Ανδρέας Λοβέρδος: O εφιάλτης ως καθεστώς

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε βέβαια σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά θα ήταν λάθος να μην επιχειρούσαμε μια ανασκόπηση των όσων έχουν πει κορυφαία κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της Πλειοψηφίας τις τελευταίες μέρες.

Δεν μιλάμε για την τελευταία περίοδο, γιατί δεν θα με έφτανε όλη η ομιλία μου να αναφέρω τα «μαργαριτάρια» ή τα επικίνδυνα που έχουν λεχθεί τον τελευταίο μήνα ή τους τελευταίους δύο μήνες. Θα μείνω στις τελευταίες επτά μέρες. Με την εβδομάδα πρέπει να το πηγαίνουμε με το «ανθολόγιο» του ΣΥΡΙΖΑ.

Φροντίζετε, κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, με δηλώσεις αλλά και με ενέργειες να προκαλείτε έναν εφιάλτη στην οικονομία της χώρας, έναν εφιάλτη που έχει γίνει πια καθεστώς. Έχετε συναίσθηση, άραγε, τι σημαίνει για έναν επενδυτή να ακούει τον επί δύο χρόνια Υπουργό –και μάλιστα Εξωτερικών- και νυν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Πλειοψηφίας να μιλάει για δραχμή; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει ο Υπουργός Μετανάστευσης να μιλάει για το μεταναστευτικό, αναφέροντας ότι μετά τους νεκρούς έχει γίνει σοφός; Αφού ο Υπουργός ανέφερε τον Αριστοτέλη, να πω κι εγώ ότι στους πενήντα νεκρούς θα είναι εντάξει ο Υπουργός, θα νιώθει Αριστοτέλης!

Πείτε μου, ποιον κοροϊδεύει ο Πρωθυπουργός της χώρας όταν διατυμπανίζει επί λέξει «μέσα σε ενάμιση χρόνο στήσαμε την οικονομία στα πόδια της»; Σε ποιον μιλάει; Οι Υπουργοί του έχουν κάνει εδώ τους απολογισμούς των οικονομικών του Δημοσίου, του ελληνικού κράτους, του 2014, του 2013 και έχουν βρει ότι το 2014 η οικονομία έκλεισε με 0,35% και πήγαινε για ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 3,7%.

Σήμερα ο κ. Βερναρδάκης, αντίθετα με τα όσα λέει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησής σας, ο κ. Δραγασάκης, μας είπε ότι αν το QE, η ποσοτική χαλάρωση, δεν γίνει τον Μάρτιο, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Αυτό είναι ένα μήνυμα στην οικονομία ότι η ρευστότητα δεν παίζει και μεγάλο ρόλο, δεν πειράζει. Άλλα έχουν πει, όμως, άλλοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, επικίνδυνοι ανίκανοι αλλά και θρασείς. Υπουργός, αγανακτισμένος το πάλαι ποτέ, είπε σε πολίτη, που ευγενικά του μιλούσε: «Άντε πάγαινε». «Άντε πάγαινε»! Εσείς να πάτε και να σηκωθείτε να φύγετε! Δεν μπορείτε να μιλάτε στον κόσμο με το θράσος αυτό.
Και ακόμη, είναι σήμερα, αυτές τις μέρες, το νέο έτος, σε επικαιρότητα το ασφαλιστικό από απλούς εργαζομένους με «μπλοκάκι», 27% που για δύο μήνες γίνεται 10%.

Και φέρνει αντιφάσεις στην πρακτική που επί επτά μήνες, που είχατε χρονικό περιθώριο ως Υπουργείο Εργασίας, δεν κάνατε τις αναγκαίες επεξεργασίες, για να μπορέσετε να είστε εντάξει στους πολύ βαρείς όρους που έχετε επιβάλει στον κόσμο της εργασίας, τουλάχιστον να είστε πρακτικά εντάξει. Ούτε και εκεί επιδείξατε δεξιότητες. Και σήμερα χρυσώνετε το χάπι για δύο μήνες, αλλά το 27% ως γενική ρύθμιση Κατρούγκαλου -τον έχουν κάπως χαρακτηρίσει οι ασφαλισμένοι- θα ισχύσει και θα βασιλεύσει.

Σήμερα μου έστειλε επιστολή ένας εργαζόμενος που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, αλλά για να θρέψει τρία παιδιά -μάλιστα και τα τρία από κακοτυχία είναι ασθενή με χρόνιες ασθένειες- αναγκάζεται να κάνει δεύτερη δουλειά ιδιωτική.
Κύριος Κατρούγκαλος! Το ψηφίζατε! Κύριος Κατρούγκαλος, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ! Στα 500 ευρώ εισόδημα, 150 ευρώ ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ χωρίς ανταπόδοση 1 ευρώ, κυρίες και κύριοι. Μπράβο! Μπράβο, εσείς οι φίλοι του λαού!
Τώρα θα αναφερθώ σε ό,τι αφορά τα θέματα του Υπουργείου όχι του σχεδίου νόμου. Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, νομιμοποιούμε και δικαιούμαι από τον Κανονισμό γενικεύσεις.

Κοιτάξτε. Παιδεία, πολιτισμός, άμυνα, εξωτερική πολιτική για την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι πεδία εκτός πολιτικής προφανώς, αλλά είναι πεδία εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης και συγκρούσεων κατά κανόνα. Όταν καταργεί ο Υπουργός σας, αυτός της Παιδείας του '15, τη διδασκαλία του «Επιτάφιου» του Θουκυδίδη είναι άξιος όχι κριτικής, αλλά μομφών στο Κοινοβούλιο.
Γενικά, όμως, το κλίμα το δικό μας δεν είναι το δικό σας. Εμείς δεν θα λανσάρουμε κλίμα τάχα αγανακτισμένων, όταν συζητάμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σας το αποδείξαμε και στο Κυπριακό.

Το είπα και στην Επιτροπή, συνάδελφοι, το λέω και τώρα. Όταν ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν βάζει τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε η Κυβέρνηση να περάσει από κάτω και να είναι λιποβαρής ή να τον ρίξει και να είναι προδοτική, όταν η Αντιπολίτευση μιλάει με σύνεση και δεν δημιουργεί προβλήματα στην Κυβέρνηση, όταν αυτή προσπαθεί να διεκπεραιώσει ένα μεγάλο θέμα, τότε προσφέρει αυτό που έχει να προσφέρει στα θέματα που προείπα και που πρέπει να είναι εκτός της καθημερινής πολιτικής μας αντιπαράθεσης. Αυτό είναι παρακαταθήκη. Είναι παρακαταθήκη και για τα επόμενα χρόνια, όταν θα αποσυρθείτε.

Μας είπε: Με ποιους θα κάνουμε πολιτική; Με αυτούς που δεν έχουν την αναγκαία κατάρτιση για τα μεγάλα θέματα;
Το ερώτημα είναι ρητορικό και απαντημένο. Εμείς πώς πήραμε τον κ. Αλιβιζάτο να υπερασπιστεί την ελληνική δημοκρατία στο θέμα της βασιλικής περιουσίας και νικήσαμε; Πώς τον πήραμε; Πώς πήρατε τον κ. Μαντζουράνη και τον κ. Δρόσο, για να ηττηθούν στο πεδίο της μάχης για τα θέματα του νόμου Παππά; Είναι ανάγκη αυτό να γίνει μόνιμη θέση;

Είναι ρητορικά τα ερωτήματα που έθεσε και τα απαντάει η πρακτική. Δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσίασε, με την ένταση που τα παρουσίασε, τα θέματα που τον οδηγούν στις ρυθμίσεις που ο κ. Κωνσταντινόπουλος -πολύ σωστά- είπε ότι εμείς καταψηφίζουμε.
Και ακόμα οι συνάδελφοι Βουλευτές της Πλειοψηφίας καταχειροκροτούσαν τον Υπουργό Βαρουφάκη, όταν αυτός έλεγε ότι θα δουλέψει με την υπαλληλία του Υπουργείου Οικονομικών. Τον καταχειροκροτούσαν. Τους αρκούσε τότε η ελληνική δημοσιοϋπαλληλία. Και βέβαια, πρώτος τους κορόιδεψε, γιατί αγόρασε πολύ ακριβούς συμβούλους, αλλοδαπούς, για να κάνει αυτά που έκανε και για τα οποία θα δώσει λόγο, για να μην ξεχνιόμαστε. ( Ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός και κοινοβουλετυικός εκπρόσωπος του σχήματος ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline