Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  13:03:50

H Μadonna κλείνει την Πέμπτη τα 60 και συνεχίζει να σοκάρει το κοινό

Σεξ, θρησκεία και νούμερα πωλήσεων: η Μαντόνα ξεπερνά τα όρια συνεχώς από την αρχή της καριέρας της. Στα 60 της χρόνια (τα γενέθλιά της είναι την Πέμπτη), η βασίλισσα της ποπ συνεχίζει να προκαλεί, στο πετσί πλέον μίας ώριμης και ακομπλεξάριστης γυναίκας.


Η εξηντάρα - μία λέξη στην οποία προσφέρει νέο νόημα- βγαίνει με άνδρες δύο φορές νεότερούς της, διατηρεί μία σιλουέτα που προκαλεί ζήλια σε πολλές νεαρές γυναίκες και πλέον δεν διστάζει να μιμείται σεξουαλικές πράξεις επί σκηνής.

Αν και το «material girl» δεν είναι η μοναδική γυναίκα της μουσικής βιομηχανίας που συνεχίζει την καριέρα της παρά την πάροδο των χρόνων, είναι μία από τις σπάνιες γυναίκες που ενσαρκώνουν την λατρεία της νεότητας. Η ερμηνεύτρια του «Like a Virgin» που έκανε την είσοδό της στην κουλτούρα ποπ ταυτόχρονα με το MTV, δεν έμεινε ποτέ περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς καινούργιο άλμπουμ από το 1983.

Το τελευταίο της άλμπουμ, το «Rebel Heart» (2015) συνοψίζει σε έναν τίτλο της στάση της: «Bitch I'm Madonna». Το ερμηνεύει μία από το πλήθος των ποπ σταρ που επηρέασε, η Νίκι Μινάζ.

«Για μία διάσημη τραγουδίστρια που μεγαλώνει και εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο, έχει πάντα πράγματα να πει», λέει η Φρέγια Τζάρμαν, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εκ των συγγραφέων ενός βιβλίου για την «Μαντόνα».
«Ξεχωρίζει, όπως το έκανε πάντα, υπό την έννοια ότι επεδίωκε πάντα να δημιουργεί συγκίνηση. Πολλές σταρ μοιάζουν να εξαφανίζονται όταν δεν βρίσκονται κάτω από τους προβολείς, όχι και η Μαντόνα».

«Το να γερνάς είναι κακό;»

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο λαϊκός Τύπος δεν υπήρξαν τρυφεροί με την Μαντόνα, επικεντρώνοντας στα χέρια της -ένα από τα λίγα σημεία του σώματος που μπορούν να μαρτυρήσουν την ηλικία- ή προσάπτοντάς της το on stage φιλί στο στόμα προς έναν Ντρέικ δύο φορές νεότερό της στο φεστιβάλ της Coachella to 2015.

«Ομορφη, χαριτωμένη και σέξι», αυτό περιμένει η κοινωνία από τις γυναίκες, αλλά όχι και να εκφράζουν την γνώμη τους ή να δημοιοποιούν τις ερωτικές τους φαντασιώσεις, είχε δηλώσει η ποπ σταρ το 2016, παραλαμβάνοντας βραβείο του Billboard.
«Και κυρίως, μην γερνάτε: Γιατί το να γερνάς είναι κακό. Θα σε κριτικάρουν και δεν θα σε βγάζουν πια στο ραδιόφωνο», είχε σχολιάσει απευθυνόμενη μάλλον στο BBC 1 που στο πλαίσιο της αναζήτησης νεαρού κοινού είχε αρνηθεί να μεταδώσει ένα από τα πρόσφατα τραγούδια της.
Γνωστή για τις αιχμηρές πολιτικές της απόψεις, η σταρ εμφανίσθηκε τον Ιανουάριο 2017 στην «πορεία των γυναικών» στην Ουάσινγκτον. Την επομένη της εισόδου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε καλέσει σε «αντίσταση στην τυραννία» ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
Γυναίκα-φαντασίωση

Στο θέμα της μητρότητας η Μαντόνα θρυμμάτισε τις συμβάσεις: χωρισμένη από τον σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, βιολογική μητέρα δύο παιδιών, υιοθέτησε τέσσερα παιδιά από το Μαλάουι και καλεί τους θαυμαστές της για τα γενέθλιά της να κάνουν δωρεές στο ίδρυμά της στην χώρα αυτή.
Εγκατεστημένη στην Λισαβόνα, όπου ένας από τους γιους της παρακολουθεί την ποδοσφαιρική ακαδημία της Benfica, η πολύτεκνη πλέον μητέρα συνεχίζει να έχει σχέσεις με πολύ νεότερούς της άνδρες. Πράγμα που γοητεύει τα μέσα ενημέρωσης περισσότερο από τις πολύ όψιμες πατρότητες του Μικ Τζάγκερ ή από τις σχέσεις των αρσενικών σταρ με πολύ νεότερές τους γυναίκες.

«Ως φεμινίστρια, θα έλεγα "τόσο το καλύτερο" γι' αυτήν. Κάνει πραγματικότητα μία φαντασίωση που πολλές γυναίκες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκπληρώσουν», λέει η κοινωνιολόγος Πέπερ Σουόρτς, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.
Διότι, εάν οι γυναίκες άνω των 60 ετών διατηρούν την θέση τους στην μεγάλη οθόνη (Μέριλ Στριπ, Νταϊάν Κίτον), σπάνιες είναι εκείνες που έχουν νεότερους παρτενέρ στις ταινίες.

Yιοθέτησε τέσσερα παιδιά από το Μαλάουι και καλεί τους θαυμαστές της για τα γενέθλιά της να κάνουν δωρεές στο ίδρυμά της στην χώρα αυτή
Για την Μαντόνα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αφού το κοινό της έχει συνηθίσει να σοκάρεται στον σεξουαλικό τομέα. Αλλά, όπως και πολλές χολιγουντιανές σταρ που μεγαλώνουν, εκπροσωπεί ένα νέο μοντέλο της γενιάς των baby-boomers. Είναι ένας τρόπος για να πουν «δεν είμαστε έτοιμοι να διαγραφούμε από τον χάρτη απλά και μόνο επειδή είμαστε μεγαλύτεροι».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline