Σάββατο 20 Απριλίου 2024  03:20:15

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα και την βία

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας πρώτος στην Βουλή κατά την "Ώρα του Πρωθυπουργού" επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας σε ολόκληρη την χώρα και ειδικότερα την Αττική, από δράσεις οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα και η κατάσταση έχει ξεφύγει με δική σας ευθύνη», με συγκεκριμένες αναφορές.

«Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται καθημερινά επιθέσεις (...) Πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις κατά αστυνομικών. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζουν σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με τις ομάδες αναρχικών να παρελαύνουν ανενόχλητες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας : «Οι ποινικοί και η νέα γενιά των τρομοκρατών έχουν γίνει ένα, δεν κάνετε τίποτα αλλά δεν αφήνετε και την αστυνομία να κάνει. Ζεφύρι, Αχαρνές, Ασπρόπυργος μετατρέπονται σε ζώνες ανομίας». «Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από ένα καλάζνικοφ είναι μικρή κ. Τσίπρα», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «Η ανομία γενικεύεται, η εγκληματικότητα εξαπλώνεται», ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε: «Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητά μας και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες».

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η σημαντικότερη υποχρέωση του κράτους... Όποιος φοβάται δεν είναι πραγματικά ελεύθερος, η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε επίσης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα χαίρομαι που ήρθατε σήμερα στη Βουλή και ελπίζω να ακούσω απαντήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ σοβαρή. Άλλο η ελευθερία άλλο η ασυδοσία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα και ανέφερε πως μέσα στο 2016 αυξήθηκαν κατά 11% οι ληστείες και κατά 9,5% οι κλοπές ΙΧ και μοτοσυκλετών. Ενώ αναφέρθηκε και σε επεισόδια και ξυλοδαρμούς σε πανεπιστήμια και στα δικαστήρια.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «Σε μια χώρα που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αφήνει να εκκολαφθεί μια νέα τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «ιδεολογικές εμμονές στα ζητήματα της ασφάλειας». «Θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ, όσο και αν αυτό σας ενοχλεί», πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Την αποτυχία σας την πληρώνουν οι φτωχότεροι. Όπως και στην οικονομία έτσι και στη ασφάλεια, την πληρώνουν οι φτωχότεροι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας; Εσείς πρέπει να ντρέπεστε ... και για το στέλεχός σας, τον κ. Λάμπρου, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με πολλούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό».

-Τσίπρας: Δεν είναι επίκαιρο θέμα η εγκληματικότητα

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ενώ όλη η κοινωνία ασχολείται με το επίκαιρο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως γιατί πήγε να συναντήσει κρυφά τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο ή τα θαλασσοδανεια του κόμματός του ή το θέμα του πόθεν έσχες του, εφευρίσκει ένα θέμα για να το κάνει επίκαιρο. Δεν παραγνωρίζω το πρόβλημα αλλά δεν το λες και επίκαιρο, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη της ατζέντας του φόβου για τα εθνικά, την εγκληματικότητα λέγοντας ότι αντίστοιχο πράγμα είχε προσπαθήσει και ο κ. Σαμαράς χωρίς επιτυχία.

Απαντώντας δε στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις αποστάσεις ανάμεσα σε μολότοφ, βαριοπούλα και καλάσνικοφ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι μικρή η απόσταση που χωρίζει την απόσταση από τη βαριοπούλα από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ στην περίπτωση του κ. Βορίδη».

«Ήρθατε να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων στη Βουλή. Λέτε ψέμματα και τα στοιχεία σας διαψεύδουν. Θέμα με την εγκληματικότητα υπάρχει όσο υπήρχε όσο και όταν εσείς κυβερνούσατε. Δεν υπάρχει έξαρση και αδιαφορία. Υπάρχει έντονη δράση της αστυνομίας και αυτό φαίνεται στην ειδησεογραφία με εξάρθρωση κυκλωμάτων και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αλλά αυτό δεν σας απασχολεί αλλά να δημιουργήσετε εντυπώσεις» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θέλει να παρουσιάσει μια εικόνα ότι μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα Εξάρχεια ήταν παράδεισος και δεν υπήρχαν επιθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη ή κρούσματα ληστειών στον Ασπρόπυργο.

«Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να φορτώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ την ταυτότητα κάθε επεισοδίου» συνέχισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι απο τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη απουσίασαν οι αναφορές για τις επιθέσεις στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη «γιατί εκεί δεν μπορείτε να κολλήσετε τη ρετσινιά».

«Εγκληματικότητα υπάρχει παντού ακόμα και στη Γερμανία που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει συνέχεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι η κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει συνέχεια είναι η λογική αντιμετώπισης της παραβατικότητας» είπε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ο επαγγελματισμός της αστυνομίας. «Μας ενδιαφέρει μια αστυνομία επαγγελματική που δεν χτυπά περαστικούς και δεν θα κλοτσάει 15χρονα που φοράνε χειροπέδες και αυτό το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό χάρη στον επαγγελματισμό της ηγεσίας της ΕΛΑΣ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής αλλά και ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη βια στα γήπεδα. «Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θίγετε καθόλου αυτό το θέμα, γιατί δεν μπορείτε να το φορτίσετε πολιτικά. Έπρεπε εμείς να ασχοληθούμε, να διακόψουμε το πρωτάθλημα τρεις φορές και να βάλουμε και την αντιτρομοκρατική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σας ενδιαφέρει μόνο η βια που μπορείτε να κολλήσετε μια ιδεολογική ρετσινιά. Τον χουλιγκανισμό δεν τον ακουμπάτε γιατί εκεί παίζονται και μεγάλα συμφέροντα με τα οποία έχετε στενές σχέσεις» κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αποτελέσματα της αστυνομίας όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας με τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα επικρίνοντας τον ότι ενώ τότε έδωσε συγχαρητήρια τώρα καταθέτει ερώτηση για την εγκληματικότητα στη Βουλή.

Όταν, μάλιστα, παρέθεσε τα στοιχεία και κάποιος από τους βουλευτές σχολίασε ότι «δεν είχαμε αυτοκίνητα για να κάψουμε» το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «είστε μόνο για εντυπώσεις και πομφόλυγες».

Μιλώντας για τα Εξάρχεια υποστήριξε ότι οι κάτοικοι υπέφεραν όχι από τη δράση μέσα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά από τα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία «γιατί κι εγώ ζούσα ως φοιτητής για ένα διάστημα εκεί και ξέρω». «Έχετε συνειδητοποιήσει πότε μπήκε η αστυνομία στα Εξάρχεια για τα κυκλώματα αυτά; Επί των ημερών μας» είπε ο κ. Τσίρας.

«Από ποιον ζητάτε τα ρέστα λοιπόν;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τη ΝΔ ότι προσβάλει την αστυνομία με τη στάση της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline