Τρίτη 16 Απριλίου 2024  17:54:44

Καρκίνος του μαστού, αισιόδοξη μεγάλη μελέτη: Ειδικό τεστ βοηθά 7 στις 10 γυναίκες να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία. Κύριο

Η χημειοθεραπεία έχει, δυστυχώς, τοξικές παρενέργειες και ψυχολογικές επιπτώσεις σοβαρές όπως ναυτία, εμετούς, προσωρινή απώλεια μαλλιών, σωματική εξάντληση, κατάθλιψη, αναδίπλωση στον εαυτό, πολλές φοβίες και αγωνίες.

Ο προστάτης ο καρκίνος μάστιγα για τους άνδρες, ο καρκίνος του στήθους μάστιγα για τις γυναίκες. Κατά εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Οι περισσότερες γυναίκες με την πιο κοινή μορφή του πρώιμου σταδίου του καρκίνου του μαστού μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία και τις παρενέργειές της χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ.

«Η εποχή της αβεβαιότητας είναι παρελθόν», είπαν οι Αμερικανοί συντάκτες της μεγαλύτερης μελέτης που έγινε ποτέ για τον καρκίνο του μαστού και μιας από τις πρώτες που δοκίμασαν προσωποποιημένη θεραπεία χρησιμοποιώντας τη γενετική των ασθενών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να αποφευχθεί περίπου στο 70% των γυναικών αυτών, όταν η χρήση της ενδείκνυται από το τεστ, περιορίζοντας έτσι τη χημειοθεραπεία στο 30% των γυναικών που μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα ωφεληθούν απ' αυτήν», δήλωσε ο Δρ Τζόζεφ Σπαράνο του Αντικαρκινικού Κέντρου Albert Einstein στη Νέα Υόρκη.
Eρευνώντας 21 γενετικούς δείκτες σε καρκινικά κύτταρα το τεστ Oncotype DX μπορεί να προσδιορίσει πόσο ενεργός είναι ο όγκος και να βαθμολογήσει από 1-100 τον κίνδυνο εξάπλωσης ή επανεμφάνισή του.

Οι γυναίκες που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο επανεμφάνισης (κάτω του 10%) μπορούν να αρχίσουν μια ηπιότερη ορμονοθεραπεία που μπλοκάρει τα οιστρογόνα, ενώ εκείνες με δείκτη κινδύνου άνω του 26% μπορούν να υποβληθούν και σε χημειοθεραπεία για να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Ωστόσο, η πλειονότητα των γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια, εμπίπτουν ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες, όπου οι ωφέλειες της χημειοθεραπείας είναι αβέβαιες και η λήψη της απόφασης για την ενδεδειγμένη θεραπεία είναι δυσκολότερη.

Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%) με ενδιάμεσο «σκορ» στο τεστ (11-25). Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 που είναι και οι περισσότερες, μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ, που κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια.
Η χημειοθεραπεία έχει, δυστυχώς, τοξικές παρενέργειες και ψυχολογικές επιπτώσεις σοβαρές όπως ναυτία, εμετούς, προσωρινή απώλεια μαλλιών, σωματική εξάντληση, κατάθλιψη, αναδίπλωση στον εαυτό, πολλές φοβίες και αγωνίες

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2.
Το πόρισμα της μελέτης παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society of Clinical Oncologists στο Σικάγο, ενώ δημοσιεύτηκε και στο New England Journal of Medicine.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline