Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:52:12

Γιατί τα Μπολσόι ακύρωσαν αφιέρωμα στον Νουρέγιεφ

Το αφιέρωμα κρίθηκε από παράγοντες της Μόσχας ως προπαγάνδα «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων, δηλαδή ομοφυλοφιλίας.

Tο ιστορικό θέατρο Μπολσόι της Μόσχας ακυρώνει την πρεμιέρα της παράστασης «Νουρέγιεφ» με θέμα τη ζωή του χορευτή μπαλέτου Ρούντολφ Νουρέγιεφ.
Ο Κυρίλ Σερεμπρένικοφ, διευθυντής του κέντρου Γκόγκολ στη Μόσχα, σκηνοθέτησε το μπαλέτο «Νουρέγιεφ» για το διάσημο θέατρο Μπολσόι.
Το έργο έχει μεταξύ άλλων αναφορές στις ομοφυλόφιλες σχέσεις του γνωστού ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Επιτρέπεται όμως να ανεβαίνει ένα έργο με αυτή τη θεματική στη σημαντικότερη κρατική σκηνή της Ρωσίας;
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρεμιέρα ακυρώθηκε η παράσταση, τα εισιτήρια της οποίας είχαν εξαντληθεί προ πολλού.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η dw τη Δευτέρα η διεύθυνση του θεάτρου παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι το έργο απλά δεν ήταν έτοιμο.
Επιπλέον, ο διευθυντής του Μπολσόι Βλάντιμιρ Γιούριν επισήμανε ότι το έργο δεν ακυρώνεται, απλά μετατίθεται για τον Μάιο του 2018.
«Δεν φταίει το έργο αλλά η εκτέλεση. Με θλίψη παρακολουθήσαμε την πρόβα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής.

Το έργο είχε ως κεντρικό ήρωα τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τον διασημότερο ρώσο χορευτή μπαλέτου.
Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε το 1938 και εγκατέλειψε την Σοβιετική Ένωση το 1961, αφού είχε σημειώσει ήδη μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην πατρίδα του.
Μέχρι το θάνατό του έμενε στο Παρίσι και διατηρούσε σχέση για περισσότερο από 25 χρόνια με τον Δανό, επίσης χορευτή μπαλέτου Έρικ Μπρουν.
Ο διευθυντής του Μπολσόι αρνείται ότι η ακύρωση της παράστασης σχετίζεται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Νουρέγιεφ που αποτελούν μέρος του έργου και δηλώνει κατηγορηματικά: «Όχι πολιτικές συζητήσεις!».

Νόμος κατά της προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων»
Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η παράσταση αναβλήθηκε τελευταία στιγμή και μάλιστα με ευθύνη του ρώσου υπουργού Πολιτισμού Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.
Στη Ρωσία υπάρχει από το 2013 νόμος που στρέφεται κατά «όσων προπαγανδίζουν μη παραδοσιακές σεξουαλικές αξίες».
Ο σκηνοθέτης του έργου Κυρίλ Σερεμπρένικοφ είναι γνωστός για τις προκλητικές του παραστάσεις.
Ο ίδιος είναι και ιδρυτής του Κέντρου Γκόγκολ, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ρωσίας. Τη στιγμή που στα περισσότερα ρωσικά θέατρα ανεβαίνουν κλασικές παραστάσεις, στο Γκόγκολ οι ηθοποιοί εμφανίζονται ακόμη και γυμνοί στη σκηνή.

Αντί της παράστασης «Νουρέγιεφ» το Μπολσόι παρουσιάζει τώρα στη Ρωσία τον «Δον Κιχώτη» ενώ οι θεατές που είχαν πληρώσει ήδη για τα εισιτήρια της sold out παράστασης θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και όχι εισιτήρια για την πρεμιέρα του Μαΐου με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline