Αλέξανδρος Φλαμπουράρης: Πως αξιοποιήσαμε το Ελληνικό

Δεν θα ακολουθήσω τη λογική που οι κύριοι της Αντιπολίτευσης, είτε της Αξιωματικής είτε του ΠΑΣΟΚ, έχουν ακολουθήσει σήμερα ιδιαίτερα, διότι πραγματικά η έλλειψη επιχειρημάτων, η επιλογή τους να ψηφίσουν την επένδυση,(του Ελληνικού) δυστυχώς τους σπρώχνει να αξιοποιούν γλωσσικά επιχειρήματα, για να μπορούν πραγματικά να σταθούν ή να πείσουν τον κόσμο τους για ποιον λόγο ψηφίζουν αυτήν την επένδυση.


Απλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα που τέθηκαν, κατά τη γνώμη μου, αρκετά πειστικά.
Το ένα είναι η καθυστέρηση. Μιλάνε όλοι για καθυστέρηση. Τι λεφτά χάσαμε από την καθυστέρηση κ.λπ. Απλά θέλω να σας θυμίσω ότι το έργο αυτό ξεκίνησε πριν από δεκατρία χρόνια. Αυτά τα δεκατρία χρόνια εμείς ούτε απ' έξω δεν περνάγαμε από την κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές και από τη Βουλή. Και αντί να έρθετε και να μας πείτε εδώ πέρα γιατί αυτά τα δεκατρία χρόνια αυτό το έργο δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον έναν χρόνο που ασχοληθήκαμε εμείς με αυτό το έργο έχουμε καθυστερήσει.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ξέρετε ότι το master plan που κατατέθηκε, κατατέθηκε ως έκθεση ιδεών και με αυτό υπογράψατε το 2014 τη σύμβαση. Γιατί αυτό; Διότι υπήρχε master plan χωρίς τοπογραφικό. Δεν έχει κατατεθεί τοπογραφικό όπου αποτυπώνονται στο τοπογραφικό τα ρέματα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα νεότερα μνημεία, οι δασικές εκτάσεις. Απλά, υπήρχε ένα master plan το οποίο μπορούσατε να μεταφέρετε όπου θέλετε. Πήγαινε δηλαδή σε κάθε οικόπεδο περίπου των έξι χιλιάδων στρεμμάτων.

Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το master plan που κατατέθηκε και φάγαμε αρκετό καιρό για να φτιάξουμε το τοπογραφικό.
Το δεύτερο στοιχείο που επικαλείστε, σε σχέση και με αυτό, είναι ότι καθυστερήσαμε. Ναι, καθυστερήσαμε. Καθυστερήσαμε αυτό τον χρόνο γιατί επιδιώξαμε και νομίζω σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε -θα τα πω αργότερα- να βελτιώσουμε τη σύμβαση την οποία βρήκαμε. Καταφέραμε να βελτιώσουμε την περιγραφή αυτού του master plan. Κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε αυτό το master plan. Αυτή είναι μια καθυστέρηση η οποία, κατά την εκτίμησή μας, άξιζε. Και πρέπει και εσείς να παραδεχθείτε, ψηφίζοντας αυτή τη σύμβαση που εμείς σας φέρνουμε, ότι δεν υπήρχε καθυστέρηση. Και η καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα.

Ένα τρίτο στοιχείο που επικαλείστε συνεχώς –και εδώ τίθενται και ιδεολογικά θέματα, ποιες είναι οι επιλογές μας και γιατί δεν λέμε την αλήθεια κλπ- είναι το τι λέγαμε. Ξέρετε τι λέμε εδώ και χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εδώ και χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και όταν λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, εννοούμε αυτών των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς και οι συνεταίροι σας στο ΠΑΣΟΚ είχατε επιβάλει στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτό. Και για αυτές τις συμβάσεις, τις οποίες εσείς είχατε υπογράψει και εμείς τις πήραμε και είμαστε αναγκασμένοι πραγματικά να τις κρατήσουμε, γιατί το κράτος, όπως λέμε, έχει συνέχεια, δώσαμε μάχη μεγάλη, πολλές φορές και σε συνεργασία και με τους επενδυτές και κερδίσαμε. Κερδίσαμε να βελτιώσουμε. Και αν είσαστε διαβαστεροί, θα έχετε δει χρόνια τώρα ότι η ανάπτυξη από τη μεριά τη δική μας εμπεριέχει τρεις μορφές: η μία είναι του δημοσίου, η άλλη είναι ιδιωτικές επενδύσεις και η τρίτη είναι μέσα από την κοινωνική οικονομία. Άρα, δεν ανακαλύπτετε εσείς αυτή τη στιγμή την Αμερική.

Λέτε ότι δεν κάναμε τίποτα. Αλήθεια, δεν κάναμε τίποτα; Δηλαδή, τα τριακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πράσινου, το οποίο προστίθεται στα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και τα οποία θα αξιοποιηθούν για κοινωνική ανταποδοτικότητα για να μπορεί, παραδείγματος χάρη, η μεταφορά ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας να δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένα πάρκο στην Κυψέλη, δεν είναι κέρδος; Αυτά δεν σας ενδιαφέρουν, έχω την εντύπωση, γιατί δεν μένετε στην Κυψέλη. Και ό,τι δεν μεταφερθεί, παραμένει, γιατί είναι κολλητό με το πράσινο.

Δεν είναι κέρδος το ότι περίπου εννιακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά οικοδομήσιμη επιφάνεια μειώθηκε από αυτή που είχε το master plan; Αυτό, δηλαδή, δεν είναι θετικό; Δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της επένδυσης; Δεν τον αλλάζει υπέρ και της περιοχής, αλλά και των ανθρώπων; Δεν έχει, δηλαδή, κοινωνικό χαρακτήρα το ένα χιλιόμετρο ανοιχτό στη θάλασσα; Ανοιχτό σημαίνει -και είναι σαφές αυτό γραμμένο και δεν παραφράζεται- ότι δεν θα έχει κτίρια. Μπορεί να έχει πολυθρόνες, μπορεί να έχει ένα beach bar, αλλά θα είναι ανοιχτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, θα πληρώνουν κι εκεί. Τι ανοιχτό;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: (Υπουργός Επικρατείας): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι ανοιχτό;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: (Υπουργός Επικρατείας): Μαζί θα τα πούμε στο τέλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτά τα έλεγε και η Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, μιλάτε επτά λεπτά. Αν είναι να έχουμε απαντήσεις και πάμε στα δέκα λεπτά, χαθήκαμε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: (Υπουργός Επικρατείας): Λέω, λοιπόν, ότι και τα τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα είναι ένα κρίσιμο θέμα, που ο χώρος του μαζικού αθλητισμού, αλλά και ο χώρος του αθλητισμού δεν το περίμενε. Γιατί εσείς τον διώχνατε τον Άγιο Κοσμά. Η δική σας η σύμβαση τον Άγιο Κοσμά τον έδιωχνε.

Η δική μας διαπραγμάτευση οδηγεί στο να παραμείνει ο Άγιος Κοσμάς μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά να μεταφερθεί όπως είναι, ολοζούπητος, επάνω από τον δρόμο μέσα στα έξι χιλιάδες στρέμματα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Μην το υποτιμάτε στην προσπάθειά σας να πείσετε ότι όλα γίνανε κακά.
Το 1,5 δισεκατομμύριο πάλι δεν το διαβάσατε καλά, κύριε Δένδια. Το 1,5 δισεκατομμύριο επενδύσεων είναι πλέον των επενδύσεων οι οποίες είναι στα 4,5 δισεκατομμύρια. Κι αν δείτε και τα κείμενα τα προπαγανδιστικά που έχουν βγάλει οι επενδυτές, θα δείτε ότι αναβιβάζουν το μέγεθος στα 8 δισεκατομμύρια. Το ενάμισι είναι επιπλέον κι εμείς επιλέξαμε -και καλά κάναμε και πρέπει να το παραδεχτείτε κι εσείς- από το να ζητήσουμε την αύξηση του τιμήματος, τα λεφτά αυτά να γίνουν επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις αυτές είναι κοινωνικού οφέλους, είναι δημοσίου οφέλους και οι επενδύσεις αυτές θα είναι πραγματικά οι πρώτες που θα ξεκινήσουν και θα δώσουν και δουλειά, θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας και επιτέλους ο λαός της περιοχής θα αρχίσει να βλέπει τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις αλλαγές, γι' αυτήν την επένδυση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να τελειώνετε. Είμαστε στον διπλό χρόνο.
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Τελειώνω.
Αναφερθήκατε σε δημάρχους. Το ξέρετε ότι οι τρεις δήμαρχοι χθες ήταν σε συνάντηση με το Υπουργείο, με την ΕΤΑΔ, με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου υπεγράφη η σύμβαση στην οποία παραδίδεται η χρήση των παραλιών μέχρι και τη Βάρκιζα στους δήμους μέσα από τη λογική και τη συναντίληψη την οποία θα έχουμε μετά από τη μελέτη η οποία διεξάγεται για ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μέχρι τη Βάρκιζα καταρχάς και μετά θα πάμε και παραπέρα με τους άλλους, ούτως ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην ανάπτυξη αυτής της περιοχής και να μην είναι μόνο το κομμάτι του Ελληνικού; Και ήταν και πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Και νομίζω εχθές εδώ στη συνομιλία που είχατε θετικά είχαν εκφραστεί και οι τρεις γι' αυτό το εγχείρημα και αυτή την προσπάθεια που κάναμε εμείς.

Ολοκληρώνω, κυρίες και κύριοι, λέγοντας το εξής ότι η δίκαιη ανάπτυξη -γιατί έγινε αναφορά- έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε, κύριοι του ΚΚΕ. Και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, με εργασιακές σχέσεις τετραώρων, διώρων κλπ., όταν ζούμε σε μια περίοδο που η λιτότητα είναι αυτή που κυριαρχεί επάνω στα κεφάλια όλων μας, εμείς επιλέξαμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή σε μια ανάπτυξη η οποία θα δίνει σωστό μεροκάματο, θα έχει οκτάωρη εργασία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα καταργήσετε τους νόμους;
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή τη γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί μια δίκαιη ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. (Ο πολιτικός μηχανικός και βουλευτής Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είναι υπουργός-συντονιστής Επικρατείας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline