Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:30:45

Η κατάθλιψη και η ακραία μίμηση της. Ο τρόπος που αυτοκτόνησε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς .....έθελξε χιλιάδες αυτόχειρες στις ΗΠΑ. Κύριο

Ο τρόπος που χρησιμοποίησε ο σταρ Ρόμπιν Ουίλιαμς για να τερματίσει τη ζωή του, να αυτοκτονήσει, και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τα ΜΜΕ, ενέπνευσε κι άλλους αυτόχειρες, σύμφωνα με ερευνητή.

Πρόκειται για τραγική έμπνευση με τραγικές συνέπειες-επιπτώσεις.. Ο θάνατος του Ρόμπιν Ουίλιαμς το 2014 προκάλεσε κύμα αυτοκτονιών στις ΗΠΑ κατά διπλή μίμηση, δηλαδή εξαιτίας της κατάθλιψης και με αντιγραφή του συγκεκριμένου τρόπου αυτοκτονίας, που έχει μια παραδοσιακή τραγικότητα.
Ενας αμερικανός ερευνητής ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που αυτοκτόνησαν γνώρισε αύξηση 10% στους πρώτους πέντε μήνες από τον χαμό του διάσημου ηθοποιού.

Στις 11 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 63 ετών, ο ηθοποιός κρεμάστηκε με τη ζώνη του στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Ο Ουίλιαμς υπέφερε από κατάθλιψη η οποία οφειλόταν, σύμφωνα με τους οικείους του, στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Μιά ασθένεια μάστιγα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με διάφορες επώδυνες και επικίνδυνες μορφές και συνέπειες σωματικές και ψυχικές.

Μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014, στις ΗΠΑ έγιναν 18 690 αυτοκτονίες, ενώ για την ίδια εποχή, αν συγκριθεί με το τι συνέβη μεταξύ Ιανουαρίου 1999 και Δεκεμβρίου 2015, «αναμενόταν» 16 849 περιπτώσεις. Ητοι, 1 841 αυτοκτονίες περισσότερες. Και ενώ οι αυτοκτονίες με δηλητήριο, με όπλο ή πτώση ήταν κατά 3% περισσότερες, αυτές που προκλήθηκαν με ασφυξία ήταν κατά 32% περισσότερες από τις «προβλεπόμενες».

Σύμφωνα με τον γιατρό David Fink του πανεπιστημίου της Κολούμπια, ενός από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plos One, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ο θάνατος ενός σταρ έχει τέτοιες τραγικές συνέπειες. Οπως αναφέρει, ο ζήλος των ΜΜΕ να δώσουν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του είναι ο λόγος που οδήγησε στις υπερβολικές αυτοκτονίες.

«Παίρνοντας παράδειγμα από ένα εμβληματικό πρόσωπο, μπόρεσαν να κάνουν μια πράξη που δεν θα είχαν κάνει σε διαφορετική περίπτωση», εξήγησε ο ερευνητής στο κανάλι BBC.
«Εδώ ο Τύπος είχε επίδραση. Οσο περισσότερο οι άνθρωποι ακούνε και μαθαίνουν τις ειδικές λεπτομέρειες για μια αυτοκτονία, τόσο περισσότερο μπορούν, δυνητικά, να κάνουν το ίδιο»,επεσήμανε.

Ειδικότερα, κατά τους πέντες μήνες μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες (1.841) από τις αναμενόμενες με βάση τις έως τότε τάσεις. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 44 ετών.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη -και ενδεικτική της τάσης μιμητισμού- είναι, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, η αύξηση κατά 32% των αυτοκτονιών με τη μέθοδο της ασφυξίας, του ίδιου τρόπου δηλαδή με τον οποίο ο ηθοποιός, ο οποίος έπασχε από μια μορφή κατάθλιψης, είχε θέσει τέλος στη ζωή του. Συγκριτικά, οι αυτοκτονίες με άλλες μεθόδους αυξήθηκαν κατά 3%.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Φινκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις προς τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο μιας αυτοκτονίας, ιδίως σε περίπτωση διασήμου προσώπου, ακριβώς για να μειώνεται η πιθανότητα μίμησης από άτομα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία - κάτι όμως που δεν τηρείται από πολλά μέσα ενημέρωσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline