Διαμάντω Μανωλάκου: ΚΚΕ, Ευρώπη, Βρετανία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το Brexit, που εκφράζει ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστών, αλλά και εργατική λαϊκή δυσαρέσκεια, εγκλωβιζόμενη, όμως, μέσα σε ενδοαστικές αντιθέσεις, δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιλογές υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφού η καπιταλιστική Βρετανία της στερλίνας, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα αλλάξει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της, δεν θα σταματήσει την επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Ωστόσο, η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πέμπτη στον κόσμο με όρους ΑΕΠ και καλύπτει μέχρι σήμερα το 20% των εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι το κύριο ζήτημα.
Το αναφέρω, γιατί συζητάμε για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν υλοποιηθεί το Brexit, τότε θα γίνει ανακατανομή των υποχρεώσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, βέβαια, αυτός ή άλλος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε βάρος των λαών και υπέρ των μονοπωλίων. Γιατί οι ανταγωνισμοί στον καπιταλισμό δεν καταργούνται. Όποιο και εάν είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λαοί θα δέχονται ακατάπαυστα ολοένα και πιο σφοδρή επίθεση από τους καπιταλιστές.
Γι' αυτό είναι μονόδρομος η διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των αναγκών τους και η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για να ανοίξει ο δρόμος για τη δική τους ευημερία.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λεφτά των λαών είναι οι πόροι των προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συζητάμε σήμερα και που τα μοιράζει στα μονοπώλια και σε κατασταλτικούς μηχανισμούς, σε ευρωστρατό, ευρωαστυνομία και άλλα.
Η Ελλάδα, δηλαδή ο λαός μας πληρώνει 12,5 δισεκατομμύρια, για να μοιράζονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε καμμία περίπτωση δεν τα παίρνει πίσω η λαϊκή οικογένεια, που έχει τσακιστεί το εισόδημά της και οι ανάγκες της και μαστίζεται από ανεργία και φτώχεια.

Μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα στα τριάντα πέντε χρόνια που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωφελήθηκε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου; Από το κακό στο χειρότερο πάνε. Τα μεσαία στρώματα καταστρέφονται, συρρικνώνονται και τα τελευταία εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχουν απομείνει θα εξαφανιστούν από την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τους μισθούς και τις συντάξεις φτώχειας. Επίσης, ετοιμάζονται ομαδικές απολύσεις, περιορισμοί ακόμα και στο δικαίωμα της απεργίας και άλλα.
Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτά υπηρετεί ο προϋπολογισμός της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο μνημόνια διαρκείας για τους λαούς.

Αυτό το σχέδιο νόμου, λοιπόν, η κύρωση της απόφασης καθορίζει τις πηγές και το ποσό των ίδιων πόρων, τα κράτη μέλη δίνουν από τον εθνικό προϋπολογισμό το 1,23% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εθνικού Εισοδήματος, δηλαδή περίπου το 0,9% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Επίσης, είναι δασμοί επί των εισαγωγών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι φόροι για την παραγωγή ζάχαρης, καθώς και το ποσοστό από ΦΠΑ που εισπράττεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προβλέπονται μειωμένες πληρωμές για Ολλανδία και Σουηδία και μειωμένη απόδοση ΦΠΑ για Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία. Μειώνεται ακόμα το ποσό που παρακρατούν τα κράτη μέλη σαν έξοδο για την είσπραξη του ΦΠΑ σε όφελος του προϋπολογισμού και των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι ένα μέρος από το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο λαός μας με τη συμμετοχή της χώρας σε αυτή τη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση των μονοπωλίων. Πρόκειται για χρήματα από τη λεηλασία του τσακισμένου εισοδήματος των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τη σημερινή Κυβέρνηση και τις προηγούμενες.

Επιπλέον, υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων από τα κράτη μέλη για χρηματοδότηση του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού, που θα πληρώσουν και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Συνεπώς, είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά ταξικός, όπως είναι και ο ελληνικός προϋπολογισμός, όχι μόνο γιατί τα έσοδα προέρχονται σε συντριπτικό βαθμό από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και την άμεση ή έμμεση φορολογία, αλλά και γιατί αναδιανέμεται το εργατικό λαϊκό εισόδημα σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από τα ευρωενωσικά ταμεία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι' αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline