Ανδρέας Λοβέρδος: Γιατί να ακούτε την Αντιπολίτευση

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες Υπουργοί, ειδικά την αρμοδία επί του θέματος Υπουργό θέλω να την παρακαλέσω, στο μέτρο των δυνάμεών της, της διάθεσής της, βέβαια, και της πολιτικής της βούλησης, να προσπαθεί να ακούει την Αντιπολίτευση.

Διότι είναι πολλές οι φορές, σε όλες τις φάσεις του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας, που η Αντιπολίτευση, πέραν από την κριτική που οφείλει να κάνει, μπορεί να πει και κάτι λογικό. Αν μάλιστα έχει και μία κυβερνητική εμπειρία, την οποία στερείται σε πολλές περιπτώσεις η νυν Κυβέρνηση, μπορεί και να κερδίσει η Κυβέρνηση ακούγοντας την Αντιπολίτευση.

Εμείς εισηγηθήκαμε τον νόμο για την κοινωνική οικονομία. Εγώ προσωπικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τον εισηγήθηκα στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, γιατί ήταν πραγματικά μια έλλειψη η σχετική νομοθεσία. Είχε κάνει έκπληξη σε όλους μου τους συνεργάτες τότε το γεγονός ότι το θέμα αυτό καλύφθηκε παραδόξως –γιατί τα καλά ποτέ δεν τα καλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης- από πάρα πολλούς δημοσιογράφους και είχε και ζήτηση από πλευράς πολιτών που τηλεφωνούσαν στο Υπουργείο.

Τον νόμο ολοκλήρωσε η διάδοχός μου, η κ. Κατσέλη, το 2011, αν δεν με απατά η μνήμη μου και δεν ήταν ο κ. Κουτρουμάνης λίγο μετά. Έτσι νομίζω.
Όπως είπα σε μία παρέμβαση που έκανα επ' ευκαιρία μιας αδικαιολόγητης παρέμβασης της κυρίας Υπουργού, η νυν Συμπολίτευση δεν εψήφισε. Δεν εψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εψήφισε και ο κ. Καμμένος, ως στέλεχος τότε της Νέας Δημοκρατίας, διότι ούτε η Νέα Δημοκρατία το είχε ψηφίσει.

Όμως συνάδελφοι, όπως είδα από τη συζήτηση που είχατε στην αρμόδια επιτροπή, περίπου χίλιες εταιρείες ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν δημιουργηθεί επί του χώρου, επί του αντικειμένου αυτού, αξιοποιώντας εκείνη τη νομοθεσία, με τα καλά της και τα κακά της προφανώς, ως συμβαίνει με όλους τους νόμους.
Αν είναι αληθής, αν είναι πραγματικός αυτός ο αριθμός, μέσα σε λίγα χρόνια χίλιες περιπτώσεις, τότε το παράδειγμα έπιασε, το παράδειγμα πέτυχε. Αν είναι ένα παράδειγμα που θα μας δώσει τον τόνο για την συνέχεια, έχουμε καλό παράδειγμα και άρα νομιμοποιείται η Κυβέρνηση σήμερα να θέλει να το βελτιώσει.

Εμείς, ως Αντιπολίτευση, επειδή δεν μοιάζουμε καθόλου ούτε στις ιδεολογικοπολιτικές μας αναφορές ούτε στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό μας ήθος, ένα κομμάτι του νομοσχεδίου και πάντως επί της αρχής θα ψηφίσουμε. Σας ζητάμε να ξανασκεφτείτε και την τελευταία στιγμή τώρα ορισμένες παρατηρήσεις. Δεν θα έλεγα όλες ούτε θα τις επαναλάμβανα. Τα είπε καλά η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα των δύο Ειδικών Γραμματειών το θέτω ξανά και λυπάμαι που στην κατ' οικονομία του Κανονισμού παρέμβασή της η αρμόδια Υπουργός το έθεσε μόνο στο ζήτημα του κόστους. Μόνο έτσι το κατάλαβε: «Πόσο κάνει μία ειδική γραμματεία; Τόσο, όχι τόσο όσο λέτε, αλλά 300.000», μας είπε. Βέβαια, δεν μας είπε αν 300.000 είναι το κόστος και για τις δύο ειδικές γραμματείες και για την ομάδα εργασίας. Δεν το ξέρω. Θα μας το διευκρινίσει.
Είναι και θέμα κόστους σε μία εποχή που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ταλαιπωρούνται και οι κυβερνήσεις δεν έχουν χρήματα.
Είναι και θέμα κόστους, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αλλά πρωτίστως είναι θέμα απολύτως λανθασμένης προσέγγισης της μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων μας. Είναι λάθος αυτό που κάνετε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε. Όπου υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ελλάδα ιδρύετε και μία διοικητική μονάδα, ιδρύετε γενικές γραμματείες, ειδικές γραμματείες, διευθύνσεις, ομάδα εργασίας εν προκειμένω -και αυτή μικρή διοικητική ομάδα είναι- ιδρύετε και άλλο κράτος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συμβουλευτικές υπηρεσίες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχει σημασία.
Αυτό κρύβει δύο λανθασμένες προσεγγίσεις, μία των οποίων είναι απολύτως λάθος, η άλλη είναι και λάθος και πελατειακό κράτος. Η πρώτη προσέγγιση είναι ότι φτιάχνω μια γραμματεία για να μου λύσει το πρόβλημα. Μα, όλη τη δεκαετία του 2000 συσσωρεύτηκε η κρίσιμη εμπειρία, που την έχετε, την έχουν τα Υπουργεία σας, ότι δεν μετρήθηκε ποτέ αν αυτές οι μονάδες αποδίδουν και κατά πάσα πιθανότητα ή κατά πάσα βεβαιότητα, δεν αποδίδουν. Κόστος χωρίς όφελος.

Από την άλλη, εδώ φημολογείται ότι τους έχετε έτοιμους και τους Ειδικούς Γραμματείς. «Τους-τις», δεν ασχολούμαι με αυτά εγώ. Όμως, το βόλεμα σας το έχουν καταγράψει ως μία πολιτική παρά τους καιρούς. Κακές πρακτικές του παρελθόντος που τις παρακολουθείτε σήμερα με ενθουσιασμό, σας αρέσουν.
Είναι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εσείς της Πλειοψηφίας, αυτό που θα ψηφίσετε λάθος.

Από προσωπική εμπειρία, αφού είχα φύγει από το Υπουργείο και από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας διαθέτει μία υπάλληλο που είναι πάρα πολύ μαχητική και που προκαλεί έκπληξη στους πολίτες από τις υπηρεσίες που τους παρέχει. Κατά σύμπτωση είχα την εμπειρία δύο διαφορετικοί άνθρωποι να μου λένε πόσο εξυπηρετήθηκαν από μία κυρία, που απαντά σε e-mails, προσπαθεί να δώσει τις ερμηνείες του νόμου εκεί όπου αυτός είχε προβλήματα.
Είχα ζητήσει να πω το όνομά της. Θα το πω αύριο, στη συζήτηση κατ' άρθρoν. Δεν το έχω σήμερα. Είναι παράλειψή μου να μην επισημαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που, παρ' όλες τις δυσκολίες, δίνουν όλον τους τον εαυτό. Αυτό είναι ανάγκη να κάνετε από ένα, δύο ή από δύο, τρία όχι να κάνετε δομή για να έχουμε άλλον έναν ειδικό γραμματέα που δεν θα κάνει τίποτα.
Σας παραιτήθηκε και μία γενική γραμματέας για δυσάρεστο θέμα, δεύτερη μετά τον κ. Βουδούρη. Εγώ δεν λέω ποιος έχει δίκιο. Ούτε εμείς, ούτε εγώ, ούτε η Εύη Χριστοφιλοπούλου κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση εδώ. Όμως, σας παραιτήθηκε για θέματά σας.

Εν πάση περιπτώσει, τι σας λέμε; Σας το είπε η εισηγήτριά μας. Σας το επαναλαμβάνω τώρα εγώ. Εγώ χρησιμοποιώ όλη μου την εμπειρία και πολιτική και επιστημονική: Μην το κάνετε αυτό.
Δεν θα προσφέρετε στους διοικούμενους τίποτα. Προτιμότερο είναι να πλαισιώσετε την αρμόδια διεύθυνση. Εγώ εξήρα τη λειτουργία ενός προσώπου. Να κάνω όμως και την κριτική ότι ένα καλοκαίρι ολόκληρο έψαχναν άνθρωποι έναν υπάλληλο να επικοινωνήσουν και όποιος το σήκωνε έλεγε: «Δεν ξέρω» ή

«Δεν είμαι εγώ», «Εδώ με έβαλαν», «Θα με βάλουν», «Θα με βγάλουν». Μία διοικητική ακαταστασία παροιμιώδη επισήμαναν οι πολίτες.
Λέω ότι αυτά είναι έτσι, το καλό και το κακό. Η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η γραφειοκρατία. Καταλάβετέ το. Αν χρειάζεται να απαντήσετε, δώστε απαντήσεις επί της ουσίας. Γιατί αυτός ο τομέας που λειτούργησε με τα καλά και τα κακά του τόσο καιρό έτσι, χρειάζεται δύο διοικητικές μονάδες –αυτός και άλλα θέματα- για να προχωρήσουν; Γιατί;

Η απάντηση που έδωσα είναι μία και πρέπει να την επαναλάβω, γιατί δεν ξέρετε τι σας γίνεται και δεν αξιοποιείτε την εμπειρία και τα λάθη των περιόδων της ακμής και σας χαρακτηρίζει η έλλειψη συνείδησης ότι η ακμή φέρνει και παρακμή. Δεύτερον, ισχύει το γεγονός ότι συνδυάζετε με τη γραφειοκρατική σας προσέγγιση της οικονομίας τη διάθεση να εξυπηρετήσετε και έναν-δυο δικούς σας ανθρώπους ακόμα.
Άρα επανέρχομαι στην πρώτη μου συμβουλή-παραίνεση που ισχύει όχι μόνο γι' αυτήν την Κυβέρνηση και γι' αυτήν την Αντιπολίτευση, αλλά και για όλες τις φάσεις του κοινοβουλευτικού βίου. Θα ήθελα να πω σ' αυτούς που παλεύουν να είναι λογικοί οι άνθρωποι στην πολιτική, να ακούτε την Αντιπολίτευση.

Τώρα, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπα στην παρέμβαση της Υπουργού προηγουμένως, ότι δηλαδή στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Εμείς ψηφίζουμε κάποιες διατάξεις εδώ και ψηφίζουμε το νομοσχέδιο και επί της αρχής. Κάνουμε κριτική εκεί που πρέπει να κάνουμε κριτική. Όμως, το να μας παραινείτε εσείς να δείξουμε κατανόηση όταν ακόμα και αυτόν τον νόμο τον καταψηφίσατε το 2011, θέλει και λίγη περίσκεψη, αυτοσυνειδησία και συστολή. Για να το πω όπως το έχω στο μυαλό μου, δεν σας παίρνει για να μας δίνετε συμβουλές για συνεννόηση, εσείς των τετελεσμένων γεγονότων παντού.
Να ακούτε, λοιπόν, την Αντιπολίτευση –επανέρχομαι- γιατί όποιος ακούει την Αντιπολίτευση σε κάποιες από τις προτάσεις της κερδίζει στο παιχνίδι της λογικής και δεν χάνει.

Φερ' ειπείν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές –είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τώρα θα γενικεύσω- μας άκουσε η κυρία Υφυπουργός Βιομηχανίας, όταν μας κάλεσε να ψηφίσουμε –και το κάναμε όλοι- την αύξηση του αξιοποίνου για το λαθρεμπόριο καυσίμων από τα πρατήρια; Αυτό δεν έγινε πριν από δύο μήνες; Απ' αυτό το Βήμα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της είπα «Ψηφίζουμε να αυξηθεί το αξιόποινο, αλλά η αύξηση του αξιοποίνου πουθενά δεν έλυσε το πρόβλημα. Τι κάνεις με τους ελέγχους; Έχεις κάτι να μας πεις και γι' αυτό;». Ήταν μία γνώμη της Αντιπολίτευσης εκείνη.
Η απάντηση που έδωσε σε άλλο συνάδελφο –δεν θυμάμαι ποιον- ήταν μία απάντηση του τύπου «Τα ξέρουμε όλα και θα τα κάνουμε όλα». Προχθές βγαίνουν τα στατιστικά που μιλάνε για αύξηση του λαθρεμπορίου και στα πρατήρια το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Δεν βγαίνει έτσι, κυρίες και κύριοι. Καλές οι προθέσεις. Βγαίνουν και στα Μέσα Ενημέρωσης οι Βουλευτές σας και λένε «θα», «θα», «θα». Την κοινωνική οικονομία την έριχναν στα «θα», «θα», «θα».

Έλεγαν «Θα ψηφίσουμε τον αναπτυξιακό νόμο». Τι έγινε, βρε παιδιά, ο αναπτυξιακός νόμος που θα τον ψηφίζατε και έλεγαν οι Βουλευτές σας στα Μέσα Ενημέρωσης –βλέπω και κάποιους εδώ- ότι θα ήταν και μία μορφή προόδου; Τι έγιναν αυτά;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Δεν ξέρετε ότι έχει ψηφιστεί ο νόμος;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά η εφαρμογή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Άλλο αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Φέρατε ένα πρότυπο του 2004 γεμάτο γραφειοκρατία. Το αποτυχημένο πρότυπο υιοθετήσατε ξανά. Για να το δείτε στην πράξη τώρα. Διαφθορά, καθυστερήσεις και εμπλοκές, χωρίς να περνάνε χρήματα στην αγορά, αγαπητέ συνάδελφε της Πλειοψηφίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ο κορυφαίος των μη ακουόντων, παρ' ότι διαθέτουν ώτα, είναι ο Υπουργός Επικρατείας που του έλεγε μία γεμάτη Αίθουσα ότι αυτό που κάνει είναι αντισυνταγματικό και θα το βρει μπροστά του, ότι η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σταθερή και ότι έχουμε και αποφάσεις πρόσφατες. Μάλιστα, είχαμε και μία τον Νοέμβριο του 2015, μετά την ψήφιση του νόμου Παππά.
Αυτός ο πολιτικός, που το πολιτικό κεφάλαιο φρόντισε να το σπαταλήσει μέσα σε έναν χρόνο, παρ' ότι νέος και ελπιδοφόρος -γιατί κάθε νέος φέρει και μία ελπίδα- μου έλεγε εδώ αυτά που έλεγε. Αντί να ακούει εμπειρότερους, αντί να ακούει τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών, αντί να ακούει, άκουγε τους συνηγόρους που είχε προσλάβει. Οργάνωσε τη «Φλωρεντία»! Και τι δεν έκανε!

Όταν, συνάδελφοι, αυτό άρχισε να μη σας βγαίνει, τότε δυνάμεις -που εγώ αποκάλεσα με μία φράση που νομίζω ότι είναι πολύ χαρακτηριστική- που κινούνται στο χώρο του φασισμού, δυνάμεις τέτοιες προσπάθησαν να εκμαιεύσουν αυτό που ήθελε η Κυβέρνηση.
Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στις κρατικές λειτουργίες σε μία δημοκρατία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί κανένας να ελέγξει, όσο και αν είναι αντιδημοκράτης, όσο και αν πιστεύει ότι έχει ταλέντο ή δυνατότητες, και τη νομοθετική και την εκτελεστική και τη δικαστική λειτουργία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Η ανάγκη να καταφύγουν κάποιοι –δεν μπορώ να προσωποιήσω, γιατί δεν γνωρίζω- σε παρακρατικές μεθόδους, στον ίδιο τον φασισμό, για να κάνουν τη θέλησή τους πραγματικότητα, πέφτει στο κενό. Και θα πέφτει στο κενό!

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, ακούστε τι σας λέει η Εθνική Αντιπροσωπεία. Αντικαταστήστε την αλαζονεία σας με την προσγείωση στην καθημερινότητα και την πραγματικότητα. Διότι όσο συνεχίζετε να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε σήμερα, ένα είναι το πεδίο που σας ανήκει: το μη πεδίο, το κενό, το πολιτικό κενό! Η επιστροφή σας στη μειοψηφία, από εκεί που ξεκινήσατε προσφάτως -και που γίνατε πλειοψηφία με ψέματα και με εξαπάτηση-, θα ξαναγίνει μειοψηφία και μάλιστα με τους χειρότερους όρους.
Κυβερνήστε με σύνεση! Κυβερνήσετε σεβόμενοι το Σύνταγμα! Κυβερνήστε με λογική! Ειδάλλως, άντε στην ευχή, πηγαίνετε στο καλό, για να μπορέσει και η χώρα να βρει τον δρόμο που τόσο πολύ έχει ανάγκη. ( Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είναι βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline