Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος : Οι συμπεριφορές του Ε. Τσακαλώτου

Κύριε Πρόεδρε, εδώ και τρεις, τέσσερις μήνες ζητώ από τον κ. Τσακαλώτο να έρθει στη Βουλή για να μας μιλήσει για την επένδυση του Ελληνικού που ψήφισε το 80% της Βουλής πριν πέντε μήνες.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και στις αρμόδιες Επιτροπές Παραγωγής, Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, για σύγκλιση των Επιτροπών, ώστε να έρθουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να μας ενημερώσουν.

Προχθές, κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη, είδα προσωπικά τον κ. Βούτση και τον ενημέρωσα και του είπα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, δηλαδή να έχουν υπογράψει όλοι οι Βουλευτές που χρειάζεται για να έρθουν οι Υπουργοί και να μην έρχονται στη Βουλή.

Δεύτερον, δεν μπορεί να συνεχίζεται ένας Υπουργός εδώ και τέσσερις μήνες να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει. Νομίζω ότι δεν είναι προσβολή προσωπική απέναντι μόνο σε μένα, αλλά είναι απέναντι και στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς και σε όλο το Σώμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να κάνω για να μπορέσει ο κ. Τσακαλώτος να βρει τον χρόνο να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει γι' αυτό το θέμα.

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση -που διαπραγματεύεται- είναι 2%, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι όταν θα ξεκινήσει η επένδυση, την πρώτη χρονιά, θα μας δώσει 2% του ΑΕΠ. Τα λέει ο κ. Τσακαλώτος και η Κυβέρνηση.
Σας παρακαλώ, εσείς που είστε Προεδρεύων σήμερα, να μας πείτε -στα τέσσερα κόμματα τα οποία έχουμε υπογράψει αυτήν την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμοδίων Επιτροπών- τι πρέπει να κάνουμε για να έρθουν, επιτέλους, οι Υπουργοί να ενημερώσουν τη Βουλή.
Σας ρωτώ και παρακαλώ θα ήθελα μια απάντηση από σας.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, προφανώς απάντηση από εμένα για αυτήν την εύλογη ένσταση που έχετε, δεν μπορείτε να πάρετε και να είναι και ακριβής. Δεν μπορώ να σας δώσω εγώ τέτοια απάντηση.
Εγώ απλώς θα σας πω ότι όπως εσείς έτσι και εγώ έχω σήμερα ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο, η οποία δεν συζητείται για τέταρτη φορά. Απλώς θέλω να σας πω ότι μερικές φορές υπάρχουν μερικά θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση από όλους μας. Ο κ. Τσακαλώτος, δηλαδή, αυτήν την περίοδο –και δεν θέλω τώρα εγώ να αιτιολογήσω ή να δικαιολογήσω την απουσία του- όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, έχει στη δική του διαχείριση ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τέσσερις μήνες;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Λέω για το τελευταίο διάστημα. Δεν λέω για τους τέσσερις μήνες.
Θεωρώ εύλογη την παρατήρησή σας και θα μεταφερθεί και στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ζητάω, όμως, να έχουμε όλοι μια σχετική κατανόηση απέναντι σε μερικά θέματα τα οποία είναι και λίγο αντικειμενικά. Ο κ. Τσακαλώτος έχει φορτωθεί ένα μεγάλο θέμα το οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί και άρα πρέπει να έχουμε μια σχετική κατανόηση.
Αυτό ήθελα να πω μόνο.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, την προηγούμενη εβδομάδα μας υπέδειξε -και θέλω να το ακούσουν οι Υπουργοί- το γραφείο του κ. Τσακαλώτου την Παρασκευή για να έρθει να απαντήσει σε ερώτησή μας. Την Πέμπτη το βράδυ μας ενημέρωσε -λίγο πριν τον δούμε στο γήπεδο- ότι λόγω φόρτου εργασίας πήγε στην Θεσσαλονίκη. Και ο ίδιος μας έχει υποδείξει την Δευτέρα, την Παρασκευή για να έρθει να απαντήσει.
Κύριε Πρόεδρε, το ξαναλέω: Ο ίδιος μας υπέδειξε την Παρασκευή την προηγούμενη εβδομάδα για να έρθει να απαντήσει όχι μόνο στη δική μου ερώτηση, αλλά και στις υπόλοιπες. Την Πέμπτη, όμως, λίγο πριν τον δούμε στο γήπεδο, το γραφείο του μας ενημέρωσε ότι έχει φόρτο εργασίας. Και καταλαβαίνουμε αυτό που είπατε ότι δικαιολογημένα κάποιους μήνες να έχει κάποια θέματα, όπως το θέμα της διαπραγμάτευσης που διαχειρίζεται κ.λπ.. Σας ερωτώ, όμως, το εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα που μας υπέδειξε και πήγε στην Θεσσαλονίκη, είχε φόρτο εργασίας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Εντάξει, κύριε συνάδελφε. Σύμφωνοι. Θα μεταφερθεί η ένσταση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Να προχωρήσουμε όμως, γιατί εγώ δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.

(Ο γιατρός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline