Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:27:29

«Μικρό καλάθι» για τις πληρωμές κρατούν οι ιδιώτες

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά ιατρεία, φαρμακεία κ.ά.) τη νέα παράταση για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.


Την ίδια στιγμή εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα τηρηθεί και το νέο χρονοδιάγραμμα, με δεδομένο ότι πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται από το 2006 έως και το 2012 και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούν ούτε καν να βρεθούν τα πρωτότυπα παραστατικά ώστε να γίνει η εκκαθάριση. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν η 31η Αυγούστου του 2018, και πριν από αυτήν το τέλος του 2017.

Μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές το ποσό των παλαιών οφειλών υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ, που στην πλειονότητά τους αφορούν χρέη του ΙΚΑ Αθηνών και του ΟΠΑΔ. Αντίστοιχο ποσό εκτιμάται και για τις παλαιές οφειλές προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Στα δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα ιδιωτικά φαρμακεία. Για την πλειονότητα των οφειλών αυτών έχουν υποβληθεί από τους φαρμακοποιούς αγωγές, η εκδίκαση των οποίων ωστόσο έχει λάβει πολλές αναβολές.

Ο βασικός λόγος για τις αναβολές είναι και το γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει αλλάξει τρεις φορές τον φορέα που υποχρεούται να αποπληρώσει τις οφειλές αυτές. Ειδικότερα, αρχικά προβλεπόταν ότι ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να αναλάβει τη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών, εν συνεχεία η αρμοδιότητα ανατέθηκε στον ΕΦΚΑ, ενώ με την τελευταία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου το έργο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μοιράζεται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, ανάλογα με το ασφαλιστικό οργανισμό που τα είχε αρχικά δημιουργήσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline