Μεγάλο πλήγμα για τον Τύπο στην Τουρκία

Οκτακόσιοι ενενήντα τέσσερις δημοσιογράφοι απολύθηκαν στην Τουρκία από τον περασμένο Ιανουάριο ως το τέλος του Απριλίου και 86 έχουν συλληφθεί και παραπέμπονται σε δίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της 16ης Μαΐου του βρετανικού προγράμματος «Ο Τύπος για την Ελευθερία» που στοχεύει στην παρακολούθηση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Στο ίδιο διάστημα δυο εφημερίδες και ένα πρακτορείο ειδήσεων «σιώπησαν» ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση και εναντίον των διευθυντικών στελεχών τους διατυπώθηκαν κατηγορίες για «συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες», «κατασκοπεία», «προδοτικές ενέργειες» κ.α. Μόνο τον Απρίλιο απολύθηκαν 160 δημοσιογράφοι.

Η σχετική ανακοίνωση του προγράμματος, με τίτλο «Ολοκληρωτικό πλήγμα στον Τύπο και στους εργάτες του», αναφέρει ότι στο τετράμηνο Ιανουαριου-Απριλίου μπλοκαριστήκαν 104.904 ηλεκτρονικές διευθύνσεις και 37 φορές «ανακόπηκε η πρόσβαση» στο πρακτορείο ειδήσεων «Digle». Δεκατρείς δημοσιογράφοι του πρακτορείου βρίσκονται υπό κράτηση. Εικοσιένα εφημερίδες και πρακτορεία έγιναν στόχος επιθέσεων, όπως και 200 τουλάχιστον δημοσιογράφοι κακοποιήθηκαν, πολλές φορές από αστυνομικές δυνάμεις ενώ στις αρχές Απριλίου δολοφονήθηκε "εν ψυχρω" ξένος ανταποκριτής, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ΙΡΙ (Βιέννη) στην τουρκική κυβέρνηση. Το ΙΡΙ κάλεσε την κυβέρνηση «να επανέλθει» στην τήρηση των αρχών της ελευθερίας του Τύπου και της «ασφαλείας των όσων τον υπηρετούν».

Οι δικαστικές αρχές τους δυο τελευταίους μήνες κινήθηκαν και παρέπεμψαν σε δίκη 22 δημοσιογράφους. Άλλοι 12 κατηγορούνται για εξύβριση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίζουν φυλάκιση 8-20 ετών. Η ανακοίνωση του βρετανικού οργανισμού σημειώνει ιδιαίτερα την «οργανωμένη δίωξη» της διεύθυνσης της εφημερίδας «Cumhuriyet» και την καταδίκη σε φυλάκιση 5 ετών στους δυο αρχισυντάκτες της για «διαρροή κρατικών μυστικών», ενώ ο διευθυντής της δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 6 Μαΐου.

Δουλειά των δημοσιογράφων είναι «να κυνηγούν ειδήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Το να θεωρούνται τρομοκράτες ή κατάσκοποι οι δημοσιογράφοι και τα διευθυντικά στελέχη των εντύπων θέτει σε αμφιβολία το όλο ζήτημα της ελευθερίας στη χώρα».

Το αμερικανικό συντηρητικό ίδρυμα "Freedom House" από το 2014 έχει υποβιβάσει την Τουρκία στην κατηγορία της «μη ελεύθερης χώρας», μια βαθμίδα χαμηλότερα από το «σχετικώς ελεύθερη» που είχε το 2013.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline