Ιάσων Φωτήλας: Ένα εκτρωματικό κείμενο

Πρέπει κατ' αρχάς να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αυτό που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Μάιο του 2016 με Υπουργό τότε τον κ. Κατρούγκαλο που μετά έφυγε άρον άρον, όπως οι δραπέτες.


Πρόκειται για ένα εκτρωματικό κείμενο, γραμμένο στο πόδι. Το αποδεικνύει αυτό η κατάθεση τροπολογίας την τελευταία στιγμή για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Στην ουσία ο νόμος κάνει πλιάτσικο στις τσέπες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασφαλισμένων πολιτών και ειδικά των νέων. Μάλιστα, οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, εκτός των ήδη υφιστάμενων μειώσεων ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων, τις οποίες τις έχετε αποδεχθεί και θα τις φέρετε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης. Αλλά, βέβαια, την ίδια στιγμή το εφάπαξ του διευθυντή σας στη ΔΕΣΦΑ αυξάνεται εν μέσω ύφεσης κατά 100.000 ευρώ και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Αυτοί είστε. Ψάχνετε μόνο πώς θα αμπαλάρετε την άτακτη υποχώρηση από τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» σας. Έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο της τελευταίας διετίας: «Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ»!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω στον λίγο χρόνο που έχω να αναφερθώ στα πλείστα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες, που υφίστανται μαζί με τους νέους ασφαλισμένους τις περισσότερες επιβαρύνσεις με το ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου.
Ιδιαίτερα η απαίτηση για καταβολή εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015 δημιουργεί πρωτόγνωρες επιβαρύνσεις στις οφειλόμενες εισφορές και βεβαίως ταυτόχρονα οδηγεί στην αναντιστοιχία εισφορών-εισοδημάτων.

Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη κατάσταση ανοργανωσιάς και διάλυσης που επικρατεί στα κατά τόπους γραφεία του νέου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΦΚΑ.

Η περίπτωση της εκλογικής μου περιφέρειας, της Αχαΐας, και συγκεκριμένα της Πάτρας είναι ενδεικτική της αποδιοργάνωσης. Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στα γραφεία του πρώην ΙΚΑ –σας καταθέτω σχετικά τις εικόνες ντροπής με τις απίστευτες ουρές- θέλω να αναφέρω και το πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, του τομέα Υγειονομικών, του πρώην ΤΣΑΥ στην Πάτρα.

Παρουσιάζει και αυτό κυριολεκτικά εικόνες διάλυσης, αφού επανειλημμένα κλείνει τις πόρτες του και δεν εξυπηρετεί τους υγειονομικούς, χωρίς καμμία προηγούμενη ενημέρωση. Ως συνέπεια, όλοι οι υγειονομικοί, όπως ιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι, αδυνατούν να εκδώσουν διάφορα απαραίτητα δημόσια έγγραφα, όπως φορολογική ενημερότητα, να ενημερώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, αλλά και να τακτοποιήσουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις.
Ανάλογα προβλήματα επισημαίνουν οι δικηγόροι στην Πάτρα, αλλά και πανελλαδικά, με επιστολή τους από τις 6 Μαρτίου 2017.
Πρέπει να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, αν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη, κάποια πρόβλεψη για τον τρόπο μετάβασης των πρώην ασφαλιστικών ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε επίπεδο περιφέρειας. Αν υπάρχει, τι προβλέπετε ώστε να μην αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις περιφέρειες της χώρας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χάος που προκάλεσε ο κ. Κατρούγκαλος με τον ασφαλιστικό του νόμο και αναδείχθηκε με την επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία. Πάει μαζί με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός, με τη ΔΕΗ που παραπαίει, με την ελεεινή κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και με το 70% των χρημάτων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη γνωρίζουμε πού έχουν πάει. Πάει παρέα με τα «θαύματα» του κ. Φλαμπουράρη και με την τραγική κατάσταση στην Υγεία του κ. Πολάκη.
Όλα αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή ανικανότητα διακυβέρνησης και διοίκησης, που τρομάζει τους πολίτες. Ειδικά για το ασφαλιστικό τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον νέο ΕΦΚΑ του Μαΐου του 2016, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016, είναι εντυπωσιακά αρνητικά και αποθαρρυντικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζόμενους, πλέον λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση, παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν δέκα εργαζόμενοι. Με τον ρυθμό αυτό το 2055 εκτιμάται ότι ο λογαριασμός που βγαίνει είναι τρομακτικός, αφού θα χαθούν εισφορές ύψους 65,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ναι, το κατάφερε και αυτό η Κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», οι ευέλικτες μορφές εργασίας να υπερβαίνουν τις μόνιμες και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται περισσότερο!

Το έχουμε πει πολλές φορές ως Νέα Δημοκρατία, είναι ζήτημα επιβίωσης του έθνους η απαλλαγή από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και στο φορολογικό, ώστε να δοθεί μια νέα προοπτική για τους πολίτες. ( Ο δικηγόρος Ιάσονας Ασημάκη Φωτήλα είναι βουλευτής Αχαΐας, που αποχώρησε από το ΠΟΤΑΜΙ και εντάχθηκε στη ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline