Νίκη Κεραμέως: «Κυβερνησιμότητα» κάθε πέντε μήνες

Ενας εκλογικός νόμος πρέπει να έχει δύο βασικές αποστολές. Πρέπει να εξασφαλίζει, πρώτον, την κυβερνησιμότητα της χώρας και δεύτερον, την αναλογικότητα της εκπροσώπησης των πολιτών.


Δυστυχώς, το παρόν σχέδιο νόμου που έχετε φέρει προς ψήφιση με ξεκάθαρα οπορτουνιστικά, τακτικιστικά κριτήρια, με κριτήρια πολιτικής επιβίωσης και μόνο, δεν διασφαλίζει καμμία από αυτές τις δύο αποστολές. Και εξηγούμαι. Όσον αφορά στην κυβερνησιμότητα, νομοθετώντας την απλή αναλογική, νομοθετείτε την ακυβερνησία της χώρας.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αν ο εκλογικός νόμος που προτείνετε σήμερα προς ψήφιση ίσχυε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μόλις εκατόν δεκατέσσερις από τις τριακόσιες έδρες του Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να συμμαχήσει με τρία ή ακόμα και τέσσερα άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης για να σχηματίσει πλειοψηφία.

Ας είμαστε ειλικρινείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με ποια άλλα κόμματα, με ποια άλλα τρία ή τέσσερα κόμματα θα μπορούσε να είχε συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση; Στη βάση ποιων κοινών ιδεολογικών και πολιτικών αναφορών;
Και βεβαίως, δεν αρκεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης για να κυβερνηθεί ο τόπος, πρέπει και να αντέξει η κυβέρνηση, να αντέξει σε στιγμές κρίσης με πολύ δύσκολα μέτρα προς ψήφιση.

Εδώ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, το ίδιο σας το κόμμα -δεν μιλώ καν για συμμαχία κομμάτων-, μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε σαράντα Βουλευτές σε έξι μήνες διακυβέρνησης. Για ποιο συνασπισμό τεσσάρων ή πέντε κομμάτων μιλάμε; Ποιος τέτοιος συνασπισμός θα άντεχε σε τέτοιες συνθήκες δύσκολων μέτρων προς ψήφιση;
Ας μιλήσουμε, όμως, με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία. Η απλή αναλογική έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στη χώρα μας πολλάκις. Από το 1926 ως το 1990 σχηματίστηκαν είκοσι μία κυβερνήσεις στη βάση της απλής αναλογικής. Ξέρετε πόσο κράτησε κατά μέσο όρο η κάθε μία από αυτές τις κυβερνήσεις; Άντεξε πέντε μήνες.

Αυτή είναι η ακυβερνησία, κυρίες και κύριοι, που ελλοχεύει με το παρόν σχέδιο νόμου.
Και δεν το λέει μόνο η Αντιπολίτευση. Το λέει και ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής. Αναφέρω ενδεικτικά τις δηλώσεις του πριν μόλις δύο μήνες στις 16 Μαΐου, για την ακρίβεια στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ, όπου ανακοίνωσε τότε ο κύριος Υπουργός ότι το μπόνους θα είναι 30 εδρών. Και όταν ρωτήθηκε από τον έκπληκτο δημοσιογράφο «μα, γιατί δεν πάτε στην απλή αναλογική χωρίς μπόνους, όπως είχατε πει;», ο κύριος Υπουργός που εισηγείται σήμερα το παρόν νομοσχέδιο είχε πει κατά λέξη «γιατί δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ». Ο ίδιος, λοιπόν, ο Υπουργός, που εισηγείται σήμερα την απλή αναλογική, έχει ομολογήσει ότι κατά αυτόν τον τρόπο νομοθετούμε την ακυβερνησία.

Κυρίες και κύριοι, εν μέσω της δραματικής οικονομικής κατάστασης, των δημοσιονομικών κενών, των αυξανόμενων λουκέτων στις επιχειρήσεις, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης στην Τουρκία, της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι να μείνει ακυβέρνητη. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συζητήσουμε για το εάν το μπόνους των 50 εδρών είναι κατάλληλο, είναι σωστό, για το αν ενδεχομένως θα πρέπει να τροποποιηθεί, αλλά χωρίς κάποιου είδους ενίσχυση για το πρώτο κόμμα το οποίο θα κερδίσει τις εκλογές, ο τόπος δεν θα μπορέσει να κυβερνηθεί. Και η ευθύνη όσων Βουλευτών συναινέσουν στην ακυβερνησία αυτή της χώρας, θα είναι τεράστια.

Μετά την κυβερνησιμότητα, έρχομαι τώρα στη δεύτερη αποστολή που έχει ένας εκλογικός νόμος, που είναι η αναλογικότητα. Με πρόσχημα την αναλογικότητα είναι που φέρνετε το παρόν σχέδιο νόμου. Και λέτε μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου και διαβάζω από τη δική σας αιτιολογική έκθεση: «Επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό και να εκφράζονται εντός της, με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο, όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις».

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αν είχατε πραγματικό ενδιαφέρον για την αναλογική εκπροσώπηση της κοινωνίας στο Κοινοβούλιο, θα συναινούσατε στις δύο προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση της πιο αναλογικής εκπροσώπησης της κοινωνίας.
Και συγκεκριμένα:

Πρώτον, θα συναινούσατε στην πρότασή μας για κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας της Β' Αθηνών, η οποία αριθμεί επάνω από 1,4 εκατομμύρια εκλογείς, δηλαδή, περίπου 14% του συνολικού εκλογικού σώματος. Ο σκοπός αυτής της κατάτμησης που προτείνουμε και που όμως εσείς δεν δέχεστε, είναι να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα των ψηφοφόρων, να εξασφαλιστεί η εγγύτερη σχέση των υποψηφίων με τους εκλογείς και να περιοριστούν -ει δυνατόν και να εξαλειφθούν- φαινόμενα πολιτικής επιρροής.

Και δεύτερον, κύριοι της Κυβέρνησης, εάν είχατε πραγματικό ενδιαφέρον για την αναλογική εκπροσώπηση, τότε θα συναινούσατε στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει από τον Απρίλιο για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που διαμένουν στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και περίπου 450 χιλιάδες νέοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της κρίσης.

Με άλλα λόγια, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, αρνείστε ψήφο σε εκλογείς που αντιστοιχούν σε 8% του εκλογικού σώματος, που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές. Και παρόλα αυτά, λέτε υποκριτικά στην αιτιολογική σας έκθεση και διαβάζω πάλι από το κείμενο της δικής σας έκθεσης ότι επιλέγετε να δοθεί ουσιαστικότερος ρόλος και λόγος στους νεότερους πολίτες, καθώς αποτελούν την γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης.
Εμείς τι σας λέμε, κύριε Υπουργέ; Αυτοί οι νέοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, που έχουν ήδη δυστυχώς, φύγει στο εξωτερικό, πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Εσείς, όμως, δεν νομοθετείτε την αναλογικότητα, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και επιπλέον αντιμάχεστε οποιαδήποτε διάθεση συναίνεσης από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ποιες είναι τελικά οι αληθινές προθέσεις και τα κίνητρα της Κυβέρνησης πίσω από την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί μιλάμε γι' αυτό τώρα; Μιλάμε γι' αυτό τώρα, γιατί τώρα οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν να υπολείπεστε σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας. Εάν σας ένοιαζε τόσο πολύ η απλή αναλογική, γιατί δεν την θεσμοθετήσατε πέρυσι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που οι ίδιοι προκαλέσατε; Και για ποιον άλλον λόγο κινείτε τώρα τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου; Γιατί τώρα, τα μέτρα που εσείς οι ίδιοι επιλέξατε, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε, τώρα αυτά τα μέτρα παίρνουν σάρκα και οστά και τα βιώνουν βίαια οι Έλληνες, αρχίζοντας από τις μειωμένες συντάξεις τον περασμένο μήνα, τώρα στα εκκαθαριστικά της εφορίας και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Με τη συζήτηση αυτή για τον εκλογικό νόμο, θέλετε να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από αυτά τα επώδυνα μέτρα. Τώρα, λοιπόν, γίνεται αυτή η συζήτηση, γιατί πρέπει να σώσετε το πολιτικό σας μέλλον.

Κυρίες και κύριοι -και κλείνω- αυτές είναι οι αληθινές προθέσεις της Κυβέρνησης πίσω από το παρόν σχέδιο νόμου, έναν εκλογικό νόμο που οδηγεί στην ακυβερνησία, ένα νομοθέτημα με χαρακτηριστικά τους θεσμικούς τακτικισμούς και τις ευκαιριακές επιλογές, αδιαφορώντας για το συμφέρον του τόπου, με μοναδική στόχευση την εξυπηρέτηση του ίδιου συμφέροντος, με λίγα λόγια τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη λαίλαπα των μέτρων και κυρίως την με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline