Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:13:02

Δύο σάπια φαινόμενα στον «αναπτυσσόμενο τουρισμό» της κ. Ε. Κουντουρά. Ο υπόκοσμος στα διάφορα μπαρ από τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Ρόδο ως τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Τα φαινόμενα ανομίας, που πληθαίνουν μαζί με τον φτωχοτουρισμό. Κύριο

Πράγματι κάτι σάπιο υπάρχει στον κόσμο του ελληνικού τουρισμού, αφού καλπάζει κατά εκατομμύρια επισκεπτών και φέτος έχει θέσει ως στόχο τα 30 εκατ. τουριστών αλλά εξακολουθεί να δίνει λιγότερα έσοδα στο Κράτος. Τεράστια κυκλώματα κλοπής ΦΠΑ, δημόσιων φόρων και άλλων προόδων του Κράτους με τα φαινόμενα της λαθραίας κατακράτησης ποσών στο εξωτερικό από τουριστικές εταιρείες, πρακτορεία και ξενοδοχεία.

Με εκτεταμένη τη μαύρη εργασία και εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων σε κουραστικές δουλειές 10 και 12 ωρών καθημερινά, ανασφάλιστων και χωρίς έσοδα για τα Ταμεία, με χαμηλές αμοιβές 300-400 ευρώ. Με πορτιέρηδες τραμπούκους, και σκοτεινούς τόπους της νύχτας, με διασυνδέσεις με εμπόρους ναρκωτικών. Με καταστηματάρχες χωρίς κανονικές άδειες σε τίποτα και για τίποτα,, με ποτά βόμβες, με φαινόμενα πορνείας, αλκοολισμού, με ασύστολους αλητοτουρίστες της μέθης, της πρόκλησης και της ξετσιπωσιάς λ.χ. από την Αγγλία όταν έρχονται στην Ελλάδα ως προκλητικοί επισκέπτες και ασύδοτοι, χωρίς κανένα μέτρο και σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Παράλληλα και αντίστοιχα φαινόμενα εξουσίας και αυθαιρεσίας, φουσκωτοί μικρονοικοί καί αλήτες για να..κρίνουν το δικαίωμα εισόδου κάθε πελάτη και πελάτισσας. Ασύδοτη κερδοσκοπία, λεηλασία και πειρατεία από ταξί έως τις θαλάσσιες υπηρεσίες, τις ξαπλώστρες στις παραλίες και τους καφέδες προς τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με χαμηλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά. Θλιβερές όψεις ενός εθνικού εκφυλισμού και θλιβερές απώλειες ενός εθνικού ήθους ,που όλο και γίνεται βασανιστικό. Αυτές είναι μερικές από τιε θλιβερές όψεις της τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς μέτρο και κανόνες, όπως καταγράφονται, χθες. Ανησυχητικά αλλά πολύτιμα για την εθνική μας αυτογνωσία σε δύο ενδιαφέροντα άρθρα, που ανθολογήσαμε από το πλήθος ανάλογων κειμένων των τελευταίων ημερών. Δημοσιεύτηκαν αρχικά στην HUFFINGTON POST και από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Αχιλλέας Σωτηρέλλος
Συγγραφέας, Αρθρογράφος

Νόμος είναι το δίκιο του πορτιέρη

28 Ιουνίου του 2008, ο Αυστραλός τουρίστας Ντουζόν Ζαμίτ ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου ύστερα από νυχτερινή διασκέδαση σε γνωστό κλαμπ της Μυκόνου. 6 Σεπτεμβρίου του 2015, στο ίδιο νησί ο Κύπριος Βαγγέλης Πέπος μένει φυτό μετά από συμπλοκή έξω από beach bar. Ιούλιος του 2017, ο Αμερικάνος Μπακαρί Χέντερσον καταλήγει από ξυλοδαρμό λίγα μέτρα από το μπαρ που διασκέδαζε στο Λαγανά Ζακύνθου. Τρία περιστατικά, οπωσδήποτε μεμονωμένα, πλην αρκετά ώστε να πλήξουν εικόνα της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, που συνδέονται ωστόσο από μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Και στις τρεις περιπτώσεις δράστες ήταν οι πορτιέρηδες των μαγαζιών, άνθρωποι δηλαδή που έχουν προσληφθεί για να διατηρούν την τάξη και, ακόμα χειρότερα, αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας από την οποία η χώρα αντλεί τα περισσότερα έσοδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Αν δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας ο «Πορτιέρης» αποτελεί ειδική κατηγορία, όσο απαραίτητος κι αν είναι για τέτοιου είδους μαγαζιά, άλλο τόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τη δημόσια ασφάλεια.

Όσοι έχουν επισκεφτεί, ή έστω παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ, για μέρη όπως το Φαληράκι, ο Κάβος, ο Λαγανάς ή τα Μάλια, γνωρίζουν ότι οι καβγάδες, τα έκτροπα και οι κραιπάλες αποτελούν μέρος του «όλου πακέτου» των διακοπών της αφιονισμένης πιτσιρικαρίας, εκτός από τα ξενοδοχεία γεμίζουν και τα νοσοκομεία. Ποτέ ωστόσο κάποιο από αυτά τα μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης περιστατικά δεν έχει αποβεί μοιραίο για τους πρωταγωνιστές του. Μόνο όταν η υπέρμετρη μυική δύναμη συνδυάζεται με έλλειψη πνευματικής συγκρότησης και ευελιξίας, αλλά και τη σχεδόν δεδομένη χρήση αναβολικών, τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις μικρές τοπικές κοινωνίες φτάνοντας μέχρι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αν δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας ο «Πορτιέρης» αποτελεί ειδική κατηγορία, όσο απαραίτητος κι αν είναι για τέτοιου είδους μαγαζιά, άλλο τόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τη δημόσια ασφάλεια. Αν αφεθεί με την εντύπωση ότι αποτελεί τον νταή του χωριού και όχι έναν καθημερινό, ευσυνείδητο επαγγελματία στον οποίο έχει ανατεθεί μια δουλειά με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και απαράβατες κόκκινες γραμμές, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα στα περισσότερα μεγάλα κλαμπ των νησιών όπου οι επιλογές γίνονται αυθαίρετα και συχνά με γνώμονα τα ακριβώς αντίθετα κριτήρια.

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό στη Ζάκυνθο αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τις παθογένειες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας και κυρίως την έλλειψη επαγγελματισμού. Ακόμα χειρότερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα επαναληφθεί, ιδιαίτερα αν ο «νόμος του Πορτιέρη» εξακολουθήσει να υπερισχύει ενάντια στη λογική, την ανθρώπινη ζωή και τον επαγγελματισμό, όλες εκείνες δηλαδή τις προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί μια χώρα που σέβεται τον τουρισμό της και τεράστια οφέλη που αποκομίζει κάθε χρόνο από αυτό...

Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΙΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ- ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Της Λίας Νεσφυγέ ( ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 10.7.)

H εν ψυχρώ δολοφονία του 22χρονου αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά Ζακύνθου ανασύρει για μία ακόμα φορά με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τη σκοτεινή πτυχή του τουρισμού σε διαφημιζόμενους hot προορισμούς της χώρας.
Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, βίαια επεισόδια, άγρια σκηνικά «δηλητηριάζουν» και ρίχνουν βαριά σκιά σε πανέμορφους τουριστικούς προορισμούς. Το όνειρο των αξέχαστων διακοπών, της διασκέδασης, της έντονης νυχτερινής ζωής σκιάζεται από βίαια επεισόδια. Σκηνικά συρράξεων για νέους ανθρώπους όπως ο 22χρονος αμερικανός τουρίστας και για τις οικογένειές τους μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Τουριστικά θέρετρα, ελκυστικοί προορισμοί με φυσικές ομορφιές, όπως ο Λαγανάς, τα Μάλια, το Φαληράκι, ο Κάβος, η Χερσόνησος, διαφημίζονται από πρακτορεία με κεντρικό μήνυμα: «όλα επιτρέπονται» στους παραδείσους του άφθονου και φθηνού αλκοόλ.

Πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως, άγρια, νυχτερινή διασκέδαση με το αλκοόλ να ρέει άφθονο, απόλυτη χαλαρότητα απέναντι σε όλα. Μηνύματα με βαριές παρενέργειες. Μεθυσμένοι νέοι 17 και 18 χρόνων κάθε χρόνο στην αιχμή της τουριστικής περιόδου κατακλύζουν τους δρόμους και οι συγκρούσεις, συνήθως για ασήμαντη αφορμή, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τα βίαια ξεσπάσματα χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα.
Ενα σύμπτωμα βαριάς ασθένειας, πληγή για τον τουρισμό, που διασύρει τη χώρα, σέρνεται εδώ και χρόνια καθώς ακόμα δεν έχει βρει τη λύση του, τη «χρυσή τομή» μεταξύ διασκέδασης και ακραίων καταστάσεων.

Ανεπαρκής αστυνόμευση. Η ανεπάρκεια, όπως αποδεικνύεται, στην αστυνόμευση, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς διαιωνίζουν χρόνο με τον χρόνο το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Τα κενά στην αστυνόμευση σε συνδυασμό και με άλλα συμφέροντα υποκαθιστούν με επικίνδυνο τρόπο ομάδες μπράβων «φουσκωτών», οι οποίοι αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν την τάξη στους χώρους επιρροής τους.
Νωπές παραμένουν οι μνήμες άγριων ξυλοδαρμών τουριστών σε γνωστά μαγαζιά της Μυκόνου που κατέληξαν σε τραγωδίες, του θανάσιμου τραυματισμού από ανελέητο ξυλοδαρμό ενός 20χρονου αυστραλού τουρίστα, ενώ σε ένα άλλο βίαιο επεισόδιο μπράβος έστειλε στο νοσοκομείο άλλον έναν νεαρό, ο οποίος παρέμεινε εκεί επί μήνες σε κωματώδη κατάσταση.

Στη Ζάκυνθο. Το πρώτο σοκ, στην αρχή κιόλας της φετινής τουριστικής περιόδου, ήρθε με την εν ψυχρώ δολοφονία τα ξημερώματα της Παρασκευής του 22χρονου αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον, από το Τέξας, στον Λαγανά της Ζακύνθου.
Οσο περνούν οι ημέρες, η επεξεργασία του οπτικού υλικού στον τόπο της δολοφονίας και η ιατροδικαστική εξέταση αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες της βίας, με τους δράστες εκτός ελέγχου να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον νεαρό.

Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων στο σημείο της δολοφονίας έπιασαν το σκληρό σκηνικό και σε συνδυασμό με μαρτυρίες φανερώνουν ότι περισσότερα από δεκαπέντε νεαρά άτομα τον χτυπούσαν με κλωτσιές και γροθιές. Τόση ήταν η οργή και η μανία, που ακόμα και πεσμένο στον δρόμο, αιμόφυρτο, συνέχιζαν να τον χτυπούν μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή.
Το σκηνικό του μαρτυρικού, βίαιου θανάτου περιγράφει και η ιατροδικαστική έκθεση: «Το θύμα έφερε πολλαπλές κακώσεις στην περιοχή της κεφαλής, τόσο στο πρόσωπο εσωτερικά, η βιαιότητα της πράξης ήταν τέτοιου μεγέθους που προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, η οποία απέβη θανατηφόρος».

Οκτώ συλλήψεις. Για την αποτρόπαιη δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο 32χρονος υπεύθυνος ασφαλείας του μπαρ, Σέρβος με βρετανικό διαβατήριο, ένας 34χρονος μπάρμαν καθώς και έξι σέρβοι πελάτες, οι οποίοι συνελήφθησαν στα ξενοδοχεία τους. Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας για τους κατηγορουμένους, ο οποίος απήγγειλε τη βαριά κατηγορία τής από κοινού ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Το περιστατικό. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του 22χρονου αμερικανού τουρίστα, ο οποίος έκανε τις διακοπές του στον Λαγανά, άρχισε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν μαζί με την παρέα του, δύο Αμερικανούς, διασκέδαζαν σε μπαρ.
Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν με μια παρέα Σέρβων, που διασκέδαζαν και αυτοί στο μπαρ. Οι απόψεις για την αιτία που προκάλεσε τη μοιραία σύγκρουση διίστανται και δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως. Ηταν όμως για ασήμαντη αφορμή και όλα άρχισαν από μικροπαρεξηγήσεις. Μάρτυρες μιλούν για μια selfie με μια σερβιτόρα του μπαρ, γεγονός που εξόργισε τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους εργαζομένους στο μπαρ.

Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ένας από την παρέα των Σέρβων σηκώθηκε από το τραπέζι του και έσπασε ένα μπουκάλι μπίρας στο τραπέζι όπου κάθονταν ο Αμερικανός και η παρέα του. Αμέσως μετά πιάστηκαν στα χέρια και ο 22χρονος για να ξεφύγει βγήκε από το μπαρ και άρχισε να τρέχει. Τον καταδίωξαν και σε απόσταση περίπου 20 μέτρων τον πρόλαβαν, όρμησαν πάνω του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.
Η τραγική είδηση μεταδόθηκε σε ξένα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας για μία ακόμα φορά αλγεινές εντυπώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline