλλα εννιά εκατομμύρια Έλληνες. Αυτό δεν γίνεται.
Ας πάρουμε έναν μηχανικό λοιπόν, που φέτος, το 2015 δεν έβγαλε τίποτα μέσα στην κρίση και του χρόνου βγάζει 7.000. Του παίρνετε το 80% του εισοδήματός του. Το 80%!

Πάμε σε έναν δικηγόρο πιο εύπορο, ο οποίος –με απεργίες, δεν υπάρχουν δικαστήρια, δεν υπάρχουν δουλειές, του χρόνου, ίσως, θα έρθει η ανάκαμψη, όπως μας λέτε- ω του θαύματος, πάει πολύ καλά η χρονιά του και βγάζει φέτος 40.000. Μαζί με την προκαταβολή, θα του πάρετε 35.582,6 ευρώ. Θα του μείνουν δηλαδή 4.418, από τις 40.000 που έβγαλε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Βγάλτε την προκαταβολή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί; Δεν θα την πληρώσει; Θα του δανείσετε εσείς από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώσει την προκαταβολή;
Να πάμε και στον πλούσιο, που βγάζει 100.000; Από αυτόν περιμένουμε να απασχολήσει νέους ανθρώπους, να προσλάβει ανθρώπους, για να σταματήσει το άγχος της ανεργίας των νέων. Διότι, αν περιμένετε να διορίσετε στο Δημόσιο, ζήτω που καήκαμε. Στις 100.000 ευρώ, ξέρετε ποια είναι η φορολόγηση, μαζί με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που εισάγει ο κύριος Υπουργός. Είναι 93.409,80 ευρώ, με δύο σπίτια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι είναι αυτά που λέω; Αυτό που είναι τρομερό δεν είναι ότι με ρωτάτε τι είναι αυτά που λέω, είναι ότι δεν ξέρετε τι είναι αυτά που λέω. Αυτό είναι το τρομερό.

Γιατί δεν ξέρετε τι ψηφίζετε. Δεν ξέρετε πού πάτε τα πράγματα. Δεν ξέρετε σε τι απελπισία οδηγείτε την κοινωνία. Δεν ξέρετε σε τι τοίχο μας πάτε.
Υπάρχει άλλος δρόμος τελικά; Διότι, το τι είναι αυτή η Κυβέρνηση το έχουμε δει πολύ καθαρά. Το έχει δει η ελληνική κοινωνία. Απεικονίζεται σε κάθε μέτρηση. Αυτήν τη στιγμή με δυσκολία περνάτε το 15%. Μόλις αρχίσει να υλοποιείται αυτό το νομοσχέδιο θα βλέπετε το 10% μακριά. Θα γυρίσετε στα ιστορικά σας ποσοστά, στο 2%, στο 3%, στο 4%, μοιράζοντάς τα με τον κ. Λαφαζάνη, με την κ. Κωνσταντοπούλου, με όλα αυτά τα περίεργα της Αριστεράς.
Πάμε να δούμε, υπάρχει άλλος δρόμος; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ένα τραγούδι του Σαββόπουλου, κάπου στη δεκαετία του 1990: «Ενώ αυτό το κράτος καταρρέει, ο έξω ελληνισμός θα προχωρεί». Υπάρχει δρόμος. Είναι ελληνικός, είναι ελληνόφωνος και είναι δίπλα μας.

Κοιτάξτε την Κύπρο. Ξέρετε πώς βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο; Με φορολογικό συντελεστή 12,5%. Ξέρετε τι ασφαλιστικές εισφορές έχει η Κύπρος; Έχει 7,8%. Γιατί; Διότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων. Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα.

Ό,τι κι αν ψηφίσετε, λοιπόν, με τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα στην κοινωνία έξω, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί. Και σας ξαναλέω αυτό που σας έχουν πει καλόπιστα πάρα πολλοί ομιλητές από αυτό το Βήμα: Με το καλό να φεύγετε, να φτιάξουμε τη χώρα.

(Ο δικηγόρος Νίκος Δένδιας πρώην βουλευτής Κερκύρας και υπουργός είναι βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline