Τριαντάφυλλος Μηταφίδης : Μετά Χριστόν, μετα ΣΥΡΙΖΑ

«Η Αντιπολίτευση, όχι στο σύνολό της ευτυχώς, έχει αντικαταστήσει το «μετά Χριστόν» με το «μετά ΣΥΡΙΖΑ». Όλα τα δεινά σε αυτόν τον τόπο ξεκινούν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, βέβαια, μας κολακεύει διότι όντως έχουμε γίνει σημείο αναφοράς. Θα ήθελα να πω σε όσους μας πυροβολούν ιδιαίτερα πισώπλατα να εύχονται να μην είναι οι διεκδικήσεις της επόμενης περιόδου αυτά τα λίγα, αλλά πολύ σημαντικά για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό που έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνησή μας.

Θα ήθελα –το οφείλω αυτό, αν θέλετε, όχι μόνο για λόγους προσωπικούς, δεν ξέρω αν είναι εδώ ο κ. Σαρίδης αλλά και ο κ. Λοβέρδος- να τους πω ότι στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, στα στρατοδικεία, επιστρατεύαμε, αν θέλετε, στον ιδεολογικό πόλεμο με τους δήμιους της χούντας την «Αντιγόνη» και τον «Επιτάφιο» του Περικλή. Ανήκουν στη δική μας παράδοση αυτά τα κείμενα όπως και τα κείμενα του Διαφωτισμού. Γι' αυτό να μην επαναλαμβάνετε αυτά τα ψέματα που διαδίδονται από διάφορες πλευρές. Σε λίγο με την αναμόρφωση των προγραμμάτων, που θα έλθουν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και ο «Επιτάφιος» του Περικλή θα επανέλθει.

Ξέρω ότι ακούγονται λιγάκι περίεργα αυτά που σας λέω για μερικούς. Δεν πειράζει. Τι να κάνουμε; Είναι θέμα ιστορίας όλα.
Βλέπω και τον κ. Τζαβάρα, ο οποίος εκπροσωπεί και τον φιλελεύθερο διαφωτισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μόνο φιλελεύθερος είναι ο διαφωτισμός. Δεν υπάρχει άλλος.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Καταλαβαίνετε τι λέω.

Επειδή πολλά μας καταμαρτυρήσατε, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Εξακολουθείτε να επιφυλάσσεσθε ως προς την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των λεγόμενων ξένων σχολείων που ακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα; Δεν μας δώσατε καμία απάντηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχουμε θέση, την είπε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Έχετε θέση; Ποια είναι η θέση σας; Θα την ακούσουμε εδώ καθαρά.
Εγώ εκπλήσσομαι πάντως. Και θέλω να σας πω, επειδή πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης ήταν κεντρικός ομιλητής για την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, ότι τον ερχόμενο μήνα γίνεται η πορεία σε ανάμνηση του πρώτου τρένου για το Άουσβιτς, στην οποία έχει κληθεί να ηγηθεί ο Πρωθυπουργός. Και απευθύνομαι, βέβαια, εδώ και στον Υπουργό Παιδείας. Έχουμε μία εκκρεμότητα, μία οφειλή να αποδώσουμε την ιθαγένεια στα παιδιά των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Με το νόμο Καστανίδη του 2011 είχαν τεθεί ορισμένοι περιορισμοί. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποχωρήσει στη μεγάλη τους πλειοψηφία από τη ζωή και δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση, όπως προέβλεπε ο νόμος.
Υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Ήδη με κατατεθειμένη τροπολογία πιστεύω ότι τις αμέσως επόμενες μέρες οφείλουμε να το κάνουμε σε αποκατάσταση του σεβασμού προς την ιστορία.

Δύο λόγια και θα κατέβω από το Βήμα. Ο κ. Σαρίδης μας κατηγόρησε ότι διαιωνίζουμε την εργασιακή ομηρία των καθαριστριών των σχολείων. Κοιτάξτε κάτι. Όταν ανανεώνουμε τις συμβάσεις, εφαρμόζοντας και δικαστικές αποφάσεις, που λένε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μας κατηγορείτε ότι συγκροτούμε κομματικούς στρατούς των 325 ευρώ.
Θα ήθελα να σας πω ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι απλήρωτος αυτή τη στιγμή λόγω των αντιδράσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όμως, υπάρχει, ξέρετε, μια τροπολογία αυτή τη στιγμή, που έχει συμφωνηθεί, να μπορέσουμε να πληρώσουμε όλους τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτο εκεί που το κράτος είναι αφεντικό, στον δημόσιο τομέα, να έχουμε απλήρωτους ανθρώπους, πάμφτωχους ανθρώπους -είναι απαράδεκτο αυτό!- με διαφόρων ειδών συνταγματικά τερτίπια –πώς να το πω διαφορετικά;- που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.

Δύο πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, επειδή ξέρω ότι περιμένουν να τα ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι. Κοιτάξτε κάτι. Με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έπεσαν τα τείχη, όπως ξέρετε, ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Δεν μπορεί, παραδείγματος χάρη, στο ζήτημα της αρρώστιας να έχουμε διάκριση στις αναρρωτικές άδειες, παραδείγματος χάρη, μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών. Η αρρώστια, όπως ξέρετε, δεν ακολουθεί τον Υπαλληλικό Κώδικα.

Πρέπει, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα να τα θεραπεύσουμε, να αρχίσουμε να εφαρμό
ζουμε αυτά τα λεγόμενα «ενιαία κριτήρια του νόμου» και το άλλο, επειδή υπάρχει και το σχετικό άρθρο και εκκρεμεί, -νομίζω ότι υπάρχει μια, εν πάση περιπτώσει, επεξεργασία και από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης ιδιαίτερα αυτών, που έχουν υπηρετήσει, παραδείγματος χάρη, στα ιδιωτικά σχολεία και προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές στο δημόσιο, θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη μισθολογική εξέλιξη.
Πρέπει, λοιπόν, θα έλεγα, βήμα-βήμα να γκρεμίζουμε όλες αυτές τις ανισότητες. Αυτό απαιτεί η κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή.( Ο φιλόλογος και συνδικαλιστής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline