Σπύρος Λυκούδης: Πολιτικό σύστημα και Δικαιοσύνη

Το ιδιαιτέρως κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον περιεχόμενο που έχει -που είχε μάλλον- η επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο μας προδιέθετε για μια συζήτηση σοβαρή, σε βάθος για τα προβλήματα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, νομίζω ότι έχει βγει έξω από τη σημερινή συζήτηση και κατά τη γνώμη μου απολύτως δικαιολογημένα.

Διότι η απίστευτη, η εξωφρενική δήλωση του κ. Πολάκη εχθές αλλάζει εξ αντικειμένου τον χαρακτήρα της σημερινής συζήτησης. Και να μην απορεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίρκας, για ποιον λόγο τον αλλάζει. Διότι είναι μια δήλωση η οποία υπερκαλύπτει όλα τα άλλα ζητήματα, τα οποία θα συζητούσαμε και θα είχαν ενδιαφέρον.

Παραδείγματος χάριν, εγώ προσπάθησα να συντάξω ένα κείμενο, για να κάνω μια παρέμβαση και να μιλήσω για τον χρόνο της απονομής της Δικαιοσύνης στην πατρίδα μας, για την ανυπαρξία δικαστηρίου για ένα εξάμηνο στη χώρα και τι φταίει, για το πώς κονιορτοποιείται η επετηρίδα και για το ποιος θα ήταν ενδεχομένως ένα καλύτερος τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Πόσο ενδιαφέρον έχουν ετούτη την ώρα αυτά τα σοβαρότατα, βεβαίως, ζητήματα, όταν ίπταται η δήλωση του κ. Πολάκη; Θα μου πείτε, κύριε Υπουργέ, αυτό που δυστυχώς άκουσα, όπως ερχόμουν στην Αίθουσα, από έναν κυβερνητικό συνάδελφο που τον βρήκα συμπαθέστατο κατά τα άλλα. Είπε: «Έλα μωρέ τώρα, ο Πολάκης τώρα. Τι να κάνουμε;».

Δεν είναι έτσι. Κάτι να κάνετε. Δεν είναι ότι το είπε κάποιος, ο οποίος εν πάση περιπτώσει κλπ. Δεν θέλω κι εγώ να ανοίξω μια τέτοια συζήτηση. Δεν θεωρώ κομψό να ανοίξω μια τέτοια συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να κάνετε. Διότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και με κάποιον τρόπο όλους μάς βάζει μπροστά σε ευθύνες.

Εγώ ξεκίναγα αυτή μου την παρέμβαση σήμερα, λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικές στον χώρο της Δικαιοσύνης που δυστυχώς είναι σε μια ευθεία γραμμή με τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, οι οποίες δημιουργήσαν και στο παρελθόν προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και στην πολιτική εξουσία, ότι οι προσπάθειες να ελεγχθεί η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία δεν είναι καινούριες, ότι οι ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί πάντοτε ήταν ενοχλητικοί σε ένα προβληματικό πολιτικό σύστημα. Όμως, επιβεβαίωνα μέσα από τη δική μου κατάθεση την άποψή μου ότι υπάρχουν οι «όρθιοι» δικαστές στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Πάντα υπάρχουν κακές περιπτώσεις. Δεν είναι εκεί το θέμα. Τέλος, θα έλεγα ότι οι προσπάθειες της εξουσιολάγνας πολιτικής να βρει συμπαραστάτες και όργανα μέσα στο δικαστικό Σώμα δεν πετυχαίνει.

Πώς θα υπερασπιστώ όλα αυτά τα ζητήματα τώρα, όταν υπάρχει αυτή η κατάθεση της δήλωσης του Υπουργού για την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, ότι είναι σε παραδικαστικά κυκλώματα;

Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα, κύριε Υπουργέ. Και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχαμε ακούσει - επίσης θα μεταχειριστώ την ίδια λέξη που είναι η πιο ήπια που μπορώ να μεταχειριστώ- άκομψες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Παπαγγελόπουλου, σε σχέση με δικογραφίες που «μυρίζουν», σε σχέση με κυκλώματα που υπάρχουν, αλλά που δεν τα λέω, τα οποία όμως θα πω άμα προκληθώ, σε σχέση με το «Μην με πιέζετε πολύ, γιατί θα κάνω συνέντευξη Τύπου και θα πω πολλά».

Όμως, όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, διασκεδάστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και λόγω μεγαθυμίας, θα έλεγα, της Αντιπολίτευσης, αλλά και λόγω δικής σας συνετής και σοβαρής, θα έλεγα, και προσεκτικής παρουσίας.

Τώρα όμως έχουμε φύγει από αυτά τελείως. Υπάρχει δήλωση η οποία είναι κεραυνός. Κάτι πρέπει να γίνει και κάτι πρέπει να κάνετε. Επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό που πρέπει να κάνετε δεν είναι αυτό που δηλώσατε στην τοποθέτησή σας από το Βήμα και όχι στην πρώτη δήλωση.

Είπατε ότι: «Είσαστε αντιφατικοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, διότι ενώ ασκείτε κριτική για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπετε και στον κ. Πολάκη να ασκήσει κριτική στη λειτουργία, όπως έκανε χθες». Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, αλλά υπάρχουν Πρακτικά και θα το δείτε. Μπορεί να σας ξέφυγε φραστικά, αλλά αυτό είπατε. Εδώ δεν πρόκειται για λειτουργία, πρόκειται για έναν κεραυνό στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και υπάρχει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να διασφαλιστεί μια ηρεμία, η οποία έχει βληθεί ιδιαιτέρως από χθες το βράδυ στον χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι κυρίως δικό σας θέμα. Είναι θέμα όλων μας και της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως δικό σας θέμα.

(ο μηχανικός Σπύρος Λυκούδης είναι βουλευτής Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline