Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:55:41

Χιλιάδες ύποπτους λογαριασμούς ελέγχει η Facebook στη Γαλλία

Περισσότεροι από 30.000 λογαριασμοί βρίσκονται στο στόχαστρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση και σπαμ.


Περισσότερους από 30.000 λογαριασμούς που συνδέονται με τη Γαλλία ελέγχει το Facebook, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση και σπαμ.

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε ότι διάφοροι ύποπτοι λογαριασμοί είναι αντικείμενο ελέγχου κι ότι η εταιρεία στοχοθετεί τους «χειρότερους των χειρότερων», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν.

Η Facebook αύξησε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω της κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διάφορες ψευδείς πληροφορίες διακονούνταν μαζικά και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν μεγαλύτερη εξάπλωση από κανονικές ειδήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, το τελευταίο δίμηνο τα τριάντα δημοφιλέστερα ψεύτικα ή παραπλανητικά άρθρα για πολιτικά θέματα στη Γαλλία έχουν λάβει 900.000 shares, σαφώς περισσότερα σε σχέση με τα 650.000 shares που είχαν γίνει την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Η υπόθεση είναι ευαίσθητη για τη Facebook, καθώς η εταιρεία δεν θέλει σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναλάβει το ρόλο του «διαιτητή της αλήθειας», δηλαδή να κρίνει ποια είναι έγκυρη είδηση και ποια δεν είναι.

Ο τεχνολογικός κολοσσός συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης και ειδικούς φορείς για τον έλεγχο πληροφοριών και ειδήσεων (fact-checking), όμως τα σχετικά προγράμματα απαιτούν χρόνο και δεν λειτουργούν ακόμα πλήρως.

Έως τώρα φέτος, η Facebook έχει συνάψει συνεργασίες με 11 φορείς ελέγχου πληροφοριών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία , που θα ελέγχουν ειδήσεις που αναρτώνται στους λογαριασμούς του.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, στη Γαλλία μόνο ένας ελεγκτικός φορέας έχει ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να αναλάβει δράση, η εφημερίδα Libération, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνές Δίκτυο Fact-Checking.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline