Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:22:57

Σε τριπλάσια τιμή πωλήθηκε η επιστολή αυτοκτονίας του Μποντλέρ

Σε τιμή τριπλάσια από την εκτιμώμενη πωλήθηκε η επιστολή που είχε γράψει σε νεανική ηλικία ο Σαρλ Μποντλέρ, όπου και ανακοίνωνε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.


Η επιστολή «έπιασε» τα 234.000 ευρώ.

Η αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών Osenat κυμαινόταν μεταξύ 60-80.000 ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το γράμμα που έγραψε ο Μποντλέρ τον Ιούνιο του 1845 και απευθυνόταν στη Ζαν Ντιβάλ ανήκει πλέον σε έναν ιδιώτη Γάλλο συλλέκτη.

«Οταν η δεσποινίδα Ζαν Λεμέρ σας παραδώσει αυτήν την επιστολή, θα είμαι νεκρός (...) Αυτοκτονώ επειδή δεν μπορώ πλέον να ζήσω, είναι ανυπόφορο το πόσο κουράζομαι για να κοιμηθώ, πόσο κουράζομαι για να ξυπνήσω» έγραφε ο 24χρονος ποιητής. Προσπάθησε πράγματι να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα μαχαίρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Έζησε άλλα 22 χρόνια και πέθανε το 1867 από σύφιλη.

Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθούν και άλλες επιστολές του Μποντλέρ καθώς και γράμματα που του είχαν στείλει εξέχουσες μορφές των γαλλικών γραμμάτων και τεχνών του 19ου αιώνα. Η επιστολή του ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά έχει ήδη προαγοραστεί από το Μουσείο Ντελακρουά έναντι 7.540 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline