Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:18:13

Καλλιτέχνης κλώσησε και εκκόλαψε αυγά κότας

Ο Abraham Poincheval εικαστικός καλλιτέχνης, παρέμεινε 'ζωντανό έκθεμα' σε μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι επί 20 και πλέον ημέρες εκκολάπτοντας αυγά κότας με τη θερμοκρασία του σώματός του.

Ο Abraham Poincheval δεν είναι ένας συμβατικός καλλιτέχνης. Αρέσκεται να θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από πειράματα στα οποία και το έκθεμα είναι συχνά ο ίδιος και τα οποία είναι αρκετά αντισυμβατικά. Στο παρελθόν δοκίμασε να "πέσει σε χειμέρια νάρκη" στο εσωτερικό μιας τεχνητής αρκούδας, να κλειστεί εντός ενός βράχου για μια εβδομάδα ή να παραμείνει σε μια πλατφόρμα 20 μέτρα από το έδαφος έξω από τον σιδηροδρομικού σταθμό της Λιόν για διάστημα οκτώ ωρών. Όπως αναφέρεται στη γαλλική Liberation ο καλλιτέχνης είδε σήμερα τα αυγά κότας που κλωσσούσε να εκκολάπτονται, ως αποτέλεσμα της τελευταίας του εικαστικής παρέμβασης.

Παλαιότερο installation του καλλιτέχνη, ο οποίος κλείστηκε επί μια εβδομάδα στον βράχο που βλέπετε. ©AP Photo/David Vincent

Η πλατφόρμα στη Λιόν πάνω στην οποία παρέμεινε ο Γάλλος επί οκτώ ώρες σε παλαιότερη εικαστική του παρέμβαση ©AP Photo/David Vincent

Τις τελευταίες ημέρες ο καλλιτέχνης αποφάσισε να κλειστεί σε έναν κύβο από πλέξι γκλας, στο Palais de Tokyo της γαλλικής πρωτεύουσας και να παραμείνει εκεί όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να εκκολαφθεί ένα αυγό κότας. Ο Poincheval κάθισε σε μια ειδική καρέκλα, κάτω από την οποία ήταν τοποθετημένα 10 αυγά, ενώ παρέμενε σκεπασμένος με ισοθερμική κουβέρτα. "Η ιδέα ενός ανθρώπου να κλωσσά αυγά με ενδιαφέρει γιατί εκεί τίθεται το ερώτημα της μεταμόρφωσης και του είδους" ανέφερε ο ίδιος πριν ξεκινήσει το ιδιαίτερο εγχείρημά του.

Επιπλέον, ακολουθούσε ειδική διατροφή με τρόφιμα που αποδεδειγμένα αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να παρατηρήσουν τον Γάλλο εικαστικό να παραμένει στη θέση του, στην οποία είχε προβλεφθεί και τρόπος ώστε ο άνδρας να πηγαίνει 'προς νερού του'.

Έπειτα από αρκετές ημέρες υπομονής, ο καλλιτέχνης φαίνεται πως πέτυχε το σκοπό του, καθώς ένα από τα δέκα αυγά έσπασε και από αυτό βγήκε ένα μικρό κλωσσόπουλο.

Το πρωτότυπο σε αυτή του την εικαστική παρέμβαση είναι πως αντίθετα με το παρελθόν, το όλο εγχείρημα έγινε μπροστά στα αδιάκριτα μάτια των επισκεπτών του μουσείου. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για την τάση απομονωτισμού του, η οποία όπως λέει του επιτρέπει να επικοινωνήσει καλύτερα με ζώα ή αντικείμενα. "Υπάρχει μια πιο άμεση επαφή με το κοινό. Συνήθως είμαι μόνος με το αντικείμενο" σχολιάζει ο ίδιος.

Όπως μαθαίνουμε τα κλωσσόπουλα θα συνεχίσουν τη ζωή τους στη φάρμα που διατηρεί ο πατέρας του καλλιτέχνη στην γαλλική επαρχία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νορμανδίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline