Οι σκύλοι υπερασπίζονται την Τέχνη και «μυρίζονται» αρχαιοκάπηλους

Σκύλους στη μάχη κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων ετοιμάζονται να ρίξουν οι αρχές βάσει ενός νέου προγράμματος, που έχει ως στόχο τα εκπαιδευμένα τετράποδα μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, όπλων, ναρκωτικών ακόμη και μεγάλων χρηματικών ποσών, να αξιοποιούν την όσφρησή τους για να ανακαλύψουν κρυμμένα αρχαία νομίσματα, αγγεία και άλλα προϊόντα πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν θύματα αρχαιοκαπήλων. Οι συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν καταστήσει μακροχρόνιο και ιδιαιτέρως έντονο το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης αντικειμένων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά των χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι οδοί που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και διαφορετικές και ιδιαιτέρως τα μικρά σε μέγεθος κομμάτια, όπως τα αρχαία νομίσματα, είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν αναμεμειγμένα με σύγχρονα ειδικότερα όταν οι λαθρέμποροι δεν ταξιδεύουν απευθείας από τις χώρες προέλευσης ώστε να μην κινούν υποψίες. Η εκπαίδευση των σκύλων στον εντοπισμό αρχαιοτήτων μπορεί να ανακόψει το παράνομο εμπόριο, εκτιμούν οι ειδικοί που πειραματίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν ένας από τους πρωτεργάτες του προγράμματος, ο σύμβουλος του αρχαιολογικού μουσείου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβλάνια, Μάικλ Ντάντι πριν μερικά χρόνια βρέθηκε να ελέγχεται από ένα μπιγκλ στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια. Μόλις είχε επιστρέψει από μια ανασκαφή. Ο σκύλος αν και εκπαιδευμένος να εντοπίζει αγροτικά προϊόντα μύρισε το χώμα και τη βρωμιά μέσα από τις πλαστικές σακούλες στις οποίες ο αρχαιολόγος μετέφερε τα όστρακα (θραύσματα πήλινων αγγείων) στις αποσκευές του.

Όταν τον προσέγγισαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων της Πενσυλβάνια και τον οργανισμό Red Arch που ασχολείται με την επίλυση νομικών προβλημάτων και διαχείρισης κρίσεων σχετικά με πολιτιστικά αγαθά ανακάλεσε στη μνήμη του την εμπειρία αυτή και προχώρησε αμέσως στη συνεργασία.

Το εγχείρημα βρίσκεται προς το παρόν σε πρώιμο στάδιο. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται ώστε οι σκύλοι να μπορούν να εντοπίσουν πήλινα αντικείμενα από τη Συρία και το Ιράκ και η εκπαίδευση τους είναι ανάλογη με εκείνη που ακολουθείται για τα ναρκωτικά και τα εκρηκτικά. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν απορροφητικά υλικά για τη συλλογή οσμών των αρχαίων αντικειμένων που βρίσκονται στο μουσείου αρχαιολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και εν συνεχεία δοκιμάζουν τις μυρωδιές στα σκυλιά.

Αν εκείνα καταφέρουν να τις εντοπίσουν ανάμεσα σε άλλες ανταμείβονται με φαγητό. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ράτσα που να ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποδώσουν καλύτερα οι περισσότερο υπομονετικοί σκύλοι δεδομένου ότι είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η λεπτή μυρωδιά της κεραμικής. Αν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία θα αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση ώστε το πρόγραμμα να διευρυνθεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline