Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:27:55

Άνω του 1,3 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει το λαθρεμπόριο

Την ακατάσχετη αιμορραγία που εξακολουθεί να προκαλεί στην οικονομία και στην αγορά το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο αναδεικνύει η ΕΣΣΕ, ανήμερα, την ημέρα Ελληνικού Εμπορίου. Σαφώς δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα αφού σε επίπεδο ΕΕ χάνονται ετησίως για τον ίδιο λόγο δεκάδες δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην Ελλάδα των μνημονίων με τις αιματηρές θυσίες για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και να πιαστούν οι στόχοι, το να χάνονται πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, μόνο από το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνό και ποτά λαμβάνει άλλες διαστάσεις και αν μη τι άλλο απαιτεί άμεση και αποτελεσματική δράση. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζει και το παρεμπόριο, με τα έσοδα που χάνονται μόνο από το ΦΠΑ να υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Προφανώς τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό σε επίπεδο ελέγχων δεν είναι αρκετά.

Απογοητευτικά δε εξακολουθούν να είναι τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την είσπραξη των προστίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 856 εκατ. ευρώ που εχουν καταλογιστεί για λαθρεμπόριο προϊόντων καπνούτα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν εισπραχθεί μόνο 25 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα ψηλά στις λίστες παραβατικότητας

Δυστυχώς, σημειώνει η ΕΣΕΕ, το παρεμπόριο, -που εξακολουθεί να αποτελεί για το οργανωμένο εμπόριο μάστιγα πλήττοντας τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία-, αποτελεί μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία, ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της κρίσης, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι εκτιμήσεις για απομύζηση δυνητικών πόρων (περίπου 17-20 δις € σε ετήσια βάση), οι οποίοι θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία, αλλά και η απώλεια κάρπωσης ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, μόνο από το ΦΠΑ, ταυτίζονται με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -EUIPO-) για τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Αναλυτικότερα, το γεγονός πως η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά στις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν.

Βάσει των πορισμάτων της έρευνας του ΟΟΣΑ/EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων - «μαϊμού».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline