Μάκης Βορίδης: Δημαγωγία και εργαζόμενοι

Κατ' αρχάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία εκ του νόμου παρέτεινε συμβάσεις, κύριε Υπουργέ.

Εσείς το πράξατε. Εμείς τις παρατείναμε; Ο κ. Βερναρδάκης ήρθε πρώτος και είπε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για οκτώ μήνες –και αυτό ήταν ένα σύστημα το οποίο δούλευε-, «παρατείνω τη σύμβαση μέχρι 31/12/2016». Και εν συνεχεία, η παρισταμένη κυρία Υπουργός, η κυρία Γεροβασίλη, το έπραξε 31/12/2017. Έχει υποστηρίξει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με εσάς. Εμείς το κάναμε αυτό; Εμείς είπαμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένο και προσδιορισμένο χρονικό διάστημα εργασίας, ότι «Ξέρετε, θα συνεχίσετε να εργάζεστε»; Εσείς το κάνατε αυτό.

Εκείνη την χρονική στιγμή, σας λέγαμε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, ότι θα δημιουργήσει εμπλοκή –τη θυμάμαι τη συζήτησή μας σαν να ήταν χθες-, και εσείς κάνατε αυτό που ήταν κλείσιμο ματιού, που ήταν ρουσφετολογικό και όχι γιατί, όπως ακούγεται, αυτοί δεν προσελήφθησαν με τον ΑΣΕΠ -βεβαίως, με τον ΑΣΕΠ προσελήφθησαν, με την ειδική διαδικασία ΑΣΕΠ. Γιατί κλείνεις το μάτι στον συγκεκριμένο, ο οποίος έχει προσληφθεί για οκτώ μήνες, για να ικανοποιήσει πάρα πολλές φορές εποχικές ανάγκες σε δήμους παραθεριστικούς, σε δήμους τουριστικούς. Κλείνεις το μάτι και του λες «Μην στεναχωριέσαι. Σε πάω τώρα να χαρακτηρίσω ότι είναι πάγιες και διαρκείς». Δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση εδώ; Γιατί εκείνη τη χρονική στιγμή δεν καλέσατε όμορφα και ωραία τους δήμους να κάνουν τον προγραμματισμό για τα οργανογράμματα, για να πάμε σε κανονική διαδικασία προσλήψεων; Γιατί δεν το κάνατε; Εύκολη, απλή, καθαρή λύση. Δεν το κάνατε. Δεν το κάνατε, γιατί αισιοδοξούσατε, γιατί κάνατε δηλώσεις ότι όλα θα πάνε καλά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Τώρα να το κάνουμε; Να υπάρξουν προσλήψεις; Να γίνει αυτός ο ωραίος προγραμματισμός;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί βιάζεστε; Με επιταχύνετε. Γιατί; Αφήστε λίγο το επιχείρημα να εξελιχθεί. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη πλευρά του επιχειρήματος, αλλά και το υπόλοιπο μην νομίζετε ότι θα γίνει καλύτερο. Όλο και χειρότερο θα γίνεται.
Άρα, γιατί το κάνατε αυτό; Διότι υπάρχουν δηλώσεις σας και δηλώνετε: «Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική». Τι τις κάνετε αυτές τις προβλέψεις μη νομικός άνθρωπος και είμαστε εδώ τόσοι και τόσοι και σας λέμε «έτσι θα γίνει» και γίνεται και θεωρείτε ότι το κάνουμε για να σας κάνουμε κακό και να σας βλάψουμε; Δωρεάν υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών στην Κυβέρνηση κάνουμε. Pro bono δουλεύουμε.

Άρα, λοιπόν, δεν ακούτε. Δημιουργείτε την εμπλοκή, δημιουργείτε την προσδοκία και προσέξτε, έρχεστε τώρα κι λέτε «Τι να κάνουμε; Να τα αντιμετωπίσουμε. Για να δούμε τώρα πώς να τα αντιμετωπίσουμε». Λέτε, «Να συζητήσουμε για τις οργανικές θέσεις». Ερώτηση: Τη συζήτηση περί οργανικών θέσεων τώρα τη θυμηθήκατε, με τους όγκους των απορριμμάτων; Στη συζήτηση για τις οργανικές θέσεις, αν πράγματι χρειάζονται αλλαγές στις οργανικές θέσεις των δήμων, αυτή δεν θα πρέπει να γίνει συνολικά και οργανωμένα; Τα οργανογράμματα τι είναι; Θα τα αλλάζουν οι δήμοι ανά πέντε μέρες; Τώρα, δηλαδή, θα τα κάνουν για να διευρύνουν και να βάλουν τους υπηρετούντες στην καθαριότητα, αύριο θα θέλουμε διοικητικούς, μεθαύριο κάτι άλλο. Έτσι θα τα κάνουμε τα οργανογράμματα; Στο πόδι; Εν όψει της πιέσεως των κινητοποιήσεων; Το πρώτο ερώτημα ήταν αυτό.
Εγώ σας τα λέω πάλι τώρα. Θα βγουν πάλι αυτά που σας λέω, γιατί δεν ακούτε ξανά.
Δεύτερο ερώτημα. Τι έρχεστε και κάνετε; Λέτε, «μοριοδότηση». Συγγνώμη, η μοριοδότηση ποιους αφορά;

Αφού θέλετε να πάμε σε κανονικές προσλήψεις, είστε ακέραιος και αδαμάντινος και θέλετε να είστε διαφανής προς πάσα κατεύθυνση, γιατί μας εγκαλείτε, ερωτώ, λοιπόν: Η μοριοδότηση που προβλέπεται στην τροπολογία σας ποιους αφορά; Να σας κάνω λογαριασμό; Τα μόρια που παίρνουν οι συγκεκριμένοι για τους οποίους μιλάμε είναι τετρακόσια οκτώ από τα δύο οκτάμηνα. Ξέρετε πόσα είναι τα maximum μόρια που μπορείς να πάρεις για την πενταετία; Είναι τετρακόσια είκοσι. Τι; Τα δώδεκα μόρια αφήνετε; Και αυτό το λέτε «ισότητα»; Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό είναι φωτογραφικό, απολύτως για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Μάλιστα. Τακτοποίηση εκλογικής πελατείας. Σας λέω από τώρα. Θα πέσει για λόγους ισότητας και αυτό. Θα πέσει η διάταξη αυτή. Πάλι τους κοροϊδεύετε. Τους ξανακοροϊδεύετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει.

Έρχομαι και σας ερωτώ. Δεν κατάλαβα, αυτές οι θέσεις που ενδεχομένως θα ανοίξουν -δύο, δυόμισι, τρεις χιλιάδες-, κάτω από αυτό το καθεστώς πιέσεως και λύσεως της κινητοποίησης που σας πιέζει, γιατί πρέπει να αφορούν μόνο αυτούς; Όλους τους άλλους που βάζετε απέναντι δεν τους σκέφτεστε; Στην Ελλάδα του 24% και του 25% ανεργία, αυτοί οι συγκεκριμένοι πρέπει να έχουν προνόμιο για υπηρεσίες καθαριότητας, σε συγκεκριμένες θέσεις; Και μάλιστα προνόμιο φωτογραφικό κλειστό; Οι υπόλοιποι γιατί δεν μπορούν να πάνε να δουλέψουν; Γιατί δεν μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση; Γιατί πρέπει ειδικώς αυτοί, που πήραν τα δύο οκτάμηνα και τους παρατείνατε με το συγκεκριμένο τρόπο, να αποκλείσουν όλους τους υπόλοιπους; Να δώσετε και μια εξήγηση σε όλους τους υπόλοιπους;

Πάμε τώρα. Εδώ φυσικά δεν είναι οι δέκα χιλιάδες. Εδώ είναι οι δυόμισι. Άρα και εξ' αυτών μέρος. Αλλά όλο ανορθόλογο για να ικανοποιήσουμε το πρόβλημα το οποίο έχουμε δημιουργήσει.
Πάμε και στο προσωρινό. Θέλετε πρόβλεψη και για το προσωρινό; Να σας την κάνω; Πάει κι αυτό. Όπως είναι θα φύγει. Γιατί; Διότι ποια είναι η δήθεν νομικά άρτια αιτιολογία της προσωρινότητας; Τι κάνει με την προσωρινή ρύθμιση; Ουσιαστικά όσοι είναι τώρα και εργάζονται, παρατείνεται η σύμβασή τους μέχρι να ολοκληρωθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για όλους, αλλά πάντως όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου του 2018, αν θυμάμαι σωστά την ημερομηνία. Είναι σωστή η ημερομηνία; Κάπου εκεί είναι. Όχι αργότερα.

Κάνετε, λοιπόν, αυτήν την παράταση. Θέμα πρώτο: Τι σας είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις παρατάσεις; Τι σας είπε; Ότι δεν επιτρέπονται. Τις ξανακάνετε. Με ποια αιτιολογία τις ξανακάνετε; Ακούστε. Βάζετε δυο προϋποθέσεις. Λέει: «να έχουν βάλει τις οργανικές θέσεις οι δήμοι». Καλώς. Ας πούμε ότι τις βάζουν. Ερωτώ εγώ: Οι οργανικές θέσεις θα είναι για όλους; Οι οργανικές θέσεις των δήμων, λέτε εσείς ότι θα είναι δυόμισι χιλιάδες. Άρα στην καλύτερη περίπτωση αυτό αφήνει επτάμισι χιλιάδες απέξω. Σας έρχονται τώρα τα χαιρετίσματα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ μαθαίνω. Διότι, ξαναλέω, η παράταση για να δικαιολογηθεί έστω με το σαθρό σκεπτικό πρέπει να έχουν υπάρξει οργανικές θέσεις. Άρα, λοιπόν, οι οργανικές θέσεις θα είναι δυόμισι χιλιάδες, οι απασχολούμενοι σήμερα συμβασιούχοι είναι δέκα χιλιάδες, οι επτάμισι χιλιάδες μένουν εκτός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Δεν τα ξέρετε καλά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν τα ξέρω. Να μου τα εξηγήσετε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί πάλι λέγατε την άλλη φορά ότι δεν τα ήξερα, και έχετε ένα κακό ιστορικό προηγούμενο μαζί μου. Όλο δεν τα ξέρω και όλα τελικά τα ξέρω.
Έχετε κακό ιστορικό προηγούμενο. Λίγο προσέξτε το.
Τελειώνω. Επαναλαμβάνω, εγώ δεν έχω αντίρρηση να κάνουμε θεωρητικές ιδεολογικές και πολιτικές συζητήσεις. Όταν, όμως, πάμε επί του πεδίου, εκεί είναι μετρημένα κουκιά. Στα μετρημένα κουκιά δεν γίνεται να μην τα ξέρω. Ξέρω αυτά που ξέρω. Δεν λέω ότι είμαι αλάνθαστος, αλλά θέλω να ακούσω το επιχείρημα το οποίο ανατρέπει αυτό το συγκεκριμένο.
Το δεύτερο ζήτημα που έχετε -και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- είναι ότι λέτε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εξαιτίας ποιου πράγματος;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει έκτακτη ανάγκη, η οποία δημιουργείται από τις κινητοποιήσεις.

Δεν προσλαμβάνουμε και δεν λύνουμε θέματα σε αυτήν τη βάση επειδή υπάρχουν κινητοποιήσεις. Απορρίπτετε τα δίμηνα. Γιατί; Απορρίπτετε τα οκτάμηνα. Γιατί; Θα σας ρωτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι εγώ, προς Θεού. Εγώ μια σκέψη κάνω. Απορρίπτετε τη δυνατότητα του άρθρου 61 του νόμου. Τι λέει ο νόμος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αυτό είναι ψηφισμένο. Δεν σας αρέσει; Να το αλλάξετε.
..... Επειδή, λοιπόν, συμβαίνει αυτό, ακούστε τι θέλω εγώ. Ξέρετε τι θέλω; Θέλω να εμπιστευτούμε την αυτοδιοίκηση. Αυτό θέλω. Θέλω να υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες στα χέρια των δήμων. Θέλω η Ικαρία να μπορεί να αποφασίζει τον τρόπο που θα μαζέψει τα απορρίμματά της και να μην το αποφασίζει ο Σκουρλέτης, ο Υπουργός στην Αθήνα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς, ευχαριστούμε, κύριε Βορίδη.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Εσείς, όμως, δεν θέλετε αυτό. Εσείς εγκλωβισμένοι μέσα στην καταστροφή και το χάος που έχετε δημιουργήσει, να κάνετε ρυθμίσεις για να εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας ως σώζων δήθεν αυτούς που ο ίδιος έχει εγκλωβίσει. Δεν περνάνε αυτά. Δεν σας πιστεύει κανείς. Είστε πλέον όμηροι των καταστάσεων που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε. (Ο δικηγόρος Μάκης Βορίδης είναι πρώην υπουργός, βουλευτής Αττικής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline