Κώστας Χατζηδάκης: H Kυβέρνηση οργανώνει το τέλος της

Τα πιο προκλητικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λεχθεί όχι πριν, αλλά μετά τις εκλογές, στην προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Είναι αυτό που γίνεται σχεδόν καθημερινά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι βαφτίζεται το κρέας ψάρι.

Ένα τέτοιο μεγάλο ψέμα λέγεται τώρα και στο πλαίσιο της ψηφίσεως αυτού εδώ του εκλογικού νόμου. Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θυμήθηκε τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς, την απλή αναλογική. Μόνο που το ίδιο κόμμα -για κάποιο λόγο που πρέπει να μας εξηγηθεί- είχε πάθει πέρυσι ένα πολιτικό «Αλτσχάιμερ», είχε ξεχάσει τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς και καλοδέχθηκε το μπόνους των πενήντα εδρών και με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως, θυμήθηκε τώρα τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο που μας είπε ο κ. Κουρουμπλής στην αρμόδια Επιτροπή, για να εμποδιστεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Το είπε στην Επιτροπή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το είπε, καλώντας το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για αυτόν ακριβώς τον λόγο να ψηφίσουν τον νόμο. Εκτός και αν άλλαξε πάλι άποψη –όπως έχει δικαίωμα- και πιστεύει ότι καλώς κάνουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εδώ θα είμαστε για να δούμε τι πιστεύει σήμερα ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος αλλάζει, όπως έχει τη δυνατότητα, πάρα πολύ συχνά απόψεις.

Εν πάση περιπτώσει, είναι ολοφάνερο τι επιδιώκει να κάνει η Κυβέρνηση. Οργανώνει την ήττα της, αποδιοργανώνοντας τη χώρα. Περί αυτού πρόκειται. Θέλει να ελέγξει και να μετριάσει τις συνέπειες της ήττας της. Φέρνει έναν εκλογικό νόμο που είναι παραδοχή ήττας ολοφάνερα –το είπε ο κ. Κουρουμπλής- και τον φέρνει και κατακαλόκαιρο, κρατώντας ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής, γιατί –ποιος ξέρει;- φοβάται, από τη μια, ατύχημα ίσως, ή από την άλλη, σχεδιάζει μια απόδραση για να «ρίξει λευκή πετσέτα», αλλά ταυτοχρόνως κρατώντας και ένα σχετικά αξιοπρεπές ποσοστό, προκειμένου να έχει έναν ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αρκετά σαφή και δεν μπορείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να λέτε περί αρχών και αξιών της Αριστεράς, να κρύψετε έναν ελέφαντα μέσα σε ένα ντουλάπι. Είναι πολύ μεγάλος ο ελέφαντας για να κρυφτεί.
Εν πάση περιπτώσει, στο πλαίσιο αυτής της προκλητικής αντιμετώπισης και του εκλογικού νόμου, ισχυρίζεστε ότι είναι μια μεγάλη εκσυγχρονιστική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Και τότε, στο πλαίσιο αυτού του πνεύματος εκσυγχρονισμού, το οποίο σας έχει καταλάβει, γιατί δεν δέχεστε και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ισχύει σε είκοσι τρεις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας, η οποία είναι έτοιμη, αναλυτική, επεξεργασμένη, έτσι ώστε να ισχύσει η ψήφος των αποδήμων από τις επόμενες εκλογές; Γιατί; Διότι προφανώς δεν έχετε τις προθέσεις που λέτε, αλλά έχετε ένα μικροκομματικό πνεύμα. Το ίδιο ισχύει και για τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών. Είναι μια θέση επίσης εκσυγχρονιστική, την οποία κάποτε, σε μια από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κουρουμπλής την είχε, επίσης, υποστηρίξει, αλλά σήμερα έχει μεταβάλει άποψη ακόμα και σε αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιθέτως, εσείς στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι είναι εκσυγχρονιστική παρέμβαση σε πανευρωπαϊκή σχεδόν πρωτοτυπία να ψηφίζουν στην Ελλάδα, όχι απλώς οι δεκαεφτάχρονοι, αλλά και οι δεκαεξάχρονοι, οι οποίοι κατά τα λοιπά δεν θα έχουν κανένα άλλο δικαίωμα που θα προκύπτει από την ενηλικίωση, διότι την ενηλικίωση την κρατάτε στα δεκαοχτώ χρόνια. Ενήλικοι θα γίνονται μόνο για το δικαίωμα της ψήφου και μάλιστα όχι μόνο οι δεκαεφτάχρονοι. Έτσι όπως είναι γραμμένο το νομοσχέδιο, ένα παιδί το οποίο έχει γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 2000, αν οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο του 2017, θα μπορεί να ψηφίσει, ένα παιδί δηλαδή που θα είναι ηλικίας δεκαέξι χρονών και δύο μηνών.

Αυτό ετοιμάζεστε να ψηφίσετε. Αυτό το παιδί, όμως, δεν μπορεί κατά τα λοιπά να κάνει καμία δικαιοπραξία. Δεν θα έχει κανένα άλλο δικαίωμα από αυτά που προκύπτουν από την ενηλικίωση. Θαυμάσια εκσυγχρονιστική παρέμβαση!

Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτών των εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων, θα ετοιμαστείτε προφανώς από τώρα για να κάνετε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα λύκεια. Ενώ κανονικά θα περίμενε κανείς να φύγουν τα κόμματα από τη μέση εκπαίδευση, εσείς ερχόσαστε με αυτό το νομοσχέδιο να τα βάλετε ακόμα πιο βαθιά. Εν πάση περιπτώσει, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με μικροκομματικές στοχεύσεις.
Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, η οποία μπορεί να έχει κάνει χίλια λάθη σε διάφορους τομείς, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι μένει σταθερή από το 1974 «βρέξει, χιονίσει» στη θέση της για την ενισχυμένη αναλογική. Και εμμένουμε σε αυτή τη θέση γιατί θεωρούμε ότι η ενισχυμένη αναλογική συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα.

Αντίθετα, με αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε, θα απαιτείται να συμφωνήσουν τουλάχιστον τρία κόμματα για να γίνει Κυβέρνηση, αν όχι τέσσερα. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, όταν εξ αντικειμένου και για διαφορετικούς λόγους δύο κόμματα της παρούσης Βουλής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, δεν θα συμμετέχουν σε κανένα κυβερνητικό σχήμα. Δεν φτάνει δηλαδή ότι πήγατε τη χώρα πίσω, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», αλλά τώρα, που είστε σε αποδρομή, μας αφήνετε για κληρονομιά και μια ακυβερνησία σε συσκευασία δώρου!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας πω αυτό που μου είπε κάποτε κάποιος παλιός πολιτικός. Μου είπε: Σε όποιο γραφείο και να μπαίνεις, όποιο αξίωμα και αν καταλαμβάνεις, να κοιτάς πάντα την πόρτα της εξόδου, γιατί πρέπει να είσαι έτοιμος να φύγεις με αξιοπρέπεια.

Εσείς δεν είστε έτοιμοι να φύγετε με αξιοπρέπεια και αυτό είναι που θα σας συνοδεύει πάντοτε, διότι δεν ξέρετε να χάνετε. Και δεν φτάνει που θα χάσετε εσείς. Χάνει μαζί σας η Ελλάδα. Και αυτό είναι το ασυγχώρητο για τη σημερινή Κυβέρνηση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline