Σιωπή για την επέτειο της Πολιτιστικής Επανάστασης

Σιωπηλά ήταν σήμερα τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την 50ή επέτειο από την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, ενώ η συζήτηση γι' αυτή την πολυτάραχη και αιματηρή περίοδο εξακολουθεί να λογοκρίνεται από τις αρχές.

Στις 16 Μαΐου 1966 άρχισε, με μια επίσημη δήλωση, «η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση», μια δεκαετία η οποία αναστάτωσε με ριζικό τρόπο το κινεζικό πολιτικό τοπίο.

Σήμερα, όμως, η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είχε το παραμικρό άρθρο γι' αυτή την επέτειο και η Global Times, που είναι επίσης επίσημη εφημερίδα, αρκέστηκε στην αναδημοσίευση πέντε παραγράφων άρθρου του Γαλλικού Πρακτορείου για τους συλλέκτες αναμνηστικών από την εποχή αυτή, χωρίς να τις θέτει στο ιστορικό τους πλαίσιο.

Το 1981, η Πολιτιστική Επανάσταση χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σοβαρό» λάθος του Μάο Τσετούνγκ που «έσπειρε το χάος στη χώρα και έφερε καταστροφή στο Κόμμα, το Κράτος και ολόκληρο τον λαό».
Και το κεφάλαιο έκλεισε για τις Αρχές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέσθηκε να απαντήσει: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό βγάλει την ορθή ετυμηγορία γι' αυτή την περίοδο».
Στα sites κοινωνικής δικτύωσης οι συζητήσεις για το θέμα αυτό λογοκρίνονται.

Η Πολιτιστική Επανάσταση «ενέπνευσε το μεγαλύτερο κακό στην ανθρώπινη φύση, ακρωτηρίασε την εθνική κουλτούρα μας, κατέστρεψε τις ηθικές αξίες μας» ανέφερε σχόλιο στο Weibo, το κινεζικό Twitter, πριν διαγραφεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline