Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:24:09

Ομαδική αγανάκτηση κι ταραχές των νοσοκομειακών γιατρών κατά του «δίδυμου της αποτυχίας» Πολάκη- Ξανθού στην Αριστοτέλους. Για χρόνια συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία. Κύριο

Η κακοδιοίκηση, ημιδιάλυση στα νοσοκομεία της χώρας.

Νέα φάση ταλαιπωρίας ασθενών και συγγενών. Τεταμένες σχέσεις και διάλυση στον χώρο της Υγείας.Γενική υποβάθμιση και μιζέρια. Πολιτική ηγεσία βαλλόμενη για τις αποτυχίες της. Σε οριστικό διαζύγιο οδηγούνται οι σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οι λειτουργοί του Ιπποκράτη κατηγορούν τους συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει το τιμόνι στην οδό Αριστοτέλους (Ξανθός και Πολάκης), ότι τελούν υπό κατάσταση...αφασίας, προδίδοντας τον κλάδο και την ιατρική (τους) μπλούζα.

Κόκκινο πανί αποτελούν για τους γιατρούς που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία το ιατρικό μισθολόγιο και η οργάνωση του χρόνου εργασίας στο ΕΣΥ, με τους εκπροσώπους του κλάδου να χαρακτηρίζουν το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή με το χαρακτηρισμό του επείγοντος –συνεπώς, αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος την εβδομάδας - «έκτρωμα».

Η λίστα με τα «κατηγορώ» της ιατρικής κοινότητας είναι μακρά, καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται η κυβερνητική ατολμία για τη ρύθμιση των αιτημάτων που αφορούν τους επικουρικούς ιατρούς, οι αβάσιμες υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Μοιραία, οι δεσμοί συναδελφικότητας που αρχικά φαινόταν ότι ένωναν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το ιατρικό σώμα έχουν πλέον λυθεί ανεπιστρεπτί, όπως επισημαίνουν στα ΝΕΑ οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποτελεί «σπλάχνο» του ΕΣΥ, καθώς έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια ως μικροβιολόγος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ έχει...πλούσιο συνδικαλιστικό βιογραφικό.

Αντίστοιχα, γιατρός στο επάγγελμα είναι και αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο οποίος παρόλο που είχε απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται τη δημόσια υγεία. Οι «συνοδοιπόροι» του μάλιστα, επικαλούνται ότι ως δήμαρχος Σφακίων ίδρυσε δύο περιφερειακά ιατρικά κέντρα, στα οποία χειρουργούσε ο ίδιος προσωπικά.

Εντούτοις, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν δίστασε να ρίξει...συναδελφική λάσπη, όταν δήλωνε πρόσφατα πως οχτώ στους δέκα γιατρούς παίρνουν φακελάκι. Στο αυθαίρετο αυτό συμπέρασμα κατέληξε ο κ. Πολάκης, διευκρινίζοντας ότι το 60% δέχεται χρήματα από τους ασθενείς εάν τους τα προσφέρουν και το 20% δεν «αγγίζει» τον ασθενή αν δεν πάρει χρήματα.

Οι λειτουργοί του Ιπποκράτη πάλι βλέπουν πίσω από τη νέα επίθεση του αναπληρωτή Υπουργού, μία προσπάθεια να...θολώσει τα νερά δημιουργώντας εντυπώσεις.

«Έχει γίνει πλέον καθεστώς ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να θυμάται τα φακελάκια μόνο όταν φέρνει νόμους και μέτρα που θίγουν τους έντιμους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) – νευροχειρουργός, κ. Πάνος Παπανικολάου.

Ο ίδιος δε, επιμένει ότι ενόσω ο κ. Πολάκης σπιλώνει σχεδόν σύσσωμο το ιατρικό σώμα, η κυβέρνηση εφαρμόζει «το νέο μισθολόγιο με νέες αξιόλογες μειώσεις στους μισθούς μας», ενώ στο μεταξύ στη Βουλή έχει κατατεθεί το «το απαράδεκτο νομοσχέδιο περί 'χρόνου εργασίας'».

Οργισμένοι με τον κ. Πολάκη δηλώνουν και οι νέοι γιατροί (Κίνημα Νέων Ιατρών), οι οποίοι σε σχετικό δελτίου Τύπου αναφέρουν: «Αναζητώντας ο καθένας μας ανά δεκάδα φίλων συναδέλφων τους οχτώ βρώμικους ομολογουμένως δυσκολευόμαστε να τους εντοπίσουμε... Αν ο κος Πολάκης έχει την εντύπωση, από προσωπική του εμπειρία, πως προΐσταται 8 διεφθαρμένων ανά δεκάδα υφισταμένων του, του συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αλλάξει παρέες. Αν πάλι έχει σαφή στοιχεία, δεν έχει παρά να επιβάλει την κάθαρση.».

Άλλωστε, και οι νέοι γιατροί χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή «ολετήρα», καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας «κακοήθεις μεθοδεύσεις» και «επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν με την αυριανή στάση εργασίας (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι) ενώ την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου προγραμματίζουν 24ωρη απεργία.

«Στην πράξη καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Κατά δεύτερον καθιερώνονται για πρώτη φορά ατομικές συμβάσεις για εθελοντική υπέρβαση των 48ωρών εβδομαδιαίως», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, κ. Ηλίας Σιώρας.

Ο ίδιος δε, προβλέπει ότι οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. «Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις».

«Μαύρη σελίδα» του νομοσχεδίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες, «ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο».

Επιπλέον – σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ η εφημερία ετοιμότητας «θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράτε στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας». Συνεπώς, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς τα όσα δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες ότι εάν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες».

Η πολέμια ατμόσφαιρα και η ένταση αποτυπώνεται πλέον στις σχετικές ανακοινώσεις με τους γιατρούς να ασκούν σκληρή κριτική και βαρείς χαρακτηρισμούς. «Στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, και στην προετοιμασία για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν μας κάνει εντύπωση η λάσπη που ρίχνει ο κ. Πολάκης στους χιλιάδες έντιμους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατηφόρα και η ξεφτίλα δεν έχουν πάτο», είναι η χαρακτηριστική τοποθέτησης της ΕΙΝΑΠ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline