Ιωάννης Βρούτσης: Πολιτικοί σαλταδόροι από το ΠΑΣΟΚ

Για δεκαετίες τώρα το πολιτικό σύστημα προσπαθώντας να προασπίσει την ανθρωπογεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας, τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα, είχε πάρει ορισμένα μέτρα.

Κορυφαία μέτρα ήταν, κυρίως, δύο: Το ένα ήταν η φορολογική ασπίδα στη νησιωτική Ελλάδα, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ, και το άλλο ήταν το ειδικό καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών στα χωριά κάτω από τους δύο χιλιάδες κατοίκους.

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία της συζήτησης του φορολογικού και ασφαλιστικού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Διαπραγματεύτηκα προσωπικά και τα δύο με την τρόικα, η οποία ποτέ δεν σταμάτησε να το διεκδικεί, όχι από κάποια εμπάθεια για την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας, απλώς θέλοντας να κλείσει το δημοσιονομικό κενό -όταν και όποτε υπήρχε- υποδείκνυε χώρους που θα μπορούσαμε να παρέμβουμε.

Ποτέ ως Νέα Δημοκρατία, αλλά και η προηγούμενη από τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, δεν παραδώσαμε αυτά τα δύο ιερά για τη χώρα μας, τις ιερές ασπίδες, των συγκεκριμένων περιοχών. Δυστυχώς –λυπάμαι που το λέω- παραδώσατε το ειδικό καθεστώς των νησιωτών. Είναι μια εθνική απώλεια. Και σήμερα με το νομοσχέδιό σας, κύριε Υπουργέ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, καταδικάζετε να γονατίζουν τα χωριά κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους, τα μικρά μαγαζιά και τα καφενεία. Και γνωρίζετε ότι η αύξηση των εισφορών τους είναι πάνω από 80%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι η σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται με δύο κορυφαία θέματα, όπως αναδεικνύονται. Το πρώτο αφορά την έκπληξη -που άλλοι την περιμέναμε, αλλά τουλάχιστον η λέξη «ηθική» στην πολιτική παραμένει πάντα και όλοι ελπίζουμε στην έννοια της αξιοπιστίας- δηλαδή το αφορολόγητο που το φέρατε στα 8860 ευρώ. Υπήρχε δέσμευση του Υπουργού Οικονομιών, επί ποινή παραίτησής του, ότι δεν θα θιχτεί όχι τα 9.500 ευρώ, που είχε η Νέα Δημοκρατία, αλλά τα 9.100 ευρώ.

Και το δεύτερο, το οποίο θα είναι πραγματικά πολύ βαρύ για τον αγροτικό κόσμος της χώρας, είναι ότι έρχεται πλέον με ρητή διάταξη και φορολογεί –γιατί περί φορολογίας πρόκειται- ως ασφαλιστικές εισφορές τις επιδοτήσεις των αγροτών με 27,2%.
Και κλείνω. Διαδέχομαι τον κ. Κουρουμπλή στο Βήμα. Ανήκω στη νέα γενιά των πολιτικών. Μπήκα στο κοινοβούλιο το 2007. Θεωρώ πρόκληση, όμως –δεν είναι τώρα στην Αίθουσα- να μιλάει ο κ. Κουρουμπλής από Βήματος Βουλής και να ρωτάει την Εθνική Αντιπροσωπεία «Ποιος κυβέρνησε σαράντα χρόνια αυτόν τον τόπο;».

Να σας πω, λοιπόν, ποιος την κυβέρνησε: Ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Τόσκας, ο κ. Μπόλαρης, ο κ. Κουρουμπλής, η κ. Τζάκρη, ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Μάρδας, ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κ. Σγουρίδης. Όλοι αυτοί κυβέρνησαν τον τόπο και σήμερα είναι στα έδρανα, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Γι' αυτό θέλει σοβαρότητα, όταν αυτή τη στιγμή κάποιοι απευθύνονται και προκαλούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Γιατί όλοι έχουν μνήμη και μέσα σε αυτήν την Αίθουσα και έξω απ' αυτή την Αίθουσα κυρίως για τέτοια ζητήματα ηθικής σημασίας και τάξης.

Και κλείνω με το θέμα του ασφαλιστικού ως εξής: Το είπα και στην κεντρική μου ομιλία. Θα ψηφίσετε το ασφαλιστικό. Για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα του ασφαλιστικού παραμένει μία ανοιχτή πρόκληση. Το επαναλαμβάνω: Παραμένει μια ανοιχτή πρόκληση! Όλες αυτές οι ανισότητες που δημιουργείτε, όλη αυτή η οικονομική αναποτελεσματικότητα για εμάς είναι πρόκληση στην οποία θα παρέμβουμε νομοθετικά για να τα διορθώσουμε, πάντα με σεβασμό στον δημοσιονομικό περιορισμό που υπάρχει για τη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline