Συνεχίζει τους εποικισμούς με την... ευλογία Τραμπ

Με την συνέχιση της εποικιστικής της δραστηριότητας, η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε «άμεσο» κίνδυνο την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, καθιστώντας ενδεχομένως «αδύνατη» τη λύση των δύο κρατών προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι προέβη σε αυτήν τη δήλωση αντιδρώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Οχθη, την τέταρτη ανάλογη ανακοίνωση σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, μετά την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η τακτική «σηματοδοτεί μια πολύ ανησυχητική τάση, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική της βιώσιμης λύσης των δύο κρατών, που είναι ολοένα πιο δύσκολη και ενδεχομένως να καταστεί αδύνατη», τόνισε η Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντιώνεται σφόδρα σε αυτήν την πολιτική και εκφράζει εντόνως τη λύπη της που το Ισραήλ συνεχίζει να την ακολουθεί, παρά τις διαφωνίες και τις ανησυχίες που αδιάκοπα εκφράζονται από μέλη της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα επίπεδα» προσέθεσε.

Ανακοίνωσε την κατασκευή 6.000 νέων κατοικιών

Επειτα από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον 6.000 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα και οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους στις επανειλημμένες ανακοινώσεις.

Στις 24 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) χαρακτήρισε «λυπηρό» γεγονός την ανακοίνωση της Ιερουσαλήμ για την ανέγερση 2.500 νέων οικιστικών μονάδων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σημειώνοντας ότι «υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους»

«Μία λύση δύο κρατών ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης είναι ο μόνος τρόπος να εκπληρωθούν πλήρως οι θεμιτές προσδοκίες και των δύο πλευρών και να επιτευχθεί η εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline