Γιάννης Πλακιωτάκης: Γιατί δεν πάνε καλά οι κρουαζιέρες

Kατανοώ τις φιλότιμες προσπάθειές σας να μας πείσετε για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της κρουαζιέρας. Όμως, δυστυχώς οι προσπάθειές σας αυτές πέφτουν στο κενό, διότι υπάρχει και ανυπαρξία πολιτικής και, βεβαίως, τόσο τα στοιχεία όσο και η πραγματικότητα δυστυχώς σας διαψεύδουν.


Βεβαίως, εγώ προσωπικά δεν εκπλήσσομαι, διότι τόσο ο τομέας της κρουαζιέρας όσο και του θαλασσίου τουρισμού απουσιάζουν από την πολιτική ατζέντα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω σ' αυτό το σημείο να θυμίσω για όσους έχουν ασθενή μνήμη ότι εννέα μήνες μετά την πλήρη εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τον γνωστό ενταφιασμό του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015 έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο πρόγραμμα για το πώς θα πορευόταν το επόμενο διάστημα αφού κέρδιζε τις εκλογές. Και, βεβαίως, σ' αυτό το πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για την κρουαζιέρα. Η μόνη αναφορά που υπήρχε είναι για την ενίσχυση στον τομέα του τουρισμού στα νησιά, όπου ανέφερε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης θα ήταν η στήριξη κρουαζιέρων εκτός των συνήθων δρομολογίων, που να συνδέουν τα νησιά με μικρά κρουαζιερόπλοια.

Είναι τοις πάσι γνωστό τι συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Εγώ θέλω να γίνω χρήσιμος και να συμβάλω γόνιμα στη σημερινή συζήτηση. Άρα, επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που θα αναδείξουν το μέγεθος του προβλήματος, που τα στελέχη της Κυβέρνησης είτε αγνοούν είτε δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι υπάρχει.

Μιλάω για πρόβλημα, διότι παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης για δήθεν αντιστροφή του κλίματος στον τομέα της κρουαζιέρας, η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική και θα πρέπει από μέρους σας να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες για την επίλυση διαθρωτικών προβλημάτων του κλάδου, ώστε να μην κληθούμε στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πιο δυσοίωνες καταστάσεις.

Κυρία και κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρώτη σε προτίμηση περιοχή παγκοσμίως για την κρουαζιέρα είναι η Καραϊβική, η οποία έχει και το 36% της παγκόσμιας κίνησης της κρουαζιέρας. Η αμέσως επόμενη περιοχή σε προτίμηση είναι η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Μεσόγειος με 19%. Όμως, το συγκεκριμένο ποσοστό ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο συνεχώς μειώνεται και αυτό οφείλεται κυρίως στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την τρομοκρατία καθιστούν τις περιοχές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μη ελκυστικούς και ασφαλείς προορισμούς.

=Τώρα ας δούμε πώς το αντιμετώπισε η χώρα μας. Κατ' αρχήν, με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, η οποία επιδείνωσε το πρόβλημα του μεταναστευτικού, όπως, επίσης -και έχω εκφραστεί δημοσίως πολλές φορές- με την αλόγιστη απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Έχω τονίσει, επίσης, πολλές φορές τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περιοχή του Αιγαίου με την αποθράσυνση της Τουρκίας. Όμως, το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτρέψει να γίνει ακριβώς μέρος του προβλήματος που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και εισπράττει τα απόνερα των όσων συμβαίνουν στη Συρία, στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τουρκία.

Βεβαίως, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, που αφορά τη ναυτιλία -και αυτό είναι ένα ζήτημα που σας αφορά προσωπικά- είναι για τον σχεδιασμό σας όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές.
Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές τα αφηγήματά σας, τα ευχολόγια σας. Όμως, στην πράξη δεν έχω δει τίποτα συγκεκριμένο. Είστε ή δεν είστε υπέρ των παραχωρήσεων;
Διότι η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αντιστραφεί η συγκεκριμένη λογική σας πάνω στον τομέα των παραχωρήσεων. Θυμάμαι το 2008, όταν ο Κώστας ο Καραμανλής προχώρησε στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ -τότε ήσασταν σε άλλο κόμμα- το σύνολο τότε της Αντιπολίτευσης ήταν εναντίον της παραχώρησης.

Τώρα αλλάξατε άποψη επί του συγκεκριμένου ζητήματος; Έχετε συγκεκριμένη πρόταση, όσον αφορά την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών; Ιδού η ευκαιρία, να μας πείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός σας πάνω στην μετεξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών.
Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει συνεργασία με τους παγκόσμιους παίχτες στον χώρο της κρουαζιέρας. Ξέρετε ότι αυτό που συζητάμε δεν είναι εύκολο. Υπάρχει σχέδιο; Διότι ποιο είναι το μυστικό σε αυτή την περίπτωση; Ότι πρέπει τα λιμάνια μας, προκειμένου να αποκτήσουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στον τομέα της κρουαζιέρας, να μετεξελιχθούν σε λιμάνια home ports. Αυτό είναι το μυστικό, σε συνδυασμό βέβαια με τις αερομεταφορές. Διότι, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας έχει αποδείξει ότι εάν όλοι οι επιβάτες της χώρας μας ήταν επιβάτες home port, θα αυξανόταν το ετήσιο εισόδημα πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 0,5% αύξηση του ΑΕΠ. Αυτός είναι, κύριε Υπουργέ, ο στόχος και εκεί περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από εσάς.
Επίσης, βέβαια, περιμένουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις, όσον αφορά το αφορολόγητο στην τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων. Θα το εφαρμόσετε όπως το εφαρμόζουν και οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία;

Ξέρετε ότι είναι από τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία μπορείτε να χειριστείτε και γνωρίζω ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες επαφές, όπως ίσχυε στο παρελθόν, για να μην ξεχνιόμαστε. ( Ο βιοχημικός μηχανικός Γιάννης Πλακιωτάκης ,πρώην υφυπουργός είναι βουλευτής Λασηθίου και μεταβατικός, 9ος- .πρόεδρος της ΝΔ.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline