Θεανώ Φωτίου: Οι δομές φτώχειας και οι Ρομά.

Αγαπητοί συνάδελφοι, παίρνω τώρα τον λόγο, για να διευκρινίσω πράγματα που κατ' εξοχήν ακούγονται –και τα άκουσα πολλές φορές όση ώρα είμαι εδώ- για τις δομές φτώχειας. Θα ήθελα να πω δύο λόγια για την Ειδική Γραμματεία Ρομά –αύριο σκοπεύω να αναπτύξω αναλυτικότερα την Ειδική Γραμματεία Ρομά-, αφού πρώτα πω για τις δομές της φτώχειας.


Αγαπητοί συνάδελφοι, οι δομές φτώχειας ιδρύθηκαν με το παλιό ΕΣΠΑ, με το ΕΣΠΑ δηλαδή 2007-2013, και υπήρχαν συνολικά στη χώρα σε εξήντα δύο δήμους –κρατήστε το αυτό- από τους τριακόσιες είκοσι πέντε. Σε εξήντα δύο δήμους υπήρχαν διακόσιες πενήντα έξι δομές συνολικά.
Αυτές έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και τότε ακριβώς η Κυβέρνησή μας, καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορούσαν να μείνουν ακάλυπτοι οι ωφελούμενοι, επεξέτειναν την λειτουργία τους με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι δηλαδή από το ΕΣΠΑ, από το οποίο πληρωνόντουσαν μέχρι εκείνη την ώρα, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγχρόνως σχεδιάσαμε εμείς το νέο ΕΣΠΑ, διότι, ως γνωστόν, οι προηγούμενοι δεν μας είχαν αφήσει τίποτα περί του ΕΣΠΑ, ενώ όφειλαν να το έχουν σχεδιάσει πολύ νωρίτερα, αφού ήξεραν ότι λήγει το 2013. Όταν ένα ΕΣΠΑ λήγει επισήμως το 2013, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί με τις παρατάσεις. Δεν παραλάβαμε τίποτα!

Αντ' αυτού, το σχεδιάσαμε εμείς εξ ολοκλήρου. Ας δούμε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, τι σχεδιάσαμε εμείς όσον αφορά αυτό το οποίο εφαρμόζεται τώρα. Διότι, με όλον τον σχεδιασμό που κάναμε, το νέο ΕΣΠΑ έχει ήδη πάει από τον Φεβρουάριο στις περιφέρειες και στους δήμους με κανονισμούς και με όλα έτοιμα και με σεμινάρια που κάναμε σε όλους τους δήμους, για να προλάβουμε να γίνουν όλα γρήγορα, να δημιουργηθεί, δηλαδή, η συνέχεια της παλιάς κατάστασης με την καινούργια και να μη βρεθούν από τη μια χωρίς κάλυψη οι ωφελούμενοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι –γιατί, βέβαια, οι εργαζόμενοι μας ενδιαφέρουν- στον δρόμο.

Ας δούμε, λοιπόν, τι κάναμε. Στο νέο ΕΣΠΑ φτιάξαμε τετρακόσιες εβδομήντα δομές, διακόσια πενήντα τέσσερα κέντρα κοινότητας και διακόσιες δεκαέξι δομές φτώχειας. Επαναλαμβάνω τετρακόσιες εβδομήντα δομές, κατανεμημένες στους διακόσιους εξήντα δήμους της χώρας, έναντι των εξήντα έξι που είχαν προλάβει και είχαν πάρει. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά! Ότι το ένα ΕΣΠΑ είναι ισοκατανεμημένο σε όλη τη χώρα και ότι δεν υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν έχουν δομές. Το προηγούμενο είχε μόνο εξήντα έξι δήμους! Για να συνεννοούμαστε και μεταξύ μας!

Πόσες θέσεις εργασίας προβλέπουμε; Προβλέπουμε χίλιες τετρακόσιες! Πόσες είναι οι δομές που λειτουργούν σήμερα; Σήμερα λειτουργούν σε σαράντα επτά δήμους διακόσιες τέσσερις δομές και απασχολούνται επτακόσιοι πενήντα, οκτακόσιοι εργαζόμενοι. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους εκταμιεύσαμε 15 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό της πρόνοιας, που δεν είχε λεφτά, για να τις κρατήσουμε μέχρι τώρα. Τώρα έχουν αρχίσει και προκηρύσσονται.

Όσον αφορά τι κάναμε περαιτέρω, θα καταθέσω στα Πρακτικά όλο το παράρτημα, γιατί υπάρχει και άλλη σπέκουλα που γίνεται, σχετικά με το ότι αυτούς που είναι σήμερα στις δομές φτώχειας δεν τους μοριοδοτούμε και ότι κινδυνεύουν να μείνουν απ' έξω.

Και χθες, σε συνάντηση που είχαμε, τους είπα το ίδιο, αλλά και σήμερα εδώ, από τη Βουλή, για να μην υπάρχει αυτή η συνεχής παραπληροφόρηση. Βρήκαμε τώρα επτακόσιους πενήντα, οκτακόσιους νέους ανθρώπους –οι οποίοι, βέβαια, έχουν την αγωνία της δουλειάς τους- και σπεκουλάρουμε πάνω σε αυτούς; Και δεν ντρεπόμαστε; Ως Κοινοβούλιο δεν ντρεπόμαστε να κάνουμε αυτή τη δουλειά εδώ μέσα;

Θα καταθέσω, λοιπόν, στα Πρακτικά όλο το παράρτημα που μπαίνει σε όλες τις προσκλήσεις που βγαίνουν από τις περιφέρειες. Αυτό είναι το παράρτημα που μπαίνει από την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής -αντίστοιχα υπάρχουν και σε όλη τη χώρα- και λέει πώς μοριοδοτούνται υποχρεωτικά.
Διαβάζω, για άρση πάσης παρεξηγήσεως: «Χρόνος συνεχιζόμενης ανεργίας: εκατό μονάδες για τους τέσσερις πρώτους μήνες ανεργίας και είκοσι πέντε μονάδες επιπλέον ανά μήνα ανεργίας από τον πέμπτο μήνα μέχρι τους δώδεκα μήνες.». Γιατί το κάναμε αυτό; Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές φτώχειας με αυτή τη μοριοδότηση έρχονται πάνω από τους άνεργους. Γιατί αυτό; Γιατί, προφανώς, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους.
Βλέπω τώρα, λοιπόν, ότι έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τροπολογία με την ίδια ακριβώς μοριοδότηση, που υπάρχει...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καταθέστε το εσείς σε νόμο. Δεν έχω πρόβλημα.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ : Περιμένετε, κυρία Χριστοφιλοπούλου, δεν λέω κάτι εναντίον σας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν συμφωνείτε, ούτε εγώ είμαι εναντίον σας.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Λέω ότι έχετε καταθέσει τροπολογία με τις ίδιες ακριβώς μοριοδοτήσεις, γι' αυτό τις καταθέτω στα Πρακτικά, που εμείς έχουμε βγάλει σε όλη την Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι η δικαιολογία -και θα την πω και αύριο αυτή- ότι ήθελε νόμο. Δεν ήθελε νόμο. Έχουμε συγκεκριμένη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ και δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ψηφίζουμε και να πλειοδοτούμε υπερβάλλοντες και υπερβάλλουσες. Δεν έχω πρόβλημα. Με ξέρετε εμένα ότι σε αυτά δεν στέκομαι. Όμως, όχι και έτσι.

(Στο σημείο αυτό η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεύτερον, θα μιλήσω αύριο για την Ειδική Γραμματεία των Ρομά. Δύο κουβέντες, όμως, θα ήθελα να πω, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Ξέρετε όλοι την κατάσταση των Ελλήνων Ρομά. Ξέρετε όλοι ότι όλες οι πολιτικές μέχρι σήμερα απέτυχαν, ότι είναι εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι και θέλω να ξέρω εάν τα κόμματα ενδιαφέρονται για τους Ρομά ή όχι. Πρέπει να ξέρω εάν, τελικά, όσοι λένε αυτά που λένε ενδιαφέρονται για το ότι έχουν αποτύχει όλες οι πολιτικές. Θέλω να ξέρω εάν η στρατηγική, ο εθνικός μηχανισμός για τη στρατηγική κοινωνικής ένταξης και συνοχής, που υποβάλαμε εμείς και εγκρίθηκε το 2015...

Ξέρετε πολύ καλά όλες οι πτέρυγες ότι αυτό είναι conditionality, δηλαδή είναι υποχρέωση της Ελλάδος να τηρήσει αυτόν τον μηχανισμό για την εκταμίευση για τους Ρομά από ΕΣΠΑ και να τον υλοποιήσει. Ξέρετε, επίσης, ότι εκεί μέσα λέγεται ρητά ότι καμμία δράση για τους Ρομά δεν πρόκειται πια να χρηματοδοτείται, εάν δεν έχουμε συνέργειες από πολλά Υπουργεία, που τα καθορίζει μέσα για την εθνική στρατηγική. Ποιο όργανο θέλετε να το κάνει αυτό; Ποιο όργανο θέλετε, λοιπόν, αφού πρέπει να συντονίζει Υπουργεία; Είναι η Ειδική Γραμματεία Ρομά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συντονίζει Υπουργεία.

Όσοι, λοιπόν, δεν ψηφίζετε την Ειδική Γραμματεία Ρομά να μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν βλέπετε πώς θα έρθουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Ρομά. Θέλετε να τους αφήσουμε ακάλυπτους. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, όσοι επιμένετε ότι πρόκειται για συριζαίικο μηχανισμό η μία θέση είναι η διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του ειδικού γραμματέα; Ξέρετε πολύ καλά ότι όλοι οι άλλοι, δέκα άνθρωποι, δέκα όλοι και όλοι σε δύο τμήματα είναι με βάση μετατάξεις ή μετακινήσεις από τον δημόσιο τομέα και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άρα για ποιους συριζαίους ακριβώς μιλάμε;
.
Ούτε ένα ευρώ δεν επιβαρύνεται το κράτος με την Ειδική Γραμματεία Ρομά.
Τώρα για το πώς θα γίνει η ειδική γραμματεία κ.λπ., θα το αναπτύξω αύριο.
Όμως, τώρα ας αναμετρηθούμε εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ρομά, τις εκατόν πενήντα χιλιάδες Ρομά.

( Η καθηγήτρια Θεανώ Φωτίου είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline